Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen reagerte sterkt på en Twitter-melding fra BT-kommentator Jens Kihl. Kihl mener derimot at Husabø Fossen tillegger ham meninger han ikke har.
Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen reagerte sterkt på en Twitter-melding fra BT-kommentator Jens Kihl. Kihl mener derimot at Husabø Fossen tillegger ham meninger han ikke har.

Cato Husabø Fossen og Jens Kihl i full
krangel om Solberg og Trump: – Absolutt lavmål

Høyres pressesjef mener BT-kommentatoren «mer enn antyder» at statsminister Erna Solberg støtter fascister. Det avviser Kihl blankt.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke publiserte kommentator i Bergens Tidende, Jens Kihl, en Twitter-melding der han var kritisk til at Erna Solberg ikke hadde tatt et oppgjør med Donald Trumps holdninger da hun besøkte Det hvite hus i 2018.

I meldingen skrev han:

«Dette er vår statsminister for tre korte år sidan. Vi visste at Trump var ein fascist då òg» og lenket til en NRK-sak fra 2018 der Solberg uttalte seg positivt om Trump etter et besøk i Det hvite hus.

Meldingen fikk Høyres pressesjef og tidligere Dagsrevyen-anker Cato Husabø Fossen til å reagere kraftig.

Han sier at han aldri som pressesjef i Høyre har fått så mange tips om en sak, og at han ble sjokkert da han så meldingen .

– Her mer enn antyder en respektert kommentator og lederen av Norsk Journalistlag i Bergen at lederen i Høyre og statsministeren i Norge støtter fascister. Det er et absolutt lavmål, sier Husabø Fossen til Medier24.

Og legger til:

– Saken han deler handler om hvordan statsministeren opplevde stemningen i ett møte med Trump for tre år siden. Kihl vet veldig godt hva han gjør her.

– Hva er det du mener Kihl gjør?

– Tweeten er fordummende, og bidrar til å polarisere det offentlige ordskiftet og å hisse opp meningsmotstandere. En av følgerne hans gir meg blant annet beskjed om at jeg jobber for en fascistbevegelse, sier han.

Cato Husabø Fossen.
Cato Husabø Fossen.

– Har ingenting med journalistikk å gjøre

–Tweeten Kihl skrev kan vel også bli sett på som en reaksjon på at statsministeren ikke tok til motmæle mot Trumps holdninger, og ikke en antydning om at hun støtter fascister?

– Erna Solberg har tatt til motmæle mot Donald Trump mange ganger og det vet Kihl godt. Ved å legge seg på det nivået han gjør, er han ikke stort bedre enn de han tilsynelatende vil til livs. Han gjør det bare fra motsatt side, sier Husabø Fossen, og legger til:

– Polarisering er like lite vakkert om det kommer fra ytre venstre, som fra ytre høyre.

Husabø Fossen mener samtidig at dette ikke er første gang Kihl går over streken i saker som handler om høyresiden.

Blant annet nevner han at kommentatoren før jul omtalte en post fra Unge Høyre om sykefravær som uverdig.

– Han gjorde det uten å nevne at posten for lengst var slettet og beklaget, og hengte likevel ut de engasjerte ungdommene våre. Jeg har til gode å se ham gjøre det samme mot et ungdomsparti på venstresiden.

– Men Kihl som kommentator er vel ikke forpliktet til å dele ut refs i alle retninger?

– Det får være opp til han og avisen hans. Jeg er oppvokst med Bergens Tidende, med besteforeldre som i alle år har abonnert på dem. De er flinke, og lager god journalistikk. Det Jens driver med på Twitter har ingenting med journalistikk å gjøre. Det er politikk, sier han.

Samtidig legger Husabø Fossen til at han synes Kihl er en artig kar, som han tror tåler kritikken.

– Har aldri ment at Solberg støtter fascister

BT-kommentator Jens Kihl mener Husabø Fossen i kritikken sin tillegger ham meninger han ikke har.

– Høyres pressesjef står ikke fritt til å gjøre lesingen slik han gjør her. Det han påstår å finne i Twitter-meldingen er ikke å finne der, sier han til Medier24.

Og legger til:

– Jeg har aldri sagt, skrevet eller ment at Erna Solberg støtter fascister, og Husabø Fossen er ikke fri til å tolke tweeten min dit han vil.

Samtidig innrømmer Kihl at timingen for Twitter-meldingen kanskje ikke var den beste, all den tid den kom mens kaoset utenfor kongressbygningen i Washington, D.C fremdeles pågikk.

Likevel sier han:

– Mitt poeng med meldingen var, som jeg faktisk skrev, å peke på at Norge ikke brukte møtet med Trump til å formidle Norges syn på holdningene Trump da som nå hadde til demokratiet og demokratiske prosesser.

– At vi diskuterer våre egne toppolitikeres håndtering av Trump-administrasjonen de siste fire årene, er helt nødvendig, sier Kihl.

Jens Kihl, kommentator i Bergens Tidende.
Jens Kihl, kommentator i Bergens Tidende.

– Ville aldri sagt noe sånt om Høyre

– Erna Solberg har tatt til motmæle mot Trump-administrasjonen flere ganger. Ville ikke det vært et poeng å nevne i Twitter-meldingen?

– I en kommentar ville det helt åpenbart vært det. Dette er en kort Twitter-melding, og basert på den tegner Høyres pressesjef opp et bilde, men jeg skrev noe annet enn det bildet viser.

Kihl er heller ikke fornøyd med at Husabø Fossen mener han er like ille som dem han vil til livs.

– Da sier han at jeg ikke er stort bedre enn fascistiske Trump-tilhengere. Jeg ville aldri sagt noe sånt om Høyre, sier Kihl.

Han avviser også at han er for lite kritisk til venstresiden, hvilket han mener han har vært i flere saker, blant annet overfor Arbeiderpartiet, og byrådet i Bergen.

Powered by Labrador CMS