Bistandsaktuelt-redaktør Gunnar Zachrisen (til venstre) er fortvilet over situasjonen til sin korrespondent Lucy Kassa.

Bistandsaktuelt-redaktøren om journalist-overfallet: – Ekstremt dramatisk

Gunnar Zachrisen er fortvilet og bekymret for situasjonen til sin Etiopia-korrespondent Lucy Kassa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag formiddag ble det kjent at Bistandsaktuelts korrespondent i Etiopia, Lucy Kassa, hadde blitt overfalt og truet på livet av bevæpnede menn.

Hun sier selv til Bistandsaktuelt at hun tror overfallet var politisk motivert, ettersom hun har skrevet om situasjonen i den krigsherjede Tigray-regionen.

– De gjennomsøkte boligen uten å ha noen ransakingsordre. De truet med å drepe meg fordi jeg skriver dårlige historier om Tigray, sier Kassa.

– Veldig ubehagelig

Hjemme i Norge sitter en fortvilet Bistandsaktuelt-redaktør Gunnar Zachrisen.

– Dette er ekstremt dramatisk. Hun ble oppsøkt i sin egen leilighet og tre bevæpnede menn trengte seg inn, slo henne i bakken og truet henne hvis hun fortsatte å skrive kritisk om regjeringen i forbindelse med konflikten i Tigray-regionen, forteller han til Medier24.

Zachrisen forteller at han har vært jevnlig i kontakt med den 29 år gamle journalisten siden helgen.

– Det er veldig ubehagelig å vite at man har en korrespondent som er i utrygg situasjon. Samtidig er hun en journalist som gjerne vil fortelle om situasjonen, og nekter å bøye seg overfor de som nå vil stilne henne, sier han.

Slik så det ut i Lucy Kassas leilighet etter overfallet.

Zachrisen sier at redaksjonen har gjort det de kan for å hjelpe Kassa.

– Vi gjør det vi kan for å støtte henne, ha dialog og reagere raskt når hun har behov for assistanse, sier han.

Har kontakt med norske myndigheter

Redaktøren og Kassa har også forsøkt å få spredt nyheten så mye som mulig.

– Hun har tatt noen forebyggende tiltak selv, men vi har også vært i kontakt med den norske ambassaden i Addis Abeba, og de responderte raskt tilbake. Vi har også vært i kontakt med Utenriksdepartementet og den internasjonale seksjonen i Norsk Journalistlag. De har lovet å sende ut en pressemelding via den internasjonale presseorganisasjonen International Federation of Journalists, forteller Zachrisen.

– Hun vil nok ligge lavt en periode, men vi håper disse tiltakene, i tillegg til at vi nå informerer internasjonale kilder, vil forebygge og avskrekke de som sto bak overfallet, sier han.

Zachrisen beskriver forholdene for journalister i Etiopia som veldig vanskelige for øyeblikket.

– Situasjonen for pressen i landet er veldig krevende. Det har skjedd en gradvis forverring av situasjonen for menneskerettigheter og ytringsfrihet siden fredsprisen (i 2019 til Etiopias statsminister Abiy Ahmed, journ.anm.).

– Dette har sammenheng med at myndighetene frykter kritikk og uro knyttet til de ulike etniske konfliktene i landet, forteller Zachrisen.

Powered by Labrador CMS