Politisk redaktør i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord, reagerer på at avisen ikke får innsyn i Bergen kommunes vurderinger rundt koronatiltakene.
Politisk redaktør i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord, reagerer på at avisen ikke får innsyn i Bergen kommunes vurderinger rundt koronatiltakene.

BT-redaktør slakter kommunens korona-innsynsnekt: – Forstår ikke hva de har å skjule

– Den endelige saken er offentlig, mens vi mener at et ufullstendig dokument under arbeid, ikke er det, svarer Bergen kommune.

Publisert

Politisk redaktør i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord, er lite fornøyd med at Bergen kommune ikke ønsker å gi avisen innsyn i mange av vurderingene som ligger til grunn for byens strenge koronatiltak.

Kommunen har avslått flere av avisens innsynskrav den siste tiden, både når det gjelder korrespondanse mellom byrådet og deres jurister, og om innsyn i kommunens kriselogg.

–  Jeg synes det er uklokt og urovekkende at de prøver å legge lokk på den saklige uenigheten som har vært om tiltakene. Det er også en kortslutning å tenke at befolkningen ikke vil følge reglene dersom de finner ut av at det har vært uenighet om grunnlaget, sier Eikefjord til Medier24.

Og fortsetter:

–Mitt inntrykk er at folk følger reglene, men jeg tror det vil gi større tillit til beslutningene hvis vi også får vite hvilke avveininger som er gjort.

Dersom byrådet er så sikre i på at vurderingene de har gjort er riktige, bør de ikke ha noen problemer med å offentliggjøre informasjonen, mener Eikefjord. 

– Er begrunnelsene så grundige og riktige som byrådet hevder, forstår jeg ikke hva de har å skjule. Da bør de bare levere informasjonen som de sier finnes til offentligheten.

 

– Skaper mistanke om vurderingene

Ifølge Bergens Tidende begrunner kommunen avslagene sine i paragraf 14 av Offentlighetsloven,  der det kan gis unntak for innsyn dersom dokumentene er  «for egen saksforberedelse».

Om dette sier Eikefjord:

– Kommunen kan alltid gi merinnsyn, og er også pliktige til å vurdere dette. Det synes jeg ville være klokt og riktig av dem å gjøre. Det har vært mye strid rundt byrådets vurdering av saken.

Og legger til:

– Har de så gjort så grundige vurderinger som det de hevder, forstår jeg ikke at de ikke benytter anledningen til å gi merinnsyn.   Da vil det ikke være  noe problem å gjøre dette. Nå skaper de mistanke om vurderingene som det kanskje ikke er grunnlag for.

– Hva gjør dere videre med denne saken?

– Vi fortsetter å be om merinnsyn og klager på avslagene. Vi prøver også å kartlegge hva som egentlig har skjedd her, og hvilke vurderinger som er blitt gjort, sier Eikefjord.

Fredag 20. november, sa medisinsk fagsjef i Bergen kommune, Trond Egil Hansen,  at «de som kritiserer myndighetene, bør også hensynta at de gir mye inspirasjon for dem som ikke ønsker å etterleve restriksjonene som nå gjelder».

Også dette reagerer Eikefjord på.

– Det er urovekkende autoritært, og masse ansvar å lempe over på dem som stiller helt betimelige spørsmål om det som skjer nå. Her viste den medisinske fagsjefen svak forståelse for hvordan pressen jobber, og hvilken rolle pressen har, sier hun.

 

Mener dokumentet ikke er offentlig

Informasjonsdirektør i Bergen kommune, Eva Hille, er blitt forelagt Eikefjords kritikk. 

Informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune.
Informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune.

Hun svarer slik på hvorfor kommunen ikke har imøtekommet  Bergens Tidendes innsynskrav:

–  Vi mottar for tiden svært mange innsynskrav. Noen av dem er krevende fordi de handler om den interne kommunikasjonen mellom ansatte i kommunen, sier Hille til Medier24.

 –BT har nylig fått avslag på innsyn i den interne korrespondansen til en saksutreder i kommunen som jobber med utkast til politisk sak og i den forbindelse ber om innspill fra sine kolleger.

Og legger til:

– Den endelige saken er offentlig, mens vi mener at et ufullstendig dokument under arbeid, ikke er det.

Samtidig hevder Hille at alle har full tilgang til alle byrådets beslutninger. 

– Kriseloggen er omfattende og er et internt arbeidsdokument for kriseledelsen. Det er også slik i Bergen at alle store beslutninger i denne krisen blir gjort av byrådet. Alle har full tilgang til disse beslutningene.

– Har virkelig alle full tilgang til byrådets beslutninger, når Bergen kommune ikke ønsker å gi ut den informasjonen om prosessene som BT etterspør? 

– Ja, jeg står ved det jeg allerede har svart om at alle har full tilgang til byrådets beslutninger, svarer Hille.

Powered by Labrador CMS