Se direkte: Harald Henden bisettes

Følg VGs sending av bisettelsen av krigsfotograf Harald Henden. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag blir krigsfotograf Harald Henden bisatt i Vestre Aker kirke. Henden døde 3. juli etter lang tids sykeleie. 

Han jobbet siden 1987 som fotograf for VG, og har tatt ikoniske bilder fra blant annet Gaza, Ukraina og Afghanistan. Henden var også blant de som forsøkte å redde livet til Dagbladet-journalist Carsten Thomassen, som ble skutt under angrepet på Hotel Serena i Kabul i 2008. 

I oktober i fjor ble det kjent at han hadde fått kreft i bukspyttkjertelen. Det førte til at han reiste hjem fra et reportasjeoppdrag i Israel. 

Henden har hele veien vært åpen om sykdommen, og fortalte blant annet om den i en podkast med VG-kollega Anders Giæver. Da sa Henden at han prøver å ta en dag av gangen.

– Jeg er ikke noe redd. Jeg er ikke redd for å dø, sa Henden til VG i januar.

Henden har høstet flere priser det siste halve året. I mars mottok han også den første æresprisen under utdelingen av årets bilde av Pressefotografenes klubb, og i mars han også Fritt Ords Pris for 2024 som første stillfotograf.

Under utdelingen av Fritt Ords Pris snakket Henden om viktigheten av fotografiet i en tid med falske nyheter og falske bilder.

– Når jeg setter mitt navn under et fotografi, skal leserne kunne stole på at innholdet er korrekt, det trengs ikke ytterligere verifisering. Mitt navn skal være knyttet til sannhet. Det er en troverdighet som det tar mange år å bygge opp, men som kan ligge i ruiner ved et eneste feilgrep, sa han under utdelingen.

I vår laget flere av hans kollegaer også en fotoutstilling som er på norgesturné, med bilder fra de mange krigene og katastrofene Henden har dokumentert. Bildene har også blitt til boken «the human eye».

Han var også gjest under SKUP i april i år.

– Jeg har alltid prøvd å unngå å være storyen, sa han da.

I mai, bare en uke før han døde, ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS