Generativ kunstig intelligens utgjør stor risiko, men gir også muligheter, sier flere medieledere ifølge ny undersøkelse.
Nordmenn er skeptisk til bruk av KI i nyheter, viser Reuters ferske rapport

Ny rapport: Nordmenn er skeptisk til KI i nyhetsproduksjon

I den ferske Reuters-rapporten kommer det frem at bare 37 prosent har hørt eller lest mye om kunstig intelligens. 

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn er skeptiske til bruk av kunstig intelligens (KI) i nyhetsproduksjon, kun 18 prosent av nordmenn er komfortable med å la KI slippe til her.

Det kommer fram i den norske rapporten som følger Reuters Institutes Digital News Report 2024.

Skepsisen er spesielt sterk når det gjelder såkalte "harde" nyheter som kriminalitet og politikk, der svarer 47 prosent at de er ukomfortable med at det dekkes av KI. 

Samtidig viser det seg at bare 37 prosent av befolkningen har hørt eller lest mye om KI. 

Høyest unnvikelse i Norden

Delt inn i aldersgrupper, er det menn og kvinner mellom 18–24 år som oftest svarer at har hørt veldig eller ganske mye om KI, med 53 prosent. De eldste aldersgruppene har hørt minst om KI, med 19 prosent av damer over 55 år og 32 prosent av menn over 55 år.

Det er også de yngste som er mest komfortable med å lese KI–genererte nyheter. I den eldste aldersgruppen er halvparten av de spurte litt eller svært ukomfortable med det, mens hos de yngste er det henholdsvis 39 prosent av kvinner og 32 prosent av menn som svarer det samme.

Rapporten viser også at antallet nordmenn som unngår nyheter øker. I 2023 svarte 23 prosent at de ofte eller av og til unngår nyheter. I 2024 var tallet økt til 21 prosent.

Det er høyest blant de nordiske landene, over Danmark (23 prosent), Sverige (28 prosent) og Finland (26 prosent). I Storbritannia og USA er tallene henholdsvis 46 og 43 prosent.

Årets tall ligger nærmere tallene for sluttfasen av pandemien, da 29 prosent uttalte at de unngikk nyheter. I rapporten skriver forfatterne at noe av grunnen kan være trøtthet av Ukraina-krigen og Gaza-krigen, uten at det kan sis sikkert. De trekker også frem de politiske skandalene i Norge i 2023.

På spørsmål om de er bekymret for falske nyheter, er tallene stabile fra tidligere år, og det er 45 prosent som er bekymrer seg for temaet. Samtidig har over en tredjedel ikke en mening om det.

Høy tillit

Norge ligger også høyt på statistikken om å betale for nyheter. 40 prosent av de spurte svarer at de har betalt for digitale nyheter det siste året. Det er en svak oppgang fra 39 prosent i fjor.

 34 prosent svarer at de har betalt for en lokalavis, mens 30 prosent svarer VG.

 På spørsmål om hva nordmenn ønsker å betale for nyheter, svarer 21 prosent 10 kroner eller mindre, og 17 prosent svarer at de vil betale opp mot 50 kroner. Ingen av de spurte vil betale over 500 kroner. 45 prosent har svart at de ikke vet.

På spørsmål om tillit til nyhetsmediene, svarer 63 prosent at de har tillit til mediene.

Øverst på listen kommer NRK, hvor 80 prosent svarer at de har tillit. Tett bak ligger TV 2 på 76 prosent, og lokalavisene på 75 prosent. 

På spørsmål om tillit, er det stor variasjon på alder. De yngre (under 35 år) har betydelig lavere tillit enn de eldre, både til nyheter generelt (48 prosent) og nyheter de selv bruker (56 prosent). For de eldre (over 35 år) er tallene henholdsvis 57 prosent og 66 prosent.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS