Han har levert rundt 3.000 ulike «På nattbordet» de siste ti årene og rundt 600 anmeldelser, men nå blir det stopp. I alle fall som fast ansatt, for nå blir Gabrielsen løsarbeider.
– Jeg spøker med at jeg er trolig den siste faste ansatte bokanmelderen i Europa, ler han og skyter ned alle spekulasjoner om konflikt:
– Det er ikke så dramatisk, for jeg har en kone som har flyttet til København og nå har jeg flyttet etter. Det lot seg rett og slett ikke gjøre å være fast ansatt når jeg nå bor på et annet sted, sier Gabrielsen til Medier24.
– Funka ikke lenger
I et halvt år har han hatt en «hyggelig» avtale med sjefen om å få lov til å bo i Danmark, samtidig som han har levert sin faste spalte «På nattbordet» og drevet med anmelderi.
– Det funka ikke lenger på avstand, konstaterer han.
I sommer tok kulturjournalisten motet til seg og sa opp jobben han har bekledd ulike roller i siden 1999. Men han forsvinner altså ikke helt fra spaltene.
Gabrielsen fortsetter nemlig å levere «På nattbordet» og noen andre prosjekter for DN, i tillegg til leveranser for danske Weekendavisen.
Så blir det også «noen bokprosjekter», avslører 52-åringen.
– Du blir ikke PR-rådgiver, som de fleste andre?
– Hahahahaha, nei. Det er en tjeneste for både meg og PR-bransjen at det ikke skjer, ler han.
– Jeg skjønner ikke. Matriseorganisasjon?
Det har skjedd mye på årene i næringslivspressa. Fra mørkerom, skrivemaskin og avispapir til å høyteknologi, klikk og konverteringer. Gabrielsen føler seg eldre.
– Hele avisverdenen har forandret seg. Veldig. Min forgjenger i spalten, Per Bang, sa at alle journalister opplever fire omveltninger i sine karrierer, forklarer 52-åringen og forklarer:
- Den første omveltningen skjønner man ingenting av
- Den andre omveltningen er man pådriver for
- Den tredje omveltningen henger man seg på
- Den fjerde omveltningen skjønner man ingenting av
– Jeg har nådd den fjerde. Jeg skjønner ikke. Matriseorganisasjon? Nei, sier han og sikter til den offentlig kjente nyheten om Dagens Næringsliv skal omstilles, matrisen skal tegnes opp – og kompetansen skal «leies inn» der den trengs.
– Jeg kan ikke si noe intelligent om matriser, humrer 52-åringen.
– Det ble en storm da DN skulle skjære ned på kulturstoffet sist. Nå slutter du. Hva tenker du om endringene som kommer for kulturens del?
– Kulturen er dyster og jeg er selv ganske dyster som menneske. Spalten min er dritkul når papiravisen ligger framme på bordet, men hvis den bare er på nett… Nei. Da måtte man gjort det på nettets premisser med spin-off-produkter, YouTube-kanaler, hodet og ræva full av events – og kanskje en dedikert kulturavis på nett, sier han, pauser og fortsetter:
– Skal du sjekke hva som skjer i industrien, er du kanskje ikke i stemning for å klikke på en anmeldelse av en fransk roman. Jeg ble en 7. far i huset.
– Touché
Nå skal Gabrielsen levere spalten til DN ikke vil ha den mer. Fra Danmark.
– Men du. Hva har du på nattbordet, egentlig?
– Nå har det handlet mye om skjerm, barn og hjerneforskning om avhengighet. Også leser jeg «Behave – The Biology of Humans at Our Best and Worst» av Robert M. Sapolsky. Der ser man hvorfor ungdom er så risikosøkende.
– Som å si opp den faste jobben som 52-åring og flytte til Køben for kjærligheten, mener du?
– Touché.