Per Christian Magnus, seniorrådgiver ved Universitetet i Bergen og leder for Senter for Undersøkende Journalistikk. Nå er han også forfatter.

Politivoldsaken:

Per Christian Magnus vurderer PFU-klage mot Bergens Tidende: – Uredelig

Forfatter og gravejournalist Magnus mener BT får det til å virke som forfatterne har jukset i ny bok om «politivold»-saken. – Dette er normal journalistisk virksomhet, svarer BTs nyhetsredaktør Jan Stian Vold, som ikke kjenner seg igjen i Magnus' beskrivelse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Denne uken kom boken til sjefen for Senter for Undersøkende journalistikk i Bergen, Per Christian Magnus, om den såkalte politivoldssaken i Bergen.

I boken, som Magnus har skrevet sammen med Tom Kristiansen og tidligere BT-journalist Bjarne Kvam, har de gått gjennom forskningen til Gunnar Nordhus og Edvard Vogt. Tidlig på 80-tallet la de fram forskning som de mente dokumenterte at det forekom grov politivold i Bergen – i stort omfang.

Prosjektet anklages i boka for å være en form for forskningsjuks – og at grunnlaget for dokumentasjonen i det opprinnelige forskningsprosjektet ikke var godt nok til å slå fast at det forekom politivold i den skalaen forskerne mente, ifølge BT.

Vurderer PFU-klage

Nå reagerer forfatter Per Christian Magnus på BT-saken «Flere leger og tannleger husker ikke at de har blitt kontaktet av forfatterne av ny bok om politivoldssaken». 

I artikkelen framkommer det at 7 av 17 lege- og tannlegekilder fra boka, som BT har snakket med denne uka, ikke kan huske at de har blitt kontaktet av bokas forfattere. I tillegg sier seks av de 17 at de tror de ikke har vært i kontakt med Kvam eller Magnus, men at de ikke kan være sikre på hvorvidt de har vært det eller ikke.

Magnus på sin side mener han kan dokumentere at alle de har snakket med i boka, har samtykket til å bidra og har blitt kontaktet av forfatteren, selv om enkelte av kildene ble kontaktet for så lenge som fem år siden. 

– Dette er en helt uredelig måte å operere på. Det etterlatte inntrykket er at vi har fusket i en bok om forskningsfusk – det kan vi ikke leve med, sier Magnus til Medier24 om Bergens Tidendes artikkel.

Han krever at avisa dementerer saken, og sier at om det ikke skjer innen rimelig tid, utelukker han ikke at det kan komme en PFU-klage. 

– Jeg sitter og leser meg opp på klageskjemaet til PFU nå, sier han til Medier24 onsdag kveld.

Torsdag morgen står Magnus fast på at han vurderer å sende klage til PFU.

Tar selvkritikk

Magnus forteller at han ble kontaktet av Bergens Tidende tirsdag kveld med påstandene om at flere av kildene ikke husker å ha blitt kontaktet av forfatterne.

Magnus sier at de tilbød Bergens Tidende skriftlig dokumentasjon på at det ikke stemmer, men at den av praktiske årsaker ikke kunne leveres før onsdag formiddag. 

Bergens Tidende publiserte likevel saken klokken 20.45 tirsdag kveld. 

Vi har troppet opp i BT-redaksjonen med den skriftlige dokumentasjonen, hvor det er håndskrevne notater fra alle intervjuene vi har gjort, som også er datert med den datoen vi har kontaktet kilden, sier Magnus. 

Han tar selvkritikk for at de ikke har kontaktet kildene på nytt før publisering, ettersom dette er en bok de har jobbet med over tid. 

– Jeg tok også selvkritikk i BT for at vi ikke har ringt opp igjen kildene før boka kom. Det kunne vi ha gjort, men da måtte vi ringt over hundre personer, sier Magnus. 

– Balansen er godt ivaretatt

Nyhetsredaktør i Bergens Tidende, Jan Stian Vold, skriver i en melding til Medier24 at de ikke mener de har gjort noe feil i saken. 

– Jeg kan ha forståelse for at forfatterne ønsker fokus et annet sted, men dette er normal journalistisk virksomhet. Vi har snakket med en rekke av kildene i den omtalte boken, og synes summen av opplysningene de kommer med er interessant, sier han.

Jan Stian Vold, Nyhetsredaktør i Bergens Tidende.

Han påpeker at BT heller ikke har bestridt at forfatterne sitter på notater fra samtaler med kildene, men peker på at en rekke av kildene ikke kan huske å ha snakket med forfatterne. 

– Vi har ikke bestridt at forfatterne sitter på notater av disse samtalene, det er jo begge sitert på i denne saken. Men uavhengig av om de har notater eller ikke, så er det interessant for leserne å vite at mange av kildene ikke husker å ha blitt kontaktet. Hvorfor det er sånn, det kan verken jeg vite eller journalistene i BT vite, sier han. 

Vold sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av at BT framstiller det som om forfatterne har jukset – i en sak om nettopp forskningsjuks. Han peker også på at saken er en del av en bred dekning av saken fra BT sin side – bør før og etter at boka ble lansert. 

Når det gjelder PFU-klage er Vold klar på at han mener de har etikken på sin side i denne saken.

– Jeg tar det til etterretning. De står fritt til det, så det får vi ta når den tid kommer. Jeg er trygg på våre journalistiske vurderinger i denne prosessen. Vi har ikke skrevet at de har jukset, eller antydet at de har jukset, så jeg kjenner meg ikke igjen i den framstillingen. Forfatterne selv har kommet til orde her – i to omganger – sist med ganske ramsalt BT-kritikk. I tillegg er denne saken en del av en større dekning, så jeg mener helheten er balansert.

Han roser også forfatterne for å ta tak i et krevende sakskompleks.

– Dette er en sak som har lagt et slags slør over denne byen i mange tiår, hvor svarene ikke er klare og tydelige. Slik sett er det prisverdig å bringe nye sider ved denne saken til torgs.

Powered by Labrador CMS