Begge kommentarene er skrevet etter at Lars Thorsen, leder av organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), ble slått ned av en motdemonstrant under en markering i Bergen.
I sitt innlegg, retter Stephansen sterk kritikk mot Myksvoll og Bergens Tidende. Blant annet beskylder han kommentatoren for å kaste avisens «liberale verdier over bord», «løfte frem nyttige idioter i mediene.
Stephansens kommentar blir ikke godt mottatt hos Myksvoll.
– Jeg reagerer på så godt som alt ved det Stephansen skriver. Det han gjør i sin kommentar er en voldsom vranglesing av det jeg har skrevet, der han påstår at jeg synes ytringsfriheten er for komplisert for dagliglivet, sier han til Medier24.
Myksvoll mener at han i sin tekst gjør det enkelt å forstå at han mener SIAN har rett på ytringsfrihet, og at vold ikke skal skje mot noen.
– Det som krever mer å forstå, er det sinnet som ligger bak de som demonstrerer mot SIAN og å prøve å forstå hvor vondt rasisme er, sier han.
– Kommer med hersketeknikker
Myksvoll mener Stephansen ikke prøver å forstå hvordan rasisme oppleves.
– Han kommer heller med hersketeknikker om hvor fornuftig jeg vanligvis er, og prøver å si tull som at jeg ikke er opptatt av ytringsfrihet og liberale verdier.
Myksvoll mener altså at det er viktig at alle forstår de antirasistiske demonstrantenes motivasjon, og hvorfor rasismen oppleves så vond for dem.
Så prøver han selv å forklare det:
– Rasisme er ikke det samme som at noen ikke liker deg. Rasisme er hat på bakgrunn av religion og hudfarge, ting folk ikke kan gjøre noe med. Det er ikke en teoretisk øvelse, men noe man må klare å snakke om. samtidig som man understreker at vold ikke er greit.
– Heier du på de nyttige idiotene, slik Stephansen skriver?
– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg mener det var riktig å demonstrere mot SIAN, og at det ikke er å være en nyttig idiot. Man kanskje si at det å slå noen er det, men her brukte folk også ytringsfriheten hva de mente om SIANs budskap. Det er en god ting, svarer Myksvoll.
– Tror bedre om folk enn som så
I sin tekst, skriver Stephansen også at demonstrantene som tyr til vold «spiller ballen rett i fanget til SIAN - som jo hevder at de fleste innvandrere er kriminelle».
På spørsmål om hvorvidt volden gir islam-motstanderne rett i det de mener, svarer Myksvoll bestemt nei.
– SIAN har ikke rett i påstandene de kommer med om muslimer, og de får ikke mer rett i at muslimer bør deporteres på grunn av denne volden. Det er ikke et poeng i deres favør. Om man ser slik på det er det trist, sier han.
Og legger til:
– Det må gå an å fordømme volden mot SIAN-lederen uten å gå i motsatt grøft å si at folk vil samle seg om et rastisk budskap på grunn av dette. Jeg tror bedre om folk enn som så.
– Relativiserer ytringsfriheten
Stephansen understreker at han er helt enig i Myksvolls syn på rasisme. Likevel mener han at kommentatoren bommer i måten han fremstiller vold og ytringsfrihet på.
– Han skriver at ytringsfrihet og demokrati er enkelt i teorien. Det må jo da bety at praksisen er vanskelig, og det er det hele kritikken min mot saken hans handler om, sier Stephansen til Medier24, og legger til:
– Han relativiserer ytringsfriheten. Når jeg «vrangleser» Myksvoll, som han sier jeg gjør, er det fordi jeg mener at ser ut som han ikke tar ytringsfriheten så alvorlig nok.
Stephansen mener at betydningen i teksten hadde blitt en annen, om Myksvoll hadde snudd på rekkefølgen i argumentasjonen sin.– Myksvoll skriver at ytringsfrihet er viktig, men ... Om han hadde snudd på det, og skrevet at vi forstår hvor vanskelig dette er, men at det aldri er akseptabelt å gå til fysisk angrep på noen - så leses det helt annerledes. – Nå oppfattes det som en relativisering, og han sier tydelig mellom linjene at ytringsfriheten er for vanskelig for dagliglivet.
– Fremstilles som viljeløse ofre
Samtidig er Stephansen klar på at han ikke bedriver hersketeknikker overfor Myksvoll.
– Det er interessant at han oppfatter det som en hersketeknikk. Jeg mener BT vanligvis har mange gode kommentatorer, og han er en av dem, sier han.
– Myksvoll sier også at du ikke prøver å forstå hvordan rasisme oppleves. Er det noe du prøver på?
– Ja, det er det. Det han skriver om rasisme er jeg helt enig i, og han har helt rett i at det sikkert er vanskelig å sette seg inn i dette for oss som er hvite. Men det han gjør i stedet for å prøve å forstå det, er å fremstille ungdommer med minoritetsbakgrunn som viljeløse ofre, som bare må gå til angrep, svarer Stephansen.
Slik er det ikke, mener Stephansen.
– Jeg bor selv på Holmlia i Oslo, og der er det mange skarpe, velutdannede ungdommer som opplever rasisme, og som leverer langt mer avanserte analyser enn det Myksvoll gjør, sier han og viser blant annet til denne kommentaren fra Yousef Bartho Al-Nahi som ble publisert i Dagbladet.
– Vi er begge enige i at rasisme er forferdelig. Det han bommer på, er hvordan vi skal motta slike ytringer.
Til slutt understreker Stephansen også hvorfor han mener det er spesielt viktig å unngå å bruke vold mot SIANs medlemmer.
– Det er åpenbart at SIANs leder, Jan Thorsen, som går med videokamera på brystet, provoserer og bygger opp sinne hos ungdommene nettopp for at de skal reagere som de gjør.
– Da kan SIAN si at de har rett i det de hevder om at innvandrere er kriminelle. Derfor er det så viktig å ikke ty til vold mot dem, sier han til slutt.