Sjelden debatt til torgs i Trondheim: Torry Pedersen møter Bernt Olufsen til debatt om fotojournalistikk og rørleggere

Det er langt fra ofte at den tidligere VG-redaktøren møter den nåværende for åpen diskusjon, men det skjer altså på Trondheim dokumentarfestival denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Trenger vi egentlig fotografer?

Det er spørsmålet som stilles når Trondheim dokumentarfestival inviterer til debatt om det gode nyhetsbildet torsdag kveld.

I invitasjonen heter det:

Kan gode nyhetsbilder fanges opp av alle som kan trykke på en mobiltelefon, eller trenger vi fortsatt profesjonelle nyhetsfotografer?

Tidligere og nåværende sjefredaktører i VG, Bernt Olufsen og Torry Pedersen, gir et bilde av utviklingen fra papiravis til dagens digitale hverdag. Et panel med blant annet Politikens fotosjef Thomas Borberg og Høgskolelektor ved HIOA Jon Petter Evensen inviteres sammen med publikum til å diskutere nyhetsbildets betydning i vår mediehverdag.

Arrangementet er et samarbeid mellom Trøndelag Redaktørforening, Trondhjems Journalistforening, Trondheim Dokumentarfestival og Litteraturhuset i Trondheim og er åpent for alle.

 

Litt av bakteppet er blant annet Torry Pedersens uttalelser til Medier24 forbindelse med VG-kuttene i vår, om at det alltid vil være en rørlegger med et kamera i nærheten når store ting skjer.

Bernt Olufsen kommenterte dette en uke senere, i sin ukentlige mediespalte i VG, slik:

En gang het det et godt pressebilde kunne fortelle mer enn tusen ord. Nå hører vi at en rørlegger like gjerne kan ta bildet som dokumenterer en viktig nyhetshendelse. Som journalist og redaktør er jeg dypt bekymret over nedprioriteringen av pressefotografenes arbeid i all verdens medier.

De to markante VG-sjefene har sjeldent møttes til åpen diskusjon de seneste åra, men nå skjer det altså i Trondheim torsdag kveld.

Debatten skjer altså som en del av Trondheim dokumentarfestival, som ellers kan by på et spennende festivalprogram med blant andre Åsne Seierstad og Hadia Tajik, Bernt Jakob Oksnes, det danske podkastfenomenet Third Ear og den bejublede fotojournalisten Nancy Borowick.

Powered by Labrador CMS