Tidligere TV 2-profil og utenriksreporter Fredrik Græsvik deltok i bisettelsen av Harald Henden.

Slik minnes de Harald Henden: – Han var den rolige

Bransjekollegaer både fra Norge og utlandet møtte opp for å si farvel til Harald Henden. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble VG-fotograf Harald Henden bisatt i Vestre Aker kirke. Henden jobbet i VG i over 30 år, og reiste verden rundt som krigsfotograf. I bisettelsen hadde kollegaer fra både den norske og den internasjonale mediebransjen møtt opp for å si farvel.

Krigsjournalist Fredrik Græsvik reiste på mange turer med Henden gjennom sine 30 år i utenriksjournalistikken. Han beskriver Henden som en rolig mann.

– Mens vi andre var litt bajaser, var han den rolige, sindige som fikk oss til å gå tidlig til sengs og opp om morgenen for å få det fine lyset.

Græsvik var også med på reisen som Henden har beskrevet som sin sterkeste. Serena Hotell i 2008, da Dagbladet-journalist Carsten Thomassen mistet livet.

– Harald tok ledelsen, og fikk oss andre til å gjøre det vi måtte i forsøk på å redde Carsten. Og det er ekstra spesielt å stå her i dag, for sist jeg var i denne kirken, var det i begravelsen til Carsten, sier Græsvik.

Bisettelse av Harald Henden.

– Mistet en kjær venn

Øyvind Næss, stabssjef i VG.

Stabssjef i VG, Øyvind Næss, forteller at Henden var en alle ønsket å være med på oppdrag ut i verden.

– Da følte man seg ivaretatt, og han ga en ekstra trygghet, sier Næss.

Han legger til at Henden lærte bort alt han kunne til sine kollegaer.

– Han har betydd veldig mye for alle i VG. De har ikke bare mistet en kollega, men en kjær venn, sier Næss.

Redaktør i Namdalsavisa, Kim Riseth, jobbet med Henden i mange år i VG. De var blant annet de første journalistene i Peshawar i Pakistan etter 11. september, og var de eneste journalistene fra Norden som dekket Irak-innvasjonen i 2003 fra frontlinjen. 

Kim Riseth, redaktør i Namdalsavisa, jobbet med Henden i mange år.

– Harald har betydd alt for krigsjournalistikken. Han var alltid den som kom fram, og som kom hjem igjen. Det siste var han veldig opptatt av. Det var viktig å være til stede, men ingenting er så viktig at du setter liv i fare, sier Riseth.

– Et stort hjerte 

I tillegg hadde utenriksredaktør for The Observer, Peter Beumont, og tidligere fotograf Sharon Abbady hadde også reist fra London og New York for å delta i bisettelsen. De jobbet sammen med Henden og Riseth på Vestbredden i 2002.

– Harald var så fin å jobbe med. Han var så hjelpsom, rolig, og med et stort hjerte, sier Abbady.

Peter Beaumont og Sharon Abaddy.

Hun legger til at Henden var en man alltid kunne stole på i en farlig situasjon.

Beaumont har flere ganger i løpet av de siste 20 årene møtt Henden ute på oppdrag. Sist han jobbet tett med Henden var i 2014, da de begge var på Gaza, og måtte bistå da en strand ble bombet, og flere barn ble drept.

– Vi var blant de første på stedet, og bisto med førstehjelp. Og selv om det var mange journalister der, var det Harald som gikk inn i den rollen. Men sånn var han, sier Beumont.

– En vi ikke skulle ha mistet

Styreleder i Schibsted Media, Kjersti Løken Stavrum, var også til stede under bisettelsen. Hun forteller at hun kjente Henden som fotograf.

Kjersti Løken Stavrum.

– Han har unike bilder, men han var også flink til å fortelle om sin journalistikk, og å gjøre de han tok bilder av så levende og viktige for oss, sier hun.

– Mange fotografer tar bilder, og det er bare det, men han var en stor formidler i tillegg. Hun beskriver han som enestående og trekker fram Fritt Ords pris i 2024 og St. Olavs Orden, som Henden mottok før han gikk bort.

– Han var helt spesiell. Han var en vi ikke skulle ha mistet så tidlig, sier hun.

Utenriksjournalist Sidsel Wold sier at Henden hadde veldig god kunnskap om områdene han reiste til.

Sidsel Wold, utenriksjournalist i NRK.

– Og selv om jeg aldri jobbet med han i VG, så tror jeg han sto for veldig mye av logistikken og sikkerheten. Og det er utrolig viktig for journalister.

Hun er glad for at Henden det siste året har fått mye anerkjennelse for den jobben han har gjort.

– Det at han fikk se hvor mye arbeidet hans har betydd, det synes jeg er fantastisk, sier Wold.

Bidro til sikkerhetskurs

Rådgiver i Norsk Journalistlag, Trond Idås, sier at Henden hadde en helt spesiell posisjon som fotograf.

– Men han var også veldig viktig i arbeidet med å få på plass sikkerhetskurs for journalister.

Trond Idås, rådgiver i Norsk Journalistlag

Etter at Carsten Thomassen ble drept i Kabul, begynte NJ å arbeide med et initiativ til sikkerhetskurs. Henden var med å sette opp programmet, og jobbet for å få på plass kurs.

– Det fantes ikke noe slikt kurs for norske journalister den gang. Og Harald spilte en sentral rolle i å lage programmet, og har igjennom alle år bidratt i kursene med sine erfaringer.

Idås legger til at Henden var inkluderende når han lærte bort til nye journalister.

– Selv om han hadde vært ute i felt i mange år, klarte han å komme ned på det grunnleggende når han holdt kurs for folk som ikke hadde den erfaringen.

Idås påpeker at Henden også har betydd mye for holdningen til journalister som dekker krig.

– Det var tidligere en holdning rundt at de var macho, tøff karer. Men Harald var alltid en ydmyk fyr, så han har gitt et annet signal, som er veldig viktig for alle andre som har lyst til å gå den veien.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS