Nyhetsleder Trond Olav Skrunes i VG

Distribueres på Jodel:

VG reagerer på ulovlig deling av pluss­artikler i sosiale medier: - Et problem

«Ble kvitt angsten på fire dager - på vg.no nå. Noen som kan dele?», spør en bruker - og kort tid etter legges artikkelen ut i sin helhet i sosiale medier. - Kan være brudd på opphavsretten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Flere ganger daglig deler brukere på det sosiale mediet Jodel plussartikler gratis - noe som har blitt et stort problem for blant annet VG.

Det bekrefter nyhetsleder Trond Olav Skrunes overfor Medier24, som også understreker at det er vanskelig å gjøre noe med det:

– Alt det som skjer på sosiale medier er vanskelig å overvåke for VG og andre aviser, og det er jo ikke bare på Jodel at dette skjer - det er flere steder på nett der det deles saker. Og folk spør i kommentarfelt om de kan gi skjermdump, sier Skrunes. 

Bekymrer VG

Skjermdump fra Jodel.

Måten det foregår på er at en bruker, som ikke abonnerer på VG Pluss, kommer over en artikkel de ønsker å lese, uten at de har tilgang. Så spør de på kanalen @VGPluss om andre kan dele. Kort tid etterpå kommer det flere skjermdumper - og vips er forretningsmodellen kompromittert.

Dette bekymrer blant annet Skrunes, som også sier at omfanget av dette er umulig å si noe om. Men at det ikke er sjeldent dette skjer - og at det er et problem. 

– Det kan være brudd på opphavsretten dersom VGs innhold blir republisert i andre kanaler. 

Skrunes tror den åpenbare grunnen til at folk etterspør plussartikler, er at brukerne ikke ønsker å betale. 

–  Når du kan få ting gratis, så er det mange som tenker at det er dumt å betale, sier han. 

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen kjenner ikke til delingen på Jodel, men skal nå se på problemstillingen. 

– Jeg kjenner ikke denne problemstillingen i detalj, men vi skal nå se på det og eventuelt sette i verk tiltak. Det er ingen ny problemstilling at skjermdumper av medienes innhold deles på blant annet sosiale medier, også Dagbladets, sier Frode Hansen.  

Unge vil ikke betale for nyheter

VG når mange unge, ifølge Skrunes, men ikke i like stor grad gjennom papiravis og vg.no. I denne aldersgruppen er andre kanaler viktigere.

Skjermdump fra Jodel.

Skrunes sier at VG har satset stort på innhold for unge på plattformene Snapchat og Peil. 

Han mener unge får kjennskap til VG gjennom disse plattformene, og at det derfor kan være lettere å få de inn på nye flater i VG senere, også de som en må betale for. 

Terskelen for å betale for nyheter er fortsatt høy hos unge og nyheter prioriteres lavt når abonnement skal betales, fremgår det i den nye Reuters-undersøkelsen. 

I årets Reuters-undersøkelse «Bruksmønstre for digitale nyheter», utført ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen har de spurt hvilke tjenester respondentene ville valgt å abonnere på hvis de kun kunne valgt én.

Hver femte ville ikke velge noen av de oppgitte tjenestene - og var ikke interesserte i å betale for noen av dem. 

På listen over tjenester å abonnere på var det oppført videostrømmestjenester, nyheter på nett, musikkstrømmetjenester, sportsarrangementer, lagring av data, nettspilltjenester og datingtjeneste på nett. 

I rapporten fremgår det at alder er svært utslagsgivende. De under 35 år er generelt mer villig til å betale for en av de overnevnte tjenestene, men prioriterer nyheter nest sist sammen med sportsarrangement - foran datingtjenester. 

Powered by Labrador CMS