Skillet mellom utgiver og fagblad sto i fokus under en paneldebatt på Fagpressens PUFF-konferanse torsdag ettermiddag.

Debatt om redaktørplakatens rolle i fagblader: – Redaksjonene trenger beskyttelse

Skillet mellom utgiver og fagblad ble diskutert under Fagpressens PUFF-konferanse torsdag ettermiddag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Redaktørplakaten har de siste årene vært under press i flere fagblader.

Temaet ble gjenstand for diskusjon torsdag ettermiddag under en debatt på årets PUFF-konferanse,  i regi av Fagpressen.

I debattpanelet satt blant annet flere redaktører, som alle hadde opplevd utfordringer ved å være et uavhengig medium, som også skriver kritisk journalistikk om sin utgiver.

Tidligere redaktør i Tidsskrift for norsk psykologforening, Bjørnar Olsen, var blant deltakerne i debatten.   Olsen fratrådte sin stiling da utgiveren av tidsskriftet ønsket seg større redaksjonell kontroll, og ville endre tidsskriftets formålsparagraf.

Han peker på en utfordring med utgiverordningen.

– Når man skriver om ting de ikke liker, blir man bedt om å komme inn og redegjøre for ting. Er det noen som ikke trenger å beskyttes av medieansvarsloven er det utgiver. Det er redaksjonene som trenger det, sa han.

– Vi skal være uavhengige

Politiforum har også hatt utfordringer med sin egen utgiverorganisasjon, Politiets fellesforbund.

Blant annet da de skrev en kritisk sak om moralske utfordringer ved ansettelsen av en generalsekretær i organisasjonen, som til slutt førte til at sekretæren ble avsatt.

– Det var ikke et mål å få ham ansatt, men vi satt med vesentlig informasjon som vi ville formidle til leserne våre, sier redaktør Eirik Inderhaug og fortsetter:

– Ole Martin (Mortvedt, daværende redaktør journ.anm) ble kalt inn på teppet til generalsekretæren, forbundslederen og nestleder, og ble bedt om å avklare hvor lojaliteten hans lå.

Inderhaug mener slike episoder har ført til at det i dag er et avklart skille mellom Politiforum og Politiets fellesforbund. 

–Vi skal være uavhengige, og nå er det ikke noen diskusjon rundt det, sier han.  

Bedring i Forsvarets forum

Tidligere redaktør i Tidsskrift for norsk psykologiforening Bjørnar Olsen, og redaktør for Politiforum, Erik Inderhaug.

Også Forsvarets forum, som utgis av Forsvarets fellestjenester på oppdrag fra forsvarssjefen, har i lengre tid slitt med et uklart skille mellom seg selv og utgiveren. 

På et tidspunkt var det sågar aktuelt å legge ned virksomheten, i et forsøk på å kutte kostnader. Situasjonen  er nå i kraftig bedring, forteller ansvarlig redaktør Stian Eisenträger.

Eisenträger forteller at fagbladet blant annet ikke lenger bruker Forsvarets intranett,  at de ikke lenger benytter stoff fra Forsvarets presse- og informasjonsoffiserer og at alle deres ansatte har pressekort synlig.

Samtidig skal de ansatte ved Forsvarets mediesenter ikke lenger kalle seg journalister.

Redaktør Eisenträger deltar heller ikke i møtene med Forsvarets fellestjenesters ledergruppe.

– Det er for å begrense mengden informasjon jeg sitter på som jeg ikke kan bruke, og fordi sjefene i andre underavdelinger i Forsvaret ikke trenger innsikt i hva jeg gjør som redaktør, sier han. 

Ansvarlig redaktør i Forsvarets forum, Stian Eisenträger.
Powered by Labrador CMS