Featurejournalist Bernt Jakob Oksnes i Dagbladet står bak Gutten i plastposen. Nå er han nominert til European Press Prize.
Featurejournalist Bernt Jakob Oksnes i Dagbladet står bak Gutten i plastposen. Nå er han nominert til European Press Prize.

«Gutten i plastposen» og «Glassjenta» er nominert til Europas svar på Pulitzer

Dagbladet og Stavanger Aftenblad nominert til den anerkjente journalistprisen «European Press Prize».

Publisert

Norske journalister fortsetter å imponere på den internasjonale scenen. I fjor vant Dagbladets «Våtdraktmysteriet» i kategorien «Special Prize» i den samme utdelingen.

Nå har to norske aviser markert seg med hver sin nominasjon.

Stavanger Aftenblad sin omfattende sak «Glassjenta» har imponert juryen som har nominert den i kategorien «The Distinguished Writing Award 2017».

Juryen skriver følgende om det journalistiske håndverket:

Bak prosjektet står Thomas Ergo, Rune Vandvik and Hans Petter Aass.

A ground-breaking 64-page newspaper report that, by following teenage girl 'Ida' through eighteen months of her life, penetrates deep into the closed Norwegian child welfare universe

Politiske konsekvenser

glassjenta-kollasj.
glassjenta-kollasj.

Ergo forteller til Medier24 at hele teamet er veldig stolte over nominasjonen.

– Dette er utrolig moro. Vi har fått lov til å grave i lang, lang tid og fått lov til å skrive en reportasje med litterære kvaliteter, lage kvalitetsmessige videoreportasjer og statistikk, så det er hyggelig at det blir lagt merke til helt ute i kontinentet.

– Vi har visst om dette i et par dager og snakket litt om det og vi synes det er vel og bra med priser, men det vi synes er aller størst er at det får politiske konsekvenser for utsatte barn i Norge. Det er ikke tull – det er reelt. Så får vi se hvor store de blir.

– Hva sier dette om tilstanden for norsk journalistikk?

– Hvis vi velger å satse på noe, så kan vi være like gode som hvem som helst. Vi har masse knalldyktige journalister med kompetanse og erfaring i Norge. Dette kan mange gjøre.

Ble helt skjelven

Journalist Bernt Jakob Oksnes i Dagbladet ble i dag nominert for featuren «Gutten i plastposen» i kategorien «The Innovation Award 2017».

Amazing touching story. Story-telling which produced huge audiences and involvement.

Juryen skriver følgende om hvorfor de mener den fortjener heder og ære:

Oksnes sier til Medier24 at han ble skjelven da han fant ut av nominasjonen i «Europas svar på Pulitzer-prisen».

– Det er veldig stas og en deilig nyhet å få. Jeg er ydmyk og veldig glad for dette. Dette går for å være den mest høythengende journalistprisen i Europa, så dette synes jeg er veldig stas.

For et par dager siden fikk han en telefon fra et hollandsk telefonnummer som fortalte om den gode nyheten. 20. april er det prisutdeling i Amsterdam. Da får man vite om noen av de norske journalistprosjektene når helt opp.

– Blir neste steg Pulitzer nå?

– Hehe, vi får et en ting i gangen. Dette er veldig gøy, så skal jeg innrømme at jeg kanskje har et lite håp. De som har vunnet eller blitt nominert før, har ofte samfunnsomveltende dokumentarer, som velter regjeringer og avdekker store økonomiske utroskap. Min er strengt tatt ikke det, men har fått store konsekvenser for én enkelt person. Vi får se, smiler han.

Powered by Labrador CMS