Kjetil Siem - tidligere generalsekretær i NFF og nå rådgiver for FIFA-sjefene.
Kjetil Siem - tidligere generalsekretær i NFF og nå rådgiver for FIFA-sjefene.

FIFA forsvarer russiske restriksjoner for journalister under prøve-VM. Den tyske storavisa Bild velger boikott

– En journalist som ikke kan melde om alt han ser er ikke journalist, men propagandist, mener Bild.

Publisert

Journalister som skal dekke sommerens prøve-VM i fotball i Russland kan jobbe uten restriksjoner i byene der kampene spilles, ifølge FIFA.

Tysklands største avis, Bild, hevder at Russland forsøker å sensurere utenlandske journalister som skal dekke sommerens turnering.

Avisen akter derfor å boikotte turneringen, der regjerende verdensmester Tyskland er en av deltakerne.

FIFA og de russiske arrangørene opplyser i en felles uttalelse at alle akkrediterte journalister "kan jobbe fritt på kamparenaene og i omliggende områder, uten restriksjoner".

 

«Pressefrihet er prioritert»

– Pressefrihet er topp prioritert hos FIFA. Derfor jobber vi for å gi medierepresentantene best mulige forhold for fri rapportering i forbindelse med alle våre arrangementer, heter det fra FIFA.

Bild har reagert på at journalister i sin akkrediteringsforespørsel må forplikte seg til å rapportere "utelukkende om Kontinentcupen og beslektede begivenheter", og at de kun kan dekke begivenheter i vertsbyene og nærliggende områder.

Utenlandske journalister som vil rapportere fra andre byer må søke særskilt tillatelse og omfattes da ikke av ordningen med forenklet visumsøknad.

– En journalist som ikke kan melde om alt han ser er ikke journalist, men propagandist, skriver Bild, som frykter at reglene vil gjøre det vanskelig å skrive om eventuelle protester eller andre kontroversielle hendelser under turneringen.

Russlands visestatsminister Vitalij Mutko uttalte tirsdag at akkrediterte journalister vil få dekke "alt de ønsker, uten problemer" i byene der det spilles kamper.

Kontinentcupen avvikles i tiden 17. juni til 2. juli og fungerer som en generalprøve før neste års VM-sluttspill.

 

Powered by Labrador CMS