Bjørn Henning Ødegård og Fredrik Sjaastad Næss sier det er tilfeldig at de valgte konspirasjoner som tema for podden sin.Eira Lie Jor
Nesten seks millioner har hørt disse to «ta konspirasjoner på alvor»: – Det bare tok helt av
«Konspirasjonspodden» til Fredrik Sjaastad Næss og Bjørn-Henning Ødegaard vant NM i podkast. En av de siste episodene de spile inn, lagde de hjemme hos foreldrene til Ødegaard.
Vi møter gutta bak «Konspirasjonspodden» Fredrik Sjaastad Næss og Bjørn-Henning Ødegaard i studioet på Sagene i Oslo.
De skal spille inn en rykende fersk episode av «Konspirasjonspodden», dagen etter at de stakk av med den aller første seieren i NM i podkast.
– Det er klart det er gøy å vinne, sier Sjaastad Næss.
Han forteller at det innimellom føles som at de spiller i en annen liga enn de proffeste konkurrentene:
– De skikkelig proffe har en egen lyddesigner, mens vi forrige fredag spile inn podkast hjemme hos foreldrene til Bjørn Henning, hvor vi også drakk kaffe og spiste kake. Det er en forskjell der, sier Sjaastad Næss.
– Det bare tok av
De to møttes gjennom standup-miljøet i Oslo, og prøvde seg først på en fotballpodkast i forkant av fotball-EM for to år siden, hvor de gikk «fryktelig i dybden» med alle lagene.
– Jeg tror den har blitt hørt av kanskje 250 folk på to år, sier Sjaastad Næss.
Nå har de beveget seg bort fra fotballen, ned i hver sin lenestol i studioet og inn i podkastens verden.
De understreker at da de begynte med «Konspirasjonspodden» fryktet og forventet de at det kun var de samme 250 som skulle fortsette å høre på dem.
Men etter bare to episoder så de at det var langt flere enn forventet som fulgte med på hva de drev med.
– Etter det så tok det bare av, sier Sjaastad Næss.
– Hvor store har dere blitt nå?
– De siste tretti dagene har vi hatt nesten 630.000 avspillinger, sier Ødegaard.
– 630.000?! Det er jo helt spinnvilt.
– Ja, det er spinnvilt, sier Sjaastad Næss.
– Det er for mange. Eller. Ikke for mange, men det føles nesten som at det er litt ute av kontroll, sier Sjaastad Næss.
Totalt har de blitt over seks millioner avspillinger i løpet av de to årene de har holdt på.
– Tar konspirasjoner på alvor
I podkasten diskuterer de ulike konspirasjonsteorier med en humoristisk vri, og forsøker å belyse begge sider av teorien, både siden til alle som tror på teorien og de som ikke tror.
– Vi pleier å si at vi tar konspirasjonsteorier på alvor. Og det gjør vi på en måte også. Vi tar det på alvor i form av at vi går inn i det med hud og hår, og tar alle saker så alvorlig som mulig. Men underholdningen er det viktigste, sier han og legger til at det til tider kan være vanskelig:
– Det er vanskelig å ta på alvor at folk tror at jorda styres av reptiler eller at jorda er flat. Det er det, sier Sjaastad Næss.
De forteller at det egentlig er tilfeldig at de begynte å jobbe med konspirasjonsteorier, men at de begge har blitt svært engasjert i temaet nå.
Men de forteller også at de ikke har vippa helt over, og begynt å tro på alle konspirasjonsteorier som finnes der ute.
– Jeg har litt samme følelsen som da jeg først leste Harry Potter som liten: «Tenk om dette er sant»? Jeg synes det er mye mer spennende å tenke at alt ikke er sånn det blir fortalt, forklarer Sjaastad Næss.
Ødegaard legger til at det også finnes teorier de har kommet over, hvor en del har vist seg å stemme, eller overraske de to podkast-makerne.
– Vi har også tilfeller hvor vi finner ut av hvor det vi snakker om er sant, sier Ødegaard og viser til episoden deres om diamanter, hvor de så på et selskap som kontrollerer store deler av verdens diamantmarked.
Oppsummert er mye av grunnlaget for mange av teoriene dårlig politiarbeid.
– Det som går igjen er at det er mye dårlig politiarbeid, som åpner dørene for spekulasjoner, sier Ødegaard og ler.
Treffer folk
– Ingen av dere som har journalistisk bakgrunn?
– Ikke annet enn at jeg søkte journalistutdanningen i Volda uten å komme inn, sier Sjaastad Næss lattermildt.
Selv om lyttertallene har tatt av, forteller de at de har blitt mest overrasket over at folk kommer bort og forteller at podkasten deres rører dem.
– Man blir litt overrasket når folk kommer bort etter liveshow og sier at vi betyr noe for dem, eller hjulpet dem gjennom tunge tider, sier Sjaastad Næss.
Ødegaard forteller at de har svært lojale fans, og at de setter pris på tilbakemeldingene fra lytterne.
– Vi fikk melding i dag av en fyr som fant podkasten for tre dager siden, og har hørt alle episodene på tre dager. Det er over femti timer med oss på ørene, og de folkene der, de får et veldig nært forhold til podkasten, sier Ødegaard og legger til:
– Innimellom skjønner ikke vi hvor nærme vi er lytterne våre.
– To forskjellige liv
Sjaastad Næss jobber 80 prosent som lærer på en skole i Oslo, mens Ødegaard er standupkomiker og frilanser.
Lærerjobben gjør også at det blir mindre festing enn man kanskje kunne tro av podkast-jobbingen, og det trives de to godt med.
– Det at Fredrik har den jobben, gjør at vi har fått et veldig fint forhold til hva vi gjør. Vi kan kjøre tur/retur Grimstad på en kveld. Vi rekker så vidt å si hei til noen som har vært på liveshowet, men så må vi bare kjøre rett hjem etter show, fordi 2A skal ha norsk i morgen klokka ni. Det er egentlig fint, sier Ødegaard og legger til:
– Da starter hverdagen igjen når vi går av scenen, og det er veldig fint å kunne ha to så forskjellige liv.
De forteller at det ikke er så mye penger å hente i podkast, men har troen på at markedet skal vokse. De tror likevel ikke det kommer til å vokse seg så stort at de begge kan leve av det.
– I utgangspunktet skal det, tallmessig, være mulig å tjene penger på podkasten. Men det vi har tjent mest penger på er liveshow, sier Ødegaard.
Han er likevel glad at det går an å tjene noe på sin favorittaktivitet og hobby.
– Det er godt å tjene litt på hobbyen sin. Eller i alle fall å ikke gå i minus, sier Ødegaard.
Ingen konkrete planer for å vokse videre, utover at de har brutt med produksjonsselskapet Rubicon, for å produsere podkasten selv.
Det handlet ifølge de to om kapasitet i studioet til Rubicon, og muligheten til å utvide antallet episoder i uka.
– Vi tenkte: Hvis vi skal ha noen mulighet til å gjøre det vi vil, så må vi bryte ut.
– Så lenge jeg får lage noe som interesserer meg kan jeg holde på til at jeg er 90, så lenge jeg får beholde lærerjobben, så jeg får betalt husleia, sier Sjaastad Næss.
(Saken fortsetter under bildet)
– Lag noe du liker
De to har fem tips til folk som tenker på å begynne med podkast:
1. Lag noe du liker selv. Der har vi vært griseheldige: Det vi synes er gøy og liker selv, det liker andre også.
2. Ikke tro at dere er «Radioresepsjonen»: La oss si at dere er tre gutter, som vil lage noe for moro. Ikke bare gå inn i et studio og prat sammen, for dere klarer aldri å gjøre det bedre enn Radioresepsjonen. Det konseptet er allerede tatt.
3. Ikke tenk at du kommer til å tjene penger: Det er null sjanser å komme seg inn i podkastbransjen og forvente at du skal tjene penger på det. Jeg pleier å si: Hvis du hadde hatt en milliard på konto, ville du fortsatt pratet om det temaet? Hvis svaret er ja, da kjører du på.
4. Finn din nisje: Ha noe du vil formidle, og finn din nisje. Det handler om å finne et overordnet tema eller konsept som fungerer.
5: Det er bare det kreative som setter grenser: Husk at det ikke er dyrt hvis du vil produsere selv. Så det er egentlig ingenting som hindrer deg fra å starte opp, utenom den kreative prosessen.