Berit Rinnan avbildet på NRK-kontoret.

MINNEORD:

NRKs store markante filmsjef Berit Rinnan sovnet stille inn

«Hun var kjent for å sikre NRK de beste avtalene», skriver Janne Schønheyder om Berit Rinnan (1928 – 2024).

NRKs store markante filmsjef Berit Rinnan sovnet stille inn 2. april, nesten 96 år gammel. 

Den entusiastiske og energiske Berit var med å bygge opp filmavdelingen i NRK og ga det norske folk store filmopplevelser til glede for mange seere.

Berit startet som assistent i Nyhetsavdelingen i NRK i 1951. Med et kort avbrekk fra 1957 som sekretær i Venstres gruppe på Stortinget og 1 år som hjemmeværende med barn, var hun tilbake i Fjernsynet i 1959 og var i fjernsynssekretariatet og programredaksjonen samt filmtjenesten et par år – inntil hun i 1963 ble «headhuntet» til den nyetablerte Filmavdelingen. Her avanserte hun raskt og ble leder av avdelingen i 1986.

Berit Rinnan

Nå var Berit virkelig kommet på sin rette hylle. Berit hadde allerede arbeidet med bestillinger av film, påsyn og utvalg av filmer. Filmene skulle være sendeklare og tekstere skulle være på plass. Det var en liten avdeling med få medarbeidere og få ressurser da hun kom dit. Så Berit måtte gjøre alle slags oppgaver. Hun hadde tidligere perfeksjonert seg i engelsk, tysk, spansk og fransk, så om teksteren ikke dukket opp på VB, var det bare å ringe Berit så kom hun springende. Og å springe var ett av Berits kjennetegn i hele hennes karriere; når du hørte lyden av kjappe stiletthæler i gangen, kanskje noen minutter etter møtets start, var Berit i anmarsj.

Etter ett år i Filmavdelingen ble Berit invitert av den amerikanske ambassaden til å foreta en 100 dagers studiereise til en rekke radio- og TV-stasjoner i USA sammen med mediefolk fra en rekke land. Og etter styrebehandling fikk hun permisjon – og etter Departementets godkjennelse også full lønn på studiereisen.

Og i 1966 fikk hun stilling med hovedansvar for innkjøp og utvelgelse av utenlands film. På 70-tallet studerte hun også russisk og fikk innvilget stipendietur til Sovjetsamveldet.

Så Berit var en språkmektig dame og en god forhandler i det internasjonale film og TV-markedet. Hun var kjent for å sikre NRK de beste avtalene. Hun gikk i bresjen for et publikumsvennlig tilbud og var en effektiv og hardtarbeidende konkurrent for de nye kanalene som etter hvert dukket opp; vestlandsk stahet, en god dose humor og medmenneskelighet gjorde henne til en god forhandler og partner.

Berit kjempet også energisk for Filmavdelingens status og ressurser i kamp med de andre større avdelingene i NRK. Hun sa en gang i et intervju: «Eg er ein typisk brannmann som alltid finn utvegar». Samtidig var Berit en positiv, elskelig og humoristisk person som tok vare på kollegaer og medarbeiderne sine.

Da 1990-tallets omorganiseringer kom og NRK i tillegg hadde fått ansvar for vinter-OL i 1994, byttet Berit beite, og ble informasjonssjef for Lillehammer-OL. Det første Berit gjorde var å dra på studietur til Calgary og Atlanta i 4 uker for å lære. For det fantes jo ikke en enkel oppskrift på hvordan man bygger opp en OL-organisasjon fra start til arrangement.

Og OL-sjef Arild Hellgren forteller at her kom Berits egenskaper virkelig til sin rett; struktur og organisering, pågangsmot, selvstendighet og praktisk sans. Hun var like god til å følge opp de store sakene som å huske på de små men viktige detaljene. 

Alt fra å utplassere printere på alle arenalokasjoner slik at man kunne underskrive dokumenter hvor man enn var – til å være byggeleder for NRK- hyttene i Hafjell. Så Berits tittel burde vært administrasjonssjef. Så etter å ha bidratt i oppryddingsarbeidet etter OL, pensjonerte Berit seg 30. sept. 1994.

Seere og lyttere og vi kollegaer har mye å takke Berit for. Våre tanker går til hennes familie

Janne Schønheyder

 

Berit Rinnan

Berit Rinnan til minne

Une Grande Dame du Cinema et de la Télévision. Det er hva man kan kalle Berit Rinnan, som døde 2 april, 96 år gammel. Hun var født 16. juli 1928. 

Berit Rinnan var, som nestleder og senere leder for NRKs filmavdeling, i mange år sentral i å formidle innkjøpte filmer og fiksjonsserier. Hun etterfulgte Rigmor Hansson Rodin som leder på et tidspunkt da etableringen av den skandinaviske fjernsynskanalen TV3 skapte en helt ny mediehverdag. 

NRK var ikke lenger i en monopol-situasjon, og konkurransen om å sikre visningsrettighetene til attraktive filmer og serier var stor.

Berit Rinnan bidro med sitt betydelige nettverk til å sikre og styrke NRK i det internasjonale rettighetsmarkedet. Hun sto sentralt i etableringen av et innkjøpssamarbeid mellom søsterorganisasjonene i Sverige (SVT), Danmark (DR) og Norge (NRK). Gjennom dette samarbeidet sikret de tre public broadcasters seg attraktive visningsrettigheter.

Berit Rinnan sto sentralt i denne viktige overgangsperioden, fra tiden da NRK hadde et riksdekkende radio- og TV-monopol til våre dagers mediemangfold. Kombinasjonen av solid vestlandsk stahet og en god dose humor og medmenneskelighet gjorde henne til en populær og skattet kollega og internasjonal partner.

Samarbeidet mellom NRK og norske filmmiljøer ble styrket i Rinnans tid, dels gjennom at avdelingen stilte som medprodusent, og dels gjennom stadig mer omfattende innkjøp av visningsrettigheter til norske filmproduksjoner. Også innen dette feltet pekte Rinnans innsats fremover mot dagens virkelighet.

Det var i denne sammenhengen at hun ble oppnevnt i det nye styret for Norsk filminstitutt, etter at denne institusjonen fikk ansvaret for tilskudd til store deler av den norske filmproduksjonen. Det viste hun styrke og handlekraft i de mange faglige diskusjonene. Vi vil savne henne stort.

Christian Boe Astrup
Jan Erik Holst
Kent Nilssen

Powered by Labrador CMS