Norges første senter for undersøkende journalistikk åpnet i dag: – Spent på hvordan det blir i praksis
(BERGEN): Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende, håper det nye senteret kan bidra med både annen kompetanse og ferske samarbeidspartnere for redaksjonen.
Julie Kalveland
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Onsdag åpnet Norges første senter for undersøkende journalistikk. Senteret er et nytt senter ved Institutt for journalistikk ved Universitetet i Bergen.
Det skal ledes av Per Christian Magnus og har som mål å bli et kompetansesenter for norske gravejournalister.
– Vi trenger et eget senter for undersøkende journalistikk fordi det er den viktigste journalistikken. Den er også under konstant press, for eksempel på grunn av økonomi. Dette er, om ikke livredning, så en satsning fra Universitetet i Bergen for å støtte denne typen journalistikk, sier Magnus til Medier24.
Ambisjonene er ikke små:
– Skal senteret være levedyktig må vi levere dagsordensettende saker. Det kan være regionalt, nasjonalt eller internasjonalt, sier Magnus.
– Kan bli viktig for bransjen
Det nye senteret skal ikke selv levere nyhetsstoff, men være en plass journalister kan komme for kortere opphold og kompetanse. Senteret kan vise seg å bli svært viktig, mener Norsk Presseforbund.
– Jeg mener at dette er en god dag for norsk journalistikk og for den gravende journalistikken. Senteret kan bli viktig om bransjen ser at man her kan få tilgang til støtte og kompetanse, sier generalsekretær Elin Floberghagen.
I sin åpningstale for senteret trakk Floberghagen fram at det leveres god journalistikk i de store redaksjonene, men også i mindre redaksjoner.
Hun trakk spesielt fram avisa Raumnes sitt bidrag til den gravende journalistikken med en artikkelserie om folk som lever med kroniske smerter kalt «Min fetters selvmord». Senteret kan bli viktig nettopp for de mindre mediene, mener Floberghagen.
– Det er kjempeviktig å nå ut til de redaksjonene som har færre ressurser. Jeg synes man spesielt burde hjelpe lokalmedier og nisjemedier som ikke har store avdelinger for undersøkende journalistikk.
– Kan motvirke nedbyggingen
Senteret støttes finansielt av Universitetet i Bergen, Sparebanken Vest og Fritt Ord.
Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås håper senteret kan bidra til å styrke gravekompetansen i norske redaksjoner.
– Jeg tror dette senteret kan bidra til å gjenreise noe av kompetansen som har blitt nedbygd i redaksjonene de siste årene som følge av nedbemanning. Senteret kan styrke en del av den nye kompetansen som trengs for å møte motkreftene til den frie journalistikken, som motstand mot innsyn i det offentlige og næringslivet som har så store ressurser til å prøve å stanse saker, sier direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord.
Åmås er tydelig på at det stilles krav til at senteret leverer.
– For at vi skal finansiere senteret, er det helt nødvendig at det faktisk kommer publisert journalistikk ut om ikke altfor lenge fra mediene som bruker senteret, og det er vel også senterets mål. Det vil også være den viktigste motivasjonen for redaksjonene som sender personer hit for å jobbe, og bruker ressurser på det viset. De andre resultatene er selvsagt utdanning, forskning og kompetanseheving, men det er journalistiske resultater alt skal føre til, sier Åmås.
Spent på hvordan det blir i praksis
– Jeg har stor tro på senteret, men er spent på hvordan det blir i praksis, sier Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende.
Hun har selv bakgrunn som gravejournalist og deltok på åpningen av det nye senteret.
– Jeg tror dette vil bli nyttig om senteret kan bidra med kompetanse som vi ikke har hos oss, hjelpe oss til å finne kompetanse andre steder gjennom nettverket sitt og finne samarbeidspartnere for oss. I likhet med andre medier har vi også mye kompetanse og vil bidra med det inn i senteret.
Gudbrandsen kan også like at senterlederen er tydelig på at det er et pågående prosjekt å finne ut hvordan senteret vil fungere.
– Jeg liker at de starter uten at det er helt klart hvordan det blir. Jeg tror det er bra å bare gå i gang og justere det etter hvert når man finner smarte måter å gjøre det på.
Vil ha mer samarbeid
Kompetansen ved senteret skal spres på flere måter, forteller senterleder Per Christian Magnus.
– Senteret skal være være åpent for journalister fra hele landet. De som kommer vil få overført kompetansen som er her, sier Magnus.
Han trekker fram at senteret vil samarbeide med Institutt for Journalistikk og også tilby kurs.
Flere av deltakerne på åpningen av senteret trakk fram fordelen ved samarbeid på tvers av mediene, for eksempel Floberghagen i Norsk Presseforbund og VG-redaktør Gard Steiro.
Det gleder Magnus og er noe av det han gjerne skulle sett mer av:
– Vi har SKUP, men jeg tror vi kan samarbeide mer. Nå jobber jo for eksempel VG og NRK sammen om Orderud-saken. Jeg har tenkt i mange år at man burde jobbe mer sammen – hvorfor ikke?