Johan Arnt Nesgård, fotosjef i Trønder-Avisa, ble utsatt for bildetyveri - av politiet på Facebook (innfelt).

Fotosjefen i Trønder-Avisa ble utsatt for bildetyveri - av politiet

– Vi har fliret av dette på kontoret, at politiet nå ble tyven, sier en humrende Johan Arnt Nesgård. – Vi har ikke vært gode nok på opplæring og bevisstgjøring, svarer politiet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Bildetyveri er et stadig økende problem for mange fotografer, men fotosjef Johan Arnt Nesgård i Trønder-Avisa opplevde en fotografisk plyndring litt utenom det vanlige denne uken.

På mandag var det nemlig det lokale politiet (!) som tyvlånte ett av Nesgårds bilder - uten å spørre.

Politiet på Innherred omtalte hvor godt fornøyde de var med gjennomføringen av Steinkjer-festivalen, med Nesgårds bilde som illustrasjon. Men lovens menn og kvinner på Innherred hadde ikke spurt Nesgård om lov til bruken.

Det fikk Nesgård til sperre opp øynene.

– Jeg har profesjonalisert overvåkningen av mine bilder på nettet, for å følge med på om de blir brukt ulovlig. Jeg bruker den tyske tjenesten Copytrack, som scanner og finner bildene mine på de merkeligste stedene. Men dette er første gangen jeg opplever at politiet har brukt ett av mine bilder, så jeg stusset veldig. Vi har også fliret litt av dette her på kontoret, at politiet nå ble tyven, forteller en humrende Nesgård til Medier24.

Se politiets forklaring på bildetyveriet nederst i saken!

– Skal ikke gjøre noe med saken

For den erfarne fotografen tar ikke politiets «tjuvtriks» så tungt.

– Nei, dette handler om uvitenhet. Det er nok bare en helt vanlig betjent som har lagt det ut. Jeg har ikke tenkt å gjøre noe mer med saken. Det gjør meg ingenting og er ikke noe problem. Jeg har et godt forhold til politiet her oppe, sier Nesgård.

Han er nemlig krystallklar på hvorfor akkurat dette bildetyveriet ikke er noe problem:

– I min verden er det to forskjellige bildetyverier: Det ene er hvor bildet blir utnyttet kommersielt. Det slår jeg hardt ned på. Men et bilde som brukt i trivielle sammenhenger av privatpersoner, fotballag eller foreninger, forfølger jeg ikke. Jeg skiller klart på det, forteller Nesgård.

Eksemplene er også mange på kommersiell utnyttelse av hans bilder de siste årene.

– Jeg opplevde blant annet et stort og anerkjent norsk kommunikasjonsbyrå, som hadde bare lastet ned og brukt ett av mine bilder. Jeg sendte en regning på 5000 kroner, og den ble betalt med en gang, sier Nesgård.

– Dette handler om bevisstgjøring

Samtidig har han et godt eksempel på også hvor vanskelig bildejakten kan være.

– Jeg fant også ut for noen måneder siden at et bilde av en husbrann, som jeg ble premiert for for noen år siden, dukket opp i en annen lokalavis et annet sted i Norge. Da jeg tok kontakt med avisen fikk jeg beskjed om at de hadde fått det tilsendt av et forsikringsselskap. Så jeg tok kontakt med dem, men de ante ingenting. Bildet hadde visst bare ligget i mappen til brannsaken, forteller han lettere oppgitt.

– Dette handler om bevisstgjøring. Det er ikke bare å ta et Google-søk å bruke bildene du finner. Det er faktisk folk som har kjøpt utstyr og brukt mye tid på å ta bilder. Jeg er privilegert som er fast ansatt til å ta bilder, men det er mange frilansere som også lever av dette. Man kan ikke bare forsyne seg, sier Nesgård.

Politiet: – Det kan skje glipper

Når det gjelder politiets ulovlige forsyning av Nesgårds festivalbilde legger lovens lange arm seg langflat.

 – I Trøndelag politidistrikt har vi ti Facebook-sider som alle driftes lokalt. Den lokale forankringen og det at tjenestepensjoner i lokalmiljøet legger ut saker og svarer på Messenger mener vi er viktig for publikum. Imidlertid er vi klar over at det kan skje glipper her og der, og det har det gjort denne gangen, skriver kommunikasjonsrådgiver i Trønderlag politidistrikt, Hege Marie Vikaune, i en melding til Medier24.

– Vi er mange som legger ut og har nok ikke vært gode nok på opplæring og bevisstgjøring, men vi tar med oss denne saken i fagmøter videre. Vi har et godt samarbeid med media og deler bilder med de, og omvendt, men vi ser at vi alltid skal undersøke først om vi får bruke deres bilder. Facebook er et relativt nytt landskap for oss som etat og vi kommer til å lære mye fremover. Vi setter pris på tilbakemeldingene, fortsetter Vikaune.

Powered by Labrador CMS