Mange store idrettsutøvere har blitt intervjuet av Bjørn Arne Johannessen. Her blir Finlands store skihelt, Juha Mieto, intervjuet i badstuen. Bjørn S. Delebekk / VG
Denne reportasjen står høyest i kurs hos «VG-Bjøa» etter tre tiår med stjerneintervjuer. Nå gir han seg
– Jeg er mest stolt av å ha klart å bygge opp et internasjonalt nettverk som har gitt meg muligheten til å møte store stjerner, sier Johannessen som nå gir seg i VG.
Å dekke den tradisjonsrike hoppuka i Tyskland og Østerrike ble det siste Bjørn Arne «Bjøa» Johannessen (62) gjorde før han denne uken ga seg som VG-journalist etter å ha jobbet i avisen siden 1992.
Likevel hadde ikke Johannessen tid til nostalgi. Etter rennslutt var det bare én ting som sto i fokus for tromsøværingen.
– Det var intensivt, med høy puls og om å gjøre å lage en ordentlig god sak om Halvor Egner Granerud, som ikke vant nyttårshopprennet, men som akkurat da tok over ledelsen i hoppuka, sier Johannessen til Medier24.
Han forteller at han hadde forberedt seg lenge på å skulle slutte i VG, men at det likevel var merkbart at en viktig epoke tok slutt, da han forlot hoppbakken.
– Da jeg satt i leiebilen i München kjente jeg litt på det. Da var det over, og i tillegg var alt rundt meg annerledes. Det er mye mer nedstengt i Tyskland enn i Norge, og øl, pølser og 25 000 mennesker rundt hoppbakken var borte. Det var rart, sier han.
– 62 år er jo ingen alder. Du kan vel ikke gi deg helt med skrivingen nå?
– Neida. Det har jeg ikke tenkt å gjøre, men det skal foregå i et annet tempo og mer på mine egne premisser. Jeg kommer nok fortsatt til å skrive en del reportasjer om hopp, gamle stjerner, og om andre ting som dukker opp innenfor mitt felt, sier han.
Stjerner på rekke og rad
I løpet av de 28 årene som har gått siden Johannessen startet sin VG-karriere, har han intervjuet utallige internasjonale idrettsstjerner.
På listen står fotballstjerner som Pelé, Roberto Carlos og Johan Cruyff.
Det gjør også skihoppere som Thomas Morgenstern og Simon Ammann, skøyteløperen Sven Kramer og alpinisten Marcel Hirschrer.
– Jeg er mest stolt av å ha klart å bygge opp et internasjonalt nettverk som har gitt meg muligheten til å møte store stjerner, sier Johannessen.
Blant enkeltreportasjer trekker han spesielt frem tre øyeblikk, der et intervju i badstuen med finske Juha Mieto henger aller høyest.
– Jeg fikk også anledning til å bli med George Weah til Afrika. Han spilte med Milan mot Rosenborg i Champions League og ble i 1996 den første og eneste afrikanaeren til å bli kåret til verdens beste spiller, sier Johannessen.
Og legger til:
– På den siste pallplassen kommer et nært og varmt møte jeg hadde med den brasilianske fotballguden Socrates, som var dirigenten på laget som aldri ble verdensmestere. Intervjuet ble gjort i Sao Paolo midt på natten.
– Ikke stått i noen heiagjeng
Under hoppuka ble Johannessen også tildelt en utmerkelse av det internasjonale skiforbundet, FIS, for sitt arbeid med å skrive om sporten.
– De mener jeg har gjort en god jobb med å skrive om internasjonal hoppsport, og derfor fikk jeg den.
Samtidig understreker journalisten at han har vært kritisk mot sporten.
– Jeg har ikke stått i noen heiagjeng, men skrevet meget kritiske reportasjer om hoppsporten, blant annet i forbindelse med slankepress og dressjuks, sier han.
Tilgang og tillit hos kildene, får man blant annet gjennom å ha et godt rykte hos andre journalister, mener Johannessen.
– Man må bygge opp nettverk, bli kjent med de rette personene og bevise at man kan jobben sin. Man må anbefales av andre, og så må man gi noe tilbake, sier han.
Og legger til:
– Jeg har hjulpet journalister fra rundt omkring i verden til intervju med Ole Gunnar Solskjær, eller Sven Gøran Eriksson og svenske og finske legender. Jeg har gitt tilbake, sier han.
Avslutningsvis vil Johannessen også skryte av kollegene sine i VG Sporten.
– VG har vært en fantastisk og veldig raus bedrift å jobbe i. Jeg har hatt veldig gode kolleger og ting har vært veldig profesjonelt, sier han.