Skjermdump fra nettutgaven til Bild. Artikkelen det henvises til er slettet.

Den tyske storavisen Bild skrev at 900 innvandrere antastet kvinner i Frankfurt. Nå beklager de den falske nyheten

Politiet innledet en omfattende etterforskning på bakgrunn av avisoppslaget. Nå beklager avisen det hele og sier det vil få konsekvenser.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For to uker siden kom Bild ut med saken som skulle motbevise at nyttårsaften gikk rolig for seg, slik politiet i Frankfurt hadde uttalt.

De skrev at 900 fulle innvandrere samlet seg og antastet og seksuelt trakasserte kvinner, stjal vesker og kastet flasker og raketter.

Saken het «37 dager etter nyttårsaften bryter ofrene tausheten - sex-mobb i Fressgass» (slettet fra internett).

Nyheten ble plukket opp av flere internasjonale medier og spredd i sosiale medier. Her i Norge var det kun Human Rights Service (HRS) som skrev om den. De har senere beklaget omtalen.

Bild intervjuet det de mente var øyenvitner som fortalte om overgrepene, blant annet en restauranteier som sa at kvinner ble tatt under skjørtet.

I ettertid har det vist seg at en av de som hevdet de var offer for kriminaliteten - var ikke engang i byen da det angivelig skal ha skjedd, skriver The Local.

Får konsekvenser

Nyheten fikk politiet i Frankfurt til å inngå en omfattende etterforskning, som viste seg å være bortkastet, ifølge dem selv. Årsaken? Det skjedde ikke.

I en pressemelding på sine nettsider skriver politiet at de tilbakeviser påstandene og kaller dem ubegrunnet og grunnløse.

Dermed gikk den tyske avisa ut og beklaget den falske nyheten

«Bild beklager ettertrykkelig for den usanne artikkelen og anklagene gjort i den. Denne artikkelen oppfyller på ingen måte våre journalistiske standarder», opplyste de.

Digitalredaktør Julian Reichelt lover også at saken vil få konsekvenser.

 

– Ettertraktet blant leserne

I Norge omtaler Vårt Land metasaken i en artikkel. De har sitert journalistikkprofessor Christian Christensen ved Stockholms universitet, som i en kommentar i The Guardian skriver at Bild-historien er typisk for det han kaller «anti-innvandringens og islamofobiens politiske økonomi».

– Et eget kretsløp av medier, noen av dem store og kjente, er villige til å trykke tvilsomme nyheter «for å sverte en hel religiøs gruppe», fordi de vet at det er ettertraktet blant leserne. Dette vet ryktestarterne. For dem er målet å styrke mistenksomheten mot innvandrere og muslimer i vestlige samfunn, opplyser Christensen i kommentaren, gjengitt av Vårt Land.

Powered by Labrador CMS