Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore (til venstre) skrev om Peder «Fjordman» Jensen tidligere i vinter.
Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore (til venstre) skrev om Peder «Fjordman» Jensen tidligere i vinter.

«Fjordman» klager Vårt Land inn til PFU: – Grov personsjikane 

Peder Jensen reagerer sterkt på avisens leder i februar. «Jeg er blitt dømt av mediene, ikke av en domstol», skriver han i sin klage.

Publisert

Peder Jensen, kjent som «Fjordman», har klaget Vårt Land inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Det kommer frem i sakspapirene for neste ukes PFU-møte

Bakgrunnen for klagen er Vårt Lands lederartikkel 3. februar, der ingressen lød: 

«Peder Jensen er uten juridisk skyld i terrorangrepene 22. juli. Det er likevel et faktum at hans skriverier var viktig politisk ammunisjon for Anders Behring Breivik.»

Vårt Land skrev videre: 

«Ord kan drepe, og store deler av Breiviks manifest var hentet rett fra Jensens ekstreme ytringer.»

– Dette er grov personsjikane

Jensen reagerer sterkt på lederen og mener Vårt Land bryter med Vær Varsom-plakatens 1.5, 4.1 og 4.14.

Jensen skriver blant annet følgende i sin klage: 

«Jeg er blitt dømt av mediene, ikke av en domstol. Norske massemedier har i mitt tilfelle skapt et slags parallelt rettssystem. De har erklært meg skyldig uten noen rettssak. Det er i realiteten dette saken dreier seg om. (…) Svertekampanjen mot meg i norske medier pågår fortsatt, snart et tiår etter angrepene i 2011.».

Jensen fortsetter:

«Når en nasjonal avis aktivt henger ut en navngitt, ikke-kriminell borger med navn og bilde og hevder at hans ord ’dreper‘ så er dette ikke saklig eller balansert journalistikk. Dette er grov personsjikane som er på grensen av det direkte injurierende. Avisen sier mer eller mindre rett ut at mine ord er skyld i drap. I denne saken handler det om 77 mord og dusinvis av drapsforsøk som jeg beviselig ikke var involvert i.»

Avviser brudd på presseskikk

Vårt Land avviser selv at de har brutt god presseskikk, og skriver følgende i sitt tilsvar:

«Klager har gjennom en årrekke aktiv søkt offentlighet gjennom svært sterke og kontroversielle ytringer. Det er en etablert kjensgjerning at klagers ytringer spilte en sentral rolle i den verste forbrytelsen begått i Norge siden 2. verdenskrig, Anders Behring Breiviks sitt massedrap 22. juli 2011, der 77 personer mistet livet.»

Vårt Land kommenterer også Jensens påstand om at han er blitt dømt av mediene, samt at han i praksis har fått et ulovlig politisk yrkesforbud i Norge. 

«Vårt Land har ikke krevd yrkesforbud for klager, eller anklaget klager for lovbrudd. Det spesifiseres ettertrykkelig i lederen at klager ikke har noen juridisk skyld i terrorangrepene 22. juli.», skriver avisen.

PFU opplyser at partene har forsøkt å løse saken i minnelighet, men uten suksess. 

Powered by Labrador CMS