Birgitte Tengs rettssaken, her intervjuer et stort pressekorps forsvarer Stian Kristensen, pressekonferense, rettssak,
Dagens Næringsliv troner igjen øverst på lønnstoppen blant norske journalister. Dette bilder er tatt under rettssaken i Tengs-saken. Her intervjuer pressen forsvarer Stian Kristensen.

Dette tjente norske journalister i 2022

– Selv om det er store variasjoner innad i medlemsmassen, viser dette at 2022 ble et svakt lønnsår for våre medlemmer, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Publisert Sist oppdatert

Lønnsstatistikken for 2022 viser at Norsk Journalistlag sine medlemmer i MBL-området hadde en lønnsvekst på 3,8 prosent i fjor.

Det opplyser Norsk Journalistlag (NJ) onsdag i en pressemelding.

– Selv om det er store variasjoner innad i medlemsmassen, viser dette at 2022 ble et svakt lønnsår for våre medlemmer. Det er skuffende siden svært gode resultat i mediehusene i fjor skulle gi grunnlag for gode lokale oppgjør, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Gjennomsnittlig bransjelønn for de 3022 journalistene som er omfattet av de fire overenskomstene mellom MBL og NJ var kr 711.539 kroner.

DN øverst igjen

Øverst på lønnstoppen ligger Dagens Næringsliv (DN) med en bransjelønn på 887.372 kroner, etterfulgt av Bergens Tidende (BT) med 842.588.

Se hele lønnsstatistikken her.

VG ligger på en tredjeplass med 832.095 kroner i bransjelønn, foran Aftenposten som nummer fire med 829.088.

Dette var den samme rekkefølgen som i fjor.

Journalisten omtalte saken først.

Sammenlignet med listen i fjor, har Stavanger Aftenblad gått forbi Utdanning basert på bransjelønnen.

Dag og Tid har kommet inn på listen topp-listen og går inn på en 12. plass over best betalte journalister. Fædrelandsvennen har derimot falt nedover, fra 14. plass til 20. plass, mens Adresseavisen faller fra 7. til 10.plass.

– Nivået under frontfaget

Lønnsstatistikken bygger på lønnsutviklingen til i overkant av 3000 medlemmer, i hovedsak fordelt på konsernene Amedia, Schibsted, Polaris og TV 2.

Den viser at det er store forskjeller både mellom konsern og mellom mediehusene i enkelte konsern.

– Når vi ble enige med MBL om det sentrale oppgjøret, lå det i potten en mulighet til å kunne gi gode, lokale tillegg. Det har det også blitt gjort flere steder, men fasiten samlet viser altså et resultat på nivå under frontfaget. Derfor er det forståelig at mange er skuffet, sier Tryggestad.

– Tallene viser at det er variasjon mellom bedriftene, slik det skal være når den enkelte bedrifts økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne legges til grunn i lokale forhandlinger, sier fagsjef Geir E. Engen i Mediebedriftenes Landsforening i en pressemelding.

Lønnsstatistikken legger grunnlaget for de kommende lønnsforhandlingene.

Årets forhandlinger mellom NJ og MBL avholdes 4.til 5. mai. Lønnsoppgjøret 2023 er et mellomoppgjør, og det forhandles kun om penger.

Powered by Labrador CMS