Klar tale fra Venstre: - Vi vil legge ned Kringkastingsrådet

- Overflødig og unødvendig, mener Terje Breivik. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRKs framtid er stadig på agendaen, og regjeringen har varslet at de før sommeren skal legge fram en NRK-melding.

Kringkastingsrådets framtid blir ventelig en del av dette. Og diskusjonen om rådet har tiltatt i takt med stadig flere enkeltsaker som har skapt debatt. 

Senest klagesangen mot Fredrik Skavlans intervju med SD-leder Jimmie Åkesson, og forrige ukes møte i rådet.

I kjølvannet av denne debatten har flere tatt til orde for å legge ned Kringkastingsrådet. Nå henger Venstre seg på dette lasset: 

- Venstre har programfestet nedlegging av Kringkastingsrådet. Vi gikk til valg på å legge det ned, så det er ikke noe nytt fra oss, sier nestleder og mediepolitisk talsmann Terje Breivik.

Et råd fra fortiden

Denne uka meldte også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen seg på blant stemmene som antyder at rådets tid snart kan være ute. 

Og det er i kjølvannet at dette utspillet at Medier24 spør hva lille Venstre, som har spilt en stor rolle i flere mediepolitiske nøtter de seneste åra, mener.

- Det har vi ment lenge, uten at vi har snakket så mye om det. Men det er naturlig å ta det opp i samband med NRK-meldingen som er bebudet i løpet av våren, sier Breivik.

- Debatten nå aktualiserer også litt av det som er våre hovedargumenter for å legge ned rådet: Det oppstod på en tid der NRK var politisk styrt på en helt annen måte enn i dag. I dag har vi etter alle praktiske formål en redaktør for NRK som for andre medier - kringkastingssjefen. Og vi har Pressens Faglige Utvalg til å ta seg av presseetiske overtramp, mener Breivik. 

- Rådet er rett og slett overflødig, etter mine begreper, konkluderer nestlederen.

Venter spent på regjeringen

Terje Breivik understreker at Kringkastingsrådet utfra oppdraget sitt gjør den jobben de er satt til å gjøre, men at de siste store debattene har styrket ham i troen på at det er overflødig.

- Dette er vurderinger som, etter mitt syn, NRK-sjefen selv er fullt i stand til å gjøre. Og i den grad publikum har behov for å klage på NRK, fins det som sagt andre måter å gjøre det.

- Hva med Kringkastingsrådet som kanal for å snakke med publikum, hvor viktig er den for NRK?

- Det er selvsagt viktig, men NRK kan snakke med publikum på mange andre måter. Og det har jeg tillit til at NRK selv har stor interesse av og finner gode modeller for, sier Breivik. 

Utover å kommentere Kringkastingsrådet, som har vært aktuelt akkurat nå, er Breivik varsom med å kommentere den varslede NRK-meldingen.

- Det vil jeg vente med. Men det jeg kan vise til, er jo at vi har programfestet å utrede alternative finansieringsmodeller, sier Breivik.

Nesten ingen kommentar

Når Medier24 kontakter regjeringen ved Kulturdepartementet for kommentar til hva de planlegger å gjøre med Kringkastingsrådet, får vi følgende svar fra statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H):

- Jeg registrerer at Kringkastingsrådet har blitt revitalisert med gode og konstruktive debatter etter at regjeringen utnevnte nye medlemmer til rådet i fjor. Når det gjelder rådets fremtidige rolle, vil jeg vise til den kommende stortingsmeldingen om allmennkringkasting som legges fram i juni, svarer han - på e-post via kommunikasjonsavdelingen. 

Powered by Labrador CMS