Tung dag i BT: Må kutte 50 millioner kroner. 30 ansatte i redaksjonen må gå.

Ny omfattende nedbemanning og kuttrunde i Krinkelkroken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag formiddag ble det avholdt allmøte i Bergens Tidende, der mediehusets ledelse kom med en tung beskjed:

BT skal i løpet av høst og vinter gjennomføre en ny, omfattende kuttrunde. Totalt skal mediehuset redusere kostnadene med 50 millioner kroner. 

Av dette må redaksjonen kutte 30 millioner, og det vil innebære en reduksjon av 25 til 30 årsverk.

Det bekrefter nyslått sjefredaktør Øyulf Hjertenes overfor Medier24 torsdag:

- Annonseinntektene har falt mer enn det vi hadde sett for oss, og prognosene tilpasser fortsatt fall. Da må vi tilpasse kostnadene etter inntektene våre. Det er en lei situajson, men vi må gjøre det for å fortsatt kunne være et bærekraftig mediehus. Målet er å komme i mål med frivillige løsninger, sier han. 

20 millioner til skal bort

De øvrige 20 millioner kronene vil komme i form av andre kostnadsreduksjoner på huset.

Dette ses også i lys av mulige omorganiseringer i Schibsted, sier administrerende direktør i Bergens Tidende (og Stavanger Aftenblad), Siv Juvik Tveitnes:

- Det handler om «governance»-prosjektet som jeg leder, om hvordan vi organiserer Schibsteds fire regionaviser i Norge, sier hun.

En mulig konsekvens av det kan være, som omtalt for noen uker siden, at BT, Aftenbladet, Fædrelandsvennen og Aftenposten slås sammen til ett driftsselskap.

Prosjektet handler mest om å få fart på den digitale utviklingen, men også hvordan man kan drive og utvikle billigere enn i dag:

- Vi har en ambisjon om at vi skal ta ned kostnadene som en del av prosjektet, sier Juvik Tveitnes.

Som tallene viser, har omsetningen falt kraftig de seneste årene:

Redaksjonen under 100 årsverk

I 2007 talte redaksjonen i Bergens Tidende over 200 årsverk. Utpå nyåret vil den telle et sted under 100.

I dag er det rundt 130 ansatte tilknyttet redaksjonen. Nå må opp mot 30 av disse gå. I tillegg er det allerede avtalt rundt 10 som skal gå av med AFP.

Det blir med andre orden tøff start for Hjertenes, som tiltrådte for en drøy måned siden.

- Jeg var klar over situasjonen, og at dette ville komme på et tidspunkt. Da hadde vi ikke noen plan for hvordan og når, men det er viktig for at vi skal ha en forsvarlig drift. Om det skjer nå eller om et halvt år, er det like vanskelig og tungt, sier redaktøren til Medier24.

Skal levere kvalitet, men må prioritere bort noe

- BT har vært flinke til å levere kvalitetsjournalistikk også i nedgangstider. Klarer dere det også etter disse kuttene?

- Ja - jeg vil si at BT aldri har levert bedre journalistikk enn det siste året. Vår klare ambisjon er å lede an på undersøkende journalistikk i vårt område, vi skal være størst og best på nyheter - og vi skal være motstemmen fra vest, sier Hjertenes.

- Men det betyr at vi må gå inn i en del tøffe prioriteringer. Da vil det være ting vi må nedprioritere, sier han.

Samtidig som mediehuset må kutte stort, skal Hjertenes gjennomføre en omorganisering av redaksjonen - som også vil kunne få konsekvenser.

- Kan det være snakk om å legge ned avdelinger, kutte fotografer eller slutte å skrive om sport?

- De ordningene vi går ut med, vil være åpen for alle. I omorganiseringen vil vi gjøre en del prioriteringer som kan gjøre at endringene vil berøre enkelte mer enn andre. Men vi har ingen planer om å slutte med foto - eller sport og kultur for den del. BT er et allmennt medie, og det skal vi fortsatt være, sier Hjertenes.

Og legger til:

- Det jeg har sagt til våre ansatte i dag, er at vi har et godt journalistisk utgangspunkt og har god fart digitalt. Vi har stor vekst i antall digitale abonnenter. Vi er på vei til et bra sted. Da må vi takle de endringene vi står i, utover vinteren. Så det er absolutt god grunn til å se en framtid. Da er vi nødt til å gjennomføre disse endringene, sier Hjertenes.

- Ingen hadde sett for seg dette

Det har vært en tung dag og kan bli tøffe tider framover. Det sier også klubbleder Dag Idar Tryggestad i BT. Han sier at man var klar over den økonomiske utviklingen:

- Men ingen hadde sett for deg det massive som nå kom, i dette omfanget. Det er en trist dag, og det er blytungt å få et slikt forslag, sier han.

Konsekvensen av kuttene blir fort at hver femte medarbeider i Bergens Tidende må gå. Klubblederen avviser ikke de økonomiske analysene som ligger bak, men slår samtidig fast at man nå skal gå i dialog med ledelsen for å se på om antall årsverk må bli så voldsomt:

- Vi kommer til å utfordre tallet, for å peke på andre områder der vi kan spare. For å ikke ta en så stor andel av kuttene på personell. Det handler om å ha en tilstrekkelig fart i journalistikken, sier Tryggestad.

- Sjefredaktøren sin holder fast på ambisjonene om å fortsatt levere mye god og viktig journalistikk. Klarer dere det også etter disse kuttene?

- Ja, dette er ikke slutten for BT: Men det vil måtte bli et annerledes BT. Vi blør for drakta hver dag, leverer gode ting, både lokalt og nasjonalt. Det skal vi fortsette med.

- Men en så betydelig nedbemanning vil bli merkbar. Og det vil tvinge fram en del produktprioriteringer. Vi kan ikke fortsette å smøre utover og si at folk skal løpe enda raskere, mener Tryggestad.

Powered by Labrador CMS