Dagbladet har samlet viktige funksjoner på sin nye breaking-desk.

Dette er Dagbladets nye «Drømmenes teater»

– Visjonen med desken har vært å bygge den for maksimal hastighet i nyhetsarbeidet, forteller nyhetsredaktør Frode Hansen.

Publisert Sist oppdatert

(HASLE): Dagbladet har bygget en ny breaking-desk for å vinne nyhetskampen. Nå er sentrale roller fra de forskjellige avdelingene samlet i en sirkel for å gjøre kommunikasjonslinjene så korte som mulig.

Det forteller Bjørn Carlsen, som er redaktør for Dagbladet Pluss, og nyhetsredaktør Frode Hansen til Medier24.

– Visjonen med desken har vært å bygge den for maksimal hastighet i nyhetsarbeidet. I dag er det en knallhard kamp om sekundene. Breaking news er det primære vi holder på med. Det er selve hjertet vårt, sier Hansen.

– Da må vi også bygge en desk som gjør at vi er raske, og at det er kortest mulig vei fra når noe skjer til publisering. Da må personene som jobber med dette sitte ved siden av hverandre.

Byggingen av desken i Dagbladets redaksjonslokaler.

Innerst i sirkelen sitter deskledelsen, frontsjef, breaking news-reportere og TV-reportere skulder ved skulder, mens i ringen rundt er det også breaking news-reportere, turnusreportere, SoMe-ansvarlig, fotosjef og andre avdelinger som kjendis, sport og Børsen.

Like ved den nye desken er det også lett tilgang til TV-studio.

–Er det ti meter fra vaktsjef på hoveddesken til vaktsjefen på TV-desken så er det for langt. De må sitte skulder ved skulder når det skjer noe, slik at vi umiddelbart også kan starte en livesending på TV, forklarer Hansen.

Desken ble laget i gråpapir først for å se om det kunne funke.

Reiste rundt

Carlsen har vært prosjektleder for den nye desken, og har sammen med en dedikert prosjektgruppe i Dagbladet sett på flere desker i både Norge og verden, blant annet CNN, BBC, Sky, og sveitsiske Blick og 20 Minuten.

Det la grunnlaget for at de til slutt landet på en sirkel.

– Vi så på flere løsninger, men opplevde at det framsto som det mest logiske. Da fikk vi rollene som trengte å kommunisere tett inn i sirkelen. De vi besøkte som hadde organisert seg rundt en sirkel virket også mest fornøyde, forteller han.

– I tillegg til at desken skal være et verktøy for å gjøre oss bedre på breaking news, så ønsket vi jo også at den nye desken skulle bli et slags «statement», også. Og vi synes det ble veldig stilig.

Selve prosjektet fikk navnet «Theatre of Dreams», eller «Drømmenes teater».

– Det heter det fortsatt?

– Det gjør egentlig det, ja. Vi har ikke byttet navn på den, kommenterer Hansen.

Det er plass til syv personer inni sirkelen og ti personer rundt.

Nødstrøm og sibirsk lerk

Under det opphøyde gulvet ligger det en drøss med nettverkskabler, parabolkabler og nødstrøm.

– Går strømmen i bygget så er desken fortsatt koblet til et nødstrømssystemet. Da kan vi fortsette å produsere nyheter her, forteller Hansen.

Prosjektgruppa møtte også på noen problemer underveis i arbeidet – blant annet Ukraina-krigen.

– Treverket vi hadde valgt ut, sibirsk lerk, var plutselig et treverk man ikke lenger fikk tak i. I tillegg steg prisene raskt på alle byggematerialer mens vi holdt på, sier Carlsen.

– Men vi landet til slutt på budsjett. Det synes jeg er ganske fantastisk. Og så vil jeg berømme innsatsen så mange la ned i dette prosjektet.

Dagbladet Pluss-redaktør Bjørn Carlsen har ledet prosjektet med ny breaking-desk.

Deskmiljø

Matias Ytterstad er redaksjonssjef og styrer dagens produksjon, og forteller at desken allerede funker godt i praksis og er en oppgradering fra forrige desk.

– Tanken var hele veien å ha korte kommunikasjonslinjer der det måtte gå kjapt. Det synes jeg vi har fått til veldig fint, sier han.

Desken er også midtpunktet for kveldsskiftet.

– Da sitter alle de kveldsvaktene fra de ulike avdelingene i Dagbladet sammen på den nye desken. Det synes vi funker veldig fint, avslutter han.

Redaksjonssjef Matias Ytterstad styrer dagens produksjon fra desken.
Powered by Labrador CMS