Sigvald Sveinbjørnsson (BA), Frøy Gudbrandsen (BT), Sarah Willand (TV 2) og Dyveke Buanes (NRK Vestland) gjør alle koronagrep for redaksjonene i Bergen.

Strenge korona-tiltak i knallrøde Bergen - dette betyr det for mediehusene

– Vi har allerede godt etablerte smittevernregler, men nå strammer vi til, sier NRK Vestland-redaktøren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag skjerpet Bergen kommune tiltakene for å slå ned den økende koronasmitten i byen.

Det betyr blant annet at private samlinger reduseres til ti personer, offentlige arrangementer kan maksimalt ha 50 personer, det innføres besøksrestriksjoner på sykehjem og helseinstitusjoner og alle ansatte i kommunen som kan ha hjemmekontor, skal ha det.

Innstrammingene får også konsekvenser for mediehusene på Media City Bergen (MCB). 

Distriktsredaktør i NRK Vestland, Dyveke Buanes, forteller at Bergens-kontoret har tatt umiddelbare grep.

– Jeg sendte ut en mail til alle i går (tirsdag) med informasjon om at vi de neste ti dagene blir med på denne korona-dugnaden. Vi har allerede godt etablerte og strenge smittevernregler, men nå strammer vi litt til, forteller Buanes til Medier24.

Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Vestland.

Og utdyper:

– Det betyr blant annet at unngå å hente inn eksterne gjester til sendinger fra MCB. Vi skal kun bruke Report-IT, FaceTime eller Skype. Når det gjelder gjester til andre rikssendinger, som Dagsnytt 18 og Nyhetsmorgen, så skal vi som hovedregel ikke ha dem i studio. Vi kan gjøre unntak etter en redaktørvurdering.

To meter mellom hver ansatt

NRK justerer også ned på hvem som er på jobb.

– Vi vil nå vurdere fra dag til dag hvem av reporterne i Bergen som trenger å være på jobb, men mange har hjemmekontor allerede. I tillegg skyver vi på arbeidsdagen for enkelte, slik at vi unngår rushtrafikken, sier Buanes.

– Det gir bedre plass og gjør det enda lettere å opprettholde smittevernreglene, sier hun.

Ellers viderefører NRK Vestland de øvrige og allerede etablerte smittevernreglene.

– Vi spriter ned alt utstyr, og vi bruker fortsatt plast på mikrofonen. I tillegg bruker vi stang ved intervjuer, og har også kirurgiske munnbind tilgjengelig dersom reporter skal til et sted der det ikke er mulig å holde avstand, sier Buanes.

Hun legger også til at de kjører to meters avstand mellom hver ansatt som er på jobb, mens det er lov med én meter hvis tiden ikke overstiger 15 minutter.

Sjefredaktør i Bergens Tidende (BT), Frøy Gudbrandsen, sitter selv på hjemmekontor når Medier24 ringer henne.

Hun sier at avisen også vil ta ansvar for å bidra til å stoppe smitten, og at kun en liten gruppe blir værende i lokalene på MCB.

Resten blir henvist til hjemmekontor, noe som ikke uten videre blir godt mottatt.

– Folk sier hva de mener om hjemmekontor, og mange hater det. Utfordringen er å ha kreative møter digitalt. Vi ser at hjemmekontoret går utover idéutviklingen, sier Gudbrandsen til Medier24.

Hun påpeker samtidig at de er langt bedre rustet for å jobbe på hjemmekontor nå enn de var i mars, og at situasjonen i Bergen nå gir en ekstra motivasjon.

– Vi merker en stor interesse for informasjon nå som byen stenger ned. Det beviser for oss at jobben er viktig for folk, sier Gudbrandsen.

– Noe vi må leve med

Sjefredaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende.

Konkurrenten BA har også sendt flere av sine ansatte på hjemmekontor, men enn så lenge får de som kan unngå kollektivtransport mulighet til å være på kontoret.

Sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson tror hjemmekontoret blir det åpenbare alternativet en stund fremover.

– Hjemmekontor er ikke for alle og vi ser at det går utover produktiviteten i lengden. Men vi må se pragmatisk på det. Dette er noe vi kommer til å leve med ganske lenge, sier han til Medier24.

BA er i den avsluttende fasen av å flytte ut av MCB. Sveinbjørnsson sier at det blir en mer klønete prosess enn det var i utgangspunktet når flere nå må ha hjemmekontor. 

Han påpeker likevel at det ikke skal gå utover dekningen av byen. 

– Vi har drevet BA fra kjøkkenbenken før, og skal ut fortsatt dra ut å skildre det som skjer i Bergen, sier Sveinbjørnsson.

For TV 2s del blir det imidlertid ingen store endringer i driften. Kanalen har nemlig opprettholdt ganske strenge smittevernregler helt siden mars.

– Vi følger retningslinjene i den nye forskriften fra Bergen kommune, men vi har opprettholdt et strengt regime både i Oslo og i Bergen, forteller kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Medier24.

– Men vi går nå over reglene våre på nytt og ser for eksempel om vi har noen ansatte i Bergen som kan jobbe hjemmefra de neste ti dagene, sier hun.

Hovedregelen i TV 2 - både i Bergen og Oslo - er fortsatt hjemmekontor for alle som ikke er «forretningskritiske ressurser», samt ingen eksterne gjester inn på huset. 

Sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen.
Powered by Labrador CMS