Jens Kihl reagerer kraftig på at Rødt bidro til klagestorm mot NRK
«Dette liker eg skikkeleg dårleg», skriver Kihl og sikter til Rødt sin oppfordring om å klage på NRKs bruk av Civita-sjef Kristin Clemet som valgekspert. Rødt mener han bommer i kritikken.
Klassekampen kunne i dag fortelle at NRK hadde fått inn over 100 klager på Clemets opptreden.
«Dette liker eg skikkeleg dårleg. Politiske parti bør vere veldig forsiktige med å drive kampanje mot journalistar og redaksjonar, anten det er Frp-statsrådar som boikottar heimeavisa eller Raudt som mobiliserer til klagestorm mot NRK. Iver Aastebøl bør klargjere kva som er Raudts tanke med dette», skriver han.
Han mener at det er viktig å ta diskusjonen om kildebruk, og hvilke interesser kildene representerer, men peker likevel på at han mener Rødt leker med ilden.
«Sjølvsagt bør ein kunne diskutere kjeldebruk, balanse og kva interesser som vinn kampen om spalte- og skjermplass, slik ikkje minst Kristin Clemet sjølv ofte gjer. Men her leikar Raudt med elden», skriver Kihl videre.
– Bommer totalt
Kommunikasjonsansvarlig i Rødt, Iver Aastebøl, sier til Medier24 at han mener Kihl bommer i sin kritikk.
– Han bommer totalt når han mener at dette kan sammenliknes med hvordan FrP holder på, med brenning av aviser og oppfordringer til boikott. Vi prøver her å få opp en debatt om et viktig spørsmål, sier Aastebøl til Medier24.
Det begrunner han på følgende måte:
– Hvis du boikotter eller brenner aviser, så nører du opp under forestillinger om at mediene er konsekvent fiendtlige eller at det finnes en annen virkelighet. Og at mediene burde motarbeides, at man ikke burde forholde seg til dem eller at det ikke er lurt å samarbeide. Vårt utgangspunkt er at NRK er viktig, og at folk bør la seg intervjue av dem, ta dem på alvor, men jeg mener likevel man må kunne diskutere hvilke journalistiske vurderinger de gjør, sier han.
Videre sier han at det ikke hadde vært aktuelt for Rødt å starte en slik kampanje på eget initiativ - og at det ikke var de som startet kampanjen i utgangspunktet, men at de oppfordret sine medlemmer til å sende inn klager etter å ha hørt ulike reaksjoner.
– Det hadde ikke vært aktuelt for oss å gjøre noe liknende, hvis ikke noen andre hadde startet. Isak Lekve skrev et innlegg om dette i Klassekampen, hvor han avslutter innlegget med «Kringkastingsrådet neste?». Vi fikk så tips om at flere hadde reagert og begynt å sende inn klager, sier han og legger til:
– Vi mente det var på sin plass å få opp en diskusjon om bruken av kilder som Kristin Clemet som uavhengige eksperter, sier han.