Under NATO-øvelsen Trident Juncture er et av målene å være synlig. Likevel fikk GD-journalist Bjørn Brandt et ublidt møte med et italiensk befal. Forsvaret legger seg paddeflate.
Journalist Bjørn Brandt i Gudbrandsdølen Dagningen (GD) var mandag i forrige uke i Lesja for å lage sak om de første soldatene som har ankommet for å delta i NATO-øvelsen Trident Juncture.
I Lesja møtte Brandt en gruppe italienske soldater som han ba om på få ta bilder av. Det fikk han. Men et italiensk befal fikk med seg fotograferingen.
Det italienske befalet inviterte ham inn på skytterhuset, hvor soldatene holdt til.
– Jeg tenkte jeg skulle få intervjue dem. Men det eneste de ville si var at de var fra nordøst i Italia. Jeg fikk beskjed om at det var militært område, og at jeg ikke kunne bruke bildene jeg hadde tatt, sier Brandt til Medier24.
Etter oppfordring fra befalet, slettet Brandt bildene.
Oberst Eystein Kvarving, leder for kommunikasjonsavdelingen ved Forsvarets operative hovedkvarter, legger fredag seg helt flat.
– Jeg har ringt redaktøren i GD, lagt igjen beskjed på svareren og beklaget. NATO og Norge ønsker åpenhet rundt denne øvelsen. Det er ikke slik vi ønsker at medier skal bli behandlet, sier han.
Han forteller at han har vært i kontakt med sine kolleger i Joint Force Command i Napoli, som nå skal ta noen skritt for å formidle hvordan media skal håndteres gjennom den italienske kommandokjeden.
– Det kan hende det tar litt tid før dette går gjennom. De skulle fått utdelt soldatkort hvor det står noe om å være imøtekommende overfor media, sier han.
Soldatene i øvelsen kan, ifølge Kvarving, prate fritt om den delen av jobben som er ugradert under øvelsen.
– Personlig syns jeg det er leit at GD-journalisten opplevde det han gjorde, sier han.
– Det var ikke særlig allright
Ansvarlig redaktør Kristian Skullerud i GD er fornøyd med at det norske Forsvaret uoppfordret har henvendt seg til dem, og beklaget.
– De har sagt at de legger seg flate, og sier at dette ikke skal skje, sier han.
Dermed vil de ikke foreta seg mer i saken, slik den er nå. Men redaktøren syns ikke situasjonen som oppsto med Brandt var bra.
– Det var ikke særlig allright. Det framstår som ekstra merkelig fordi dette er en øvelse hvor det er lagt stor vekt på informasjon og hvor det er sendt ut svært omfattende pressemateriell, sier Skullerud.
Selv om bildet ble slettet, lagde Brandt sak om soldatene på Lesja.
– Jeg visste at de skulle bort på HV-skolen for å spise mat. Der kom det en buss full av soldater. Da tok jeg bilder av dem, sier han.
GD-redaktøren kan fortelle at soldatene har fått en positiv mottakelse i Gudbrandsdalen.
– Folk syns det er hyggelig, og det betyr en del lokalt når de legger igjen penger, sier han.
GD lagde også sak om at Brandt måtte slette bilder.
– Jeg tror dette vil bidra til at vi får greie arbeidsforhold framover, sier han.
– VI skal ordne opp
Oberst Kvarving kan bekrefte at de jobber for bedre arbeidsforhold for journalister framover.
– Vi må bare be om litt tålmodighet. Vi skal ordne opp i indre rekker, så skal jeg ta en prat med GD-redaktøren. Jeg skal gjøre mitt ytterste for gode arbeidsforhold underveis i øvelsen, sier han.
Trident Juncture er det Kvarving og NATO selv kaller en såkalt «hig visibility»-øvelse.
– Det er eget mål å vise fram at NATO tar medlemslandenes sikkerhet på alvor. For det norske Forsvaret er det ønske om å være mest mulig åpen om det vi kan være åpne om, sier ham.
Trident Juncture-øvelsen starter 25. oktober og slutter 7. november. Lørdag 18. august kom de første soldatene til landet. Til sammen vil om lag 40.000 soldater og 10.000 kjøretøy fra 30 land delta i øvelsen. Etter øvelsen vil forflytningen av tropper være ferdig på julaften.
– Mye av dette berører befolkningen, og vi prøver å gå ut med så mye informasjon som mulig, sier Kvarving.