Med kunstig intelligens og big data, kan programmatisk annonsering være en gullgruve


KOMMENTAR: Programmatisk annonsering gir verdifull kunnskap for salg og forretningsutvikling, skriver Magnus Johansson, Norden-sjef for Rocket Fuel.Publisert Sist oppdatert
  • MAGNUS JOHANSSON, Norden-sjef i Rocket Fuel - som annet driver med programmatisk annonsering

Alt går fort i den digitale verden.

Jeg har jobbet innen media og digital annonsering nesten hele mitt yrkesaktive liv, men jeg har aldri møtt så mange som interesserer seg for hva annonseringen kan gjøre som i dag.

Digital annonsering har med hjelp av big data og raske analyser blitt hot, og i dag er det ikke bare en nødvendig del for markedsavdelingen å ha med for mediemiksen.

I dag skjer dialogen ofte direkte med toppledelsen og forretnings- og produktutviklerne.

Digitaliseringen vever organisasjonen sammen og gjør stor nytte i flere ledd.

Markedsføring og spesielt digital annonsering kan være en viktig ressurs for handel og salg om du forstår forretningslogikk; selgere, markedsførere, forretningsutviklere og ledelsen ser kampanjen fra et forretningsmessig perspektiv og ser at det handler om så mye mer enn bare «reklame».

Annonsene er en del av et økosystem, slik har det alltid vært.

Forskjellen nå er at vi i dag kan få data ut i fra hvordan kampanjene utvikler seg underveis, dette er nyttig kunnskap for andre deler av organisasjonen, for eksempel salg, lager og butikker.  


Dette området innen annonsering kalles programmatisk. Det bygger på å kunne hente enorme mengder data (big data) for å forstå hvilke data som er relevante for akkurat din kampanje mot potensielle kunder.

Tidligere brukte man mennesker for å forsøke å forstå hva som var relevant for kampanjen, mens i dag har vi mulighet til å bruke kunstig intelligens kontinuerlig.

Selvlærende algoritmer kan blant annet utføre samtidsanalyser før selve annonseplasseringen kjøpes.

Annonsering som er tuftet på hva vi har gjort og søkt etter på nettet har eksistert lenge, men forskjellen med gårsdagens bruker-genererte annonser, er at treffsikkerheten med automatiserte annonser vil være bedre og dataen så mye mer relevant.

Det er ikke noe poeng å sammenligne klønete annonser som later til å kjenne forbrukeren med de treffsikre annonsene med betydelig større nøyaktighet og rekkevidde på ulike plattformer basert på relevans (kvalitet) data, som man får fra de plattformene som er tilgjengelig i dag.

Annonsen vil dermed ha relevans, konverteringer og utfall fra fremtidige kampanjer.

Annonsesystemet kan integreres med CRM og forretningssystemer for både online og off-line transaksjoner, og dermed kan annonsøren før utformingen av sine kampanjer - for eksempel når det gjelder innhold og kanalvalg - dra nytte av alle innsamlede data.


Responsdata kan plukke opp tidlige tegn på hvordan kampanjene blir mottatt. Dataene kan brukes både til å utvikle annonsen, innhold og målgrupper der du ser størst effekt. Digitale kampanjer kan også gi en pekepinn på hvor salg kan gi størst innvirkning (også ikke-digitalt). Tidlig adferds-data fra kampanjer kan gi verdifulle innspill både i forhold til lagerbeholdning og hvordan salgsorganisasjonen skal bemannes.


Det er også mulig å synkronisere data med annonsesalg - det gjøres i dag. Slik at kundene blir eksponert for kampanjer og budskap der det er høy sannsynlighet for at det blir en handel.

Riktig implementert og med rikelige tilbakemeldinger av data fra de selvlærende plattformene til andre deler av markedsførings- og salgsorganisasjonen, så kan programmatisk annonsering vise seg å være en gullgruve.

Annonsesystemet blir på den måten en slags kontinuerlig markedsundersøkelsesplattform som gir deg umiddelbare tilbakemeldinger basert på atferd og konverteringer.

De gir deg mulighet til å forbedre og tilpasse dine produkter og tjenester.


Powered by Labrador CMS