Vizrt lager verktøyet som kan revolusjonere videoredigering for en digital og mobil TV-framtid

Viz Story flyttes produksjonen opp i skyen. Og gjør videoreportasjen din klar for alle formater med et tastetrykk.

Publisert Sist oppdatert

- Arbeidsflyten vår har vært drevet mot TV, med tunge programmer for store kunder, sier Even Normann, creative director i den norske teknologigiganten Vizrt.

Men slik er det ikke lenger. Både fordi TV-bransjen endrer seg, og fordi nye spillere kommer inn i markedet:

- Framtidas mediebransje består også av «one man shows», små redaksjoner som publiserer i alle kanaler. TV-kanalene har også behov for å publisere innhold langt raskere til mobil og sosiale medier, de kan ikke vente til «etter kveldssendingen», sier Normann.

Svaret fra Vizrt er nå på vei ut i markedet. Viz Story kan revolusjonere produksjonen av videoreportasjer for en hel mediebransje - verden rundt:

- Det er et enkelt, raskt og etterhvert skybasert redigeringsprogram. Viz Story er et browserbasert program i HTML5, og skal kunne brukes både i felt og på desken, sier Normann.

- Og: Det gir deg mulighet til å eksportere den ferdige reportasjen til alle formater - TV, kvadratisk, stående - med et tastetrykk!

Vizrt

  • TV-rettet teknologi- og programvareselskap som produserer grafikkløsninger, 3D-verktøy, sportsløsninger, animasjoner, med mer.
  • Har kunder i 100 land verden over, inkludert giganter som CNN, CBS, Fox, BBC, Al Jazeera, med mange flere.
  • 600 ansatte i 40 kontorer verden rundt. Hovedkontor i Bergen.
  • Omsatte i 2015 for over 100 millioner euro - nær 1 milliard norske kroner. Selskapet eies i dag av equity-fondet Nordic Capital Fund VIII.

Vokste ut av TV 2

Vizrt er en av mange historier om spin-offer som har vokst ut av TV 2s teknologimiljø i Bergen - og kanskje den største av dem.

Da TV-kanalen for snart 20 år siden så seg lei på at det tok alt for lang tid og var for tungvint å produsere grafikk til TV-sendingene, tok kanalen saken i egne hender.

20 år senere, mange produkter, og flere salg, oppkjøp og fusjoner senere, er Vizrt et verdensledende selskap på sitt felt.

Når flere hundre millioner snart skal følge valgkampinnspurten og valget i USA på TV, vil det være med grafikk og video fra Vizrt.

Og utviklingen av Viz Story har på mange måter samme utgangspunkt som etableringen av selskapet:

- Vi prøvde å se for oss: Hva vil TV-bransjen etterspørre om fem år? Hvordan ser framtidas arbeidsflyt ut? Det er den utfordringen vi prøver å svare på nå, sier Chris Black, communications manager i Vizrt.

- Og så ser vi ikke lenger bare mot den tradisjonelle TV-bransjen, men også mot bloggere, sosiale medier og online publikasjoner med videoinnhold.

- I dag skal alle lage levende bilder - og trenger bedre og mer effektive verktøy for å gjøre det, legger han til.

LES OGSÅ flere saker fra mediemiljøet i Bergen: 

Gjør videoreportasjen din «responsiv»

Mang en travel mobil journalist eller deskredigerer har opplevd et av problemene som Viz Story nå søker å løse:

Et filmklipp i stående format som blir rart når det redigeres liggende. Eller en liggende film som ikke ser særlig bra ut på en vertikal mobilskjerm.

Eller enda verre: Når amatører som Medier24 filmer noe i kvadratisk format på Facebook Live, og noe i tradisjonelt breddeformat på iPhone, og så redigerer dette sammen i et enkelt redigeringsprogram som iMovie. Med et resultat som dette, der videoreportasjen ikke er særlig responsiv.

Dette problemet kan snart være ute av verden:

- Med Viz Story kan du lage filmen responsiv, det vil si at du lager forskjellige versjoner av samme film. For eksempel en breddeversjon for TV, en kvadratisk for Facebook - og en vertikal for ren mobilbruk, sier Even Normann.

Slik presenterer Vizrt sitt nye verktøy:

«Skal være like lett som iMovie»

Vizrt sier de har brukt enkle redigeringsprogrammer som iMovie for inspirasjon. Det skal rett og slett være like lett og raskt å jobbe og redigere film, som i de tradisjonelle forbrukerprogrammene for hjemmebruk.

Samtidig vil du som bruker få tilgang til et profesjonelt verktøy og en motor for grafikk, overganger og ikke minst teksting. I en tid der flertallet av filmer på Facebook ses uten lyd.

- Tekst og informasjon du legger på filmen, vil også endre seg i de forskjellige formatene av filmen, sier Chris Black.

Og om iMovie er én referanse, kan Google Docs være en annen: Viz Story er nemlig et skybasert program, tilrettelagt for teamwork.

- Du kan se for deg en journalist i felt som filmer på mobil eller kamera, overfører klippene rett inn i Viz Story og gjør grovredigeringen. Så kan desken overta og jobbe sammen, på samme prosjekt, sier Even Normann.

Jobber med helt ny forretningsmodell

Under den gigantiske TV-messa NAB tidligere i vår fikk Vizrt priser for presentasjon, og etterspørselen er allerede stor. Flere store kunder vil snart få tilgang til Viz Story.

Men Vizrt - som er vant til å levere til tradisjonelle TV-selskaper - vil nå også rigge seg for et helt ukjent marked.

Det betyr også nye strategier, produkter og prising, for kunder som kanskje bare skal ha én eller noen få lisenser.

Målet er altså å lage et produkt som er lett å kjøpe - og enda lettere å bruke:

- Det er ambisjonen vår. Å overføre all kunnskapen og erfaringen vår fra kringkastingsindustrien, til en helt ny verden på internett, sier Chris Black.

Powered by Labrador CMS