Juryleder Bernt Olufsen i SKUP under årets konferanse i 2017.
Juryleder Bernt Olufsen i SKUP under årets konferanse i 2017.

SKUP2017:

Bernt Olufsen og resten av juryen har lest over 1000 sider metoderapporter. I dag avslører han vinneren

Kvaliteten på metodene øker, sier jurylederen fornøyd. Men han er fortsatt ikke tilfreds med lengden: – Hvis du ikke klarer på 10 eller 15 tettskrevne A4-ark å forklare hva du har gjort, så har du egentlig et stort formidlingsproblem.

Publisert

I kveld venter over 500 norske journalister spent i salen mens juryleder Bernt Olufsen presenterer årets SKUP-vinner for fjorårets beste graveprosjekt. 

I år er det 47 påmeldte kandidater til prisen som skal hedre kritisk og undersøkende journalistikk.

Juryleder Bernt Olufsen har sammen med Asbjørn Olsen (HioA), Trond Sundnes (DN), Tone Angell Jensen (Nordlys), Linn K. Hillestad (Dagbladet), Bjørn Sæbø (RA) og Vibeke Haug (NRK) sittet i timevis og vurdert.

–  Det har vært 1.000 sider med metoderapporter, pluss vedlegg av alt som er publisert på nett og papir, grafikk, lyd og video, sier Olufsen og fortsetter:

– Det har vært et veldig krevende arbeid for alle jurymedlemmene - ikke minst de av juryens medlemmer som har en heltidsjobb i tillegg.

Kvaliteten har økt

Juryarbeidet har tatt mesteparten av siste halvdel av februar og første halvdel av mars. Juryen har samlet seg fire ganger og hatt heldagsmøter på åtte timer hver gang.

– Vi har forsøkt å skrelle oss nedover i bunken - til vi har - forhåpentligvis - kommet fram til en veldig, veldig, verdig vinner, sier Olufsen.

Jurylederen har sittet på toppen og vurdert Norges mest prestisjefylte journalistkåring for tredje år på rad. Og han ser at journalistikken blir mer og mer avansert og at metodene blir mer og mer sofistikerte.

– Jeg har bare vært medlem av juryen her de siste tre årene, det jeg kan si er at kvaliteten er økende - år etter år. I år er det ekstremt høy kvalitet og det har vært vanskelig å kåre vinneren.

– Hvordan har journalistikken utviklet seg de siste årene, slik du ser det fra jurylederens ståsted?

Dagbladet har levert mange journalistiske bragder de seneste åra, i kombinasjon med særdeles få PFU-smeller. Den største bragden av dem alle feires her våren 2016: Hele tre SKUP-priser på rad.
Dagbladet har levert mange journalistiske bragder de seneste åra, i kombinasjon med særdeles få PFU-smeller. Den største bragden av dem alle feires her våren 2016: Hele tre SKUP-priser på rad.

– Ingenting var bedre før. Vi ser at journalistikken er i konstant utvikling, det er en utrolig kreativitet og oppfinnsomhet der ute for å finne nye metoder og kvalitetssikre og finne viktige opplysninger.

- Det er et eventyr å se den oppfinnsomheten. De siste årenes SKUP-priser er levende vitnesbyrd på det. 

– Jeg håper inderlig at mange tar seg bryet med å lese metoderapportene - for det er en viktig og utviklende lærdom for alle journalister.

Vil skru ned antall sidetall

Olufsen tok for noen år siden til orde for å redusere antallet sider for innsendte bidrag.

De kunne vært på over 100 sider, som gjorde juryarbeidet nærmest til en straff. Og som gjorde det vanskelig å rekruttere kompetente jurymedlemmer. Derfor ble det bestemt at ingen metoderapporter kan overstige 25 sider.

Nå tar Olufsen til orde for å redusere antallet sider igjen:

– Spørsmålet nå er om vi må gå ytterligere litt ned, hvis det ikke skal bli sånn at det bare er pensjonister som har tid til å sitte i juryen.

– Jeg har jobbet i over 30 år i et veldig tabloid medium, så jeg er vant til at det går an å forfatte i betydelig grad av korthet.

– 1000 tegn og 3 bilder?

– Haha. Hvis du ikke klarer 10 eller 15 tettskrevne A4-ark å forklare hva du har gjort, så har du egentlig et stort formidlingsproblem.

Olufsen sier han er stolt på journaliststandens vegne og at juryarbeidet gir ham mye.

– Journalistene som gjør denne gravejobben gjør at alle vi som deltar i dette samfunnet, er bedre rustet til å vite hva maktapparatet og politikere gjør for oss. Ja, jeg er stolt.

– Og du fortsetter i juryen?

– Det er opp til styret i SKUP å velge juryen, men jeg vil si for min egen del - på tampen av min egen karriere, at å ha denne oppgaven har vært bra for meg. Den har gjort at jeg føler fortsatt sterk tilknytning til yrket og jeg lar meg inspirere av det alle de flinke journalistene får til.

– Hvem vinner prisen?

– Det kan jeg ikke si noe om, sier han og smiler lurt.

Powered by Labrador CMS