Bernt Olufsen, mediekritiker.
Bernt Olufsen, mediekritiker.

Pressepodden

Bernt Olufsen frykter avis­død under korona­krisen: – Jeg er mest bekymret for de lokale mediene

– Uten inntekten fra print ville hundrevis av medier i Skandinavia gått over ende, sier den erfarne pressemannen. Vi snakker om medieøkonomi og ledelse i krisetid.

Publisert

Bernt Olufsen er en av landets mest erfarne pressemenn, som tidligere sjefredaktør i VG og som tidligere styreleder i Polaris Media – et av landets største mediekonsern.

Han har ledet journalister og mediefolk gjennom kriser, avsløringer og vanskelige saker. Nå er han alvorlig bekymret fir mediemangfoldet – og i ytterste konsekvens frykter han lokalavisers død som en følge av koronaviruset.

– Jeg er bekymret for medienes mangfold og da tenker jeg spesielt på lokalavisenes økonomiske stilling. Det vi trenger i krisen fremover nå, er mer uavhengig og kritisk journalistikk – og det er kostbart. Mediene trenger flere støtteordninger og flere bein å stå på, sier han i Pressepodden.

Pressepodden:

En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.

Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.

Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.

Bernt Olufsen var i årene 1994–2011 ansvarlig redaktør i VG og måtte i løpet av den tiden ta store og vanskelig beslutninger. I Pressepodden snakker han om kriseledelse – og evnen til å omstille seg. Han var ansvarlig redaktør fra finanskrisen slo til.

66-åringen er håper ikke koronakrisen får altfor store følger for de norske redaksjonelle miljøene, men han mener det er grunn til å tro at de globale gigantene vil berike seg under krisen:

– Facebook og Google kan bli ytterligere forsterket etter det som nå skjer, så det er grunn til å frykte at journalistikkens kår i alle land blir svekket. Det spesielle er at dette kommer på toppen av den vanskeligste omstillingsperioden som medieindustrien har opplevd – nemlig den digitale transformasjonen, som har kostet hundrevis og kanskje tusenvis av årsverk i Norge. 

Du har skrevet på Medier24 at du er bekymret for mediemangfoldet og at du i ytterste konsekvens frykter lokalavisers død som en følge av koronaviruset. Det skal vi komme tilbake til etter noen ord fra våre annonsører.

  • Hør hele sendingen øverst i denne saken eller der du ellers hører lyd, som Spotify, iTunes, Acast eller andre steder.
Powered by Labrador CMS