- Jeg er veldig irritert, sier BA-redaktør Sigvald om fotoforbudet. Når Bruno Mars står på scenen i Bergen blir det uten omtale

Nå håper Sigvald Sveinbjørnsson at de andre mediene i Bergen også boikotter konserten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I helgen reagerte flere medier på å få fotorestriksjoner under Eminem-konserten i Oslo. Nå kommer nok en superstjerne i Norge, men denne gang i Bergen.

Når Bruno Mars inntar scenen under Bergen Live, er det også med fotoforbud for profesjonelle fotografer. Det får redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen til å se rødt:

- Jeg er veldig irritert, for fotoforbud er et onde som jeg er frykter kommer mer og mer. Vi skulle gjerne dekket konserten og skrevet anmeldelse, men det dropper vi nå. Fotoforbud og slike restriksjoner kan vi ikke være med på, sier han til Medier24.

Håper mediene går sammen

Bergen Live samler 20.000 mennesker i gatene og det blir folkefest. Dette skal avisen dekke, men vil ikke omtale selve konserten, sier redaktøren.

- Hvorfor er dette viktig, mener du?

- Når vi blir avskåret fra å bruke våre egne bilder og må belage oss på artistenes fotograf, er det ikke journalistikk lengre og vi kan ikke forsvare det. Sånn kan vi ikke holde på.

Sveinbjørnsson sier at han har vært i kontakt med Bergen Live, som han opplever som samarbeidsvillige og som egentlig ikke ønsker et slikt forbud. Men det er artistene som bestemmer:

- Hva mener du mediene kan gjøre?

- Jeg håper at redaktørene går sammen og sier at nok er nok. Det er veldig fint om redaktørstyrte medier kan stå opp og si at «sånn kan vi ikke ha det».

I stedet for sin vante dekning av Bruno Mars-konserten, kommer redaktøren til å skrive en kommentar der han redegjør for avisens avgjørelse i stedet for.

- Får vi ikke tatt med våre egne kamera, så får vi ikke gjort jobben vår.

Dette gjør BT og NRK

Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Hordaland sier til Medier24 at de misliker fotoforbudet.

Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Hordaland.

- Jeg vil ikke gå så langt å si at vi boikotter Bruno Mars, men i og med at det er sommertid og vi ikke har flust av ressurser på kveldstid, er det ikke interessant for oss å dekke konserten hvis vi ikke får stille med egen fotograf, sier Buanes og fortsetter:

- Det var det samme under Eminem-konserten og det er synd. Vi kunne dekket den og vist fram folkefesten når en så stor artist kommer til Bergen. Men vi får ikke akkurat lyst til å prioritere dette nå.

- Hva tenker du om fotoforbud generelt?

- Jeg forstår ikke argumentasjonen. For vår del handler det om å dekke en happening som er hyggelig for folk, så det er litt trangsynt, spør du meg.

- Hån mot pressefriheten

Nyhetsredaktør Jan Stian Vold i Bergens Tidende sier at man må jobbe strukturelt med arrangører for å bli kvitt problemet.

Nyhetsredaktør Jan Stian Vold i Bergens Tidende.

- Denne type fotokontrakter en forbasket uting. Det er et hån mot pressefriheten og noe både arrangørene og mediene må jobbe for å bli kvitt.

- Hvordan dekker dere konserten?

- Dette er en veldig stor happening i Bergen og har stor nyhetsinteresse. Vi vurderer det slik at en boikott ikke er aktuelt, for vi må sette leserne først. De har krav på dekning av en så stor hendelse og det skal vi gi de.

- Hva betyr det?

- Vi har lagt planer som gjør at vi skal få dokumentert det i form av bilde og video, men jeg ønsker ikke å gå i detalj på hvordan vi skal gjøre det. Men jeg kan garantere at vi ikke vil bruke bilder fra managementet, sier han og fortsetter:

- Det finnes andre måter å dekke konserten på, for eksempel fra privatpersoner.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 sier at de prioriterer å ikke dekke konserten, men at det er uavhengig av debatten rundt boikott.

- Vi har kun unntaksvis konsertanmeldelser. Hadde vi dekket konserten, hadde vi av prinsipielle grunner ikke brukt pressebilder - men brukt publikumsbilder, sier hun til Medier24.

Forsøker å få artistene til å lempe på krav

Daglig leder Frank Nes i Bergen Live sier til Medier24 at fotorestriksjoner ikke er noe nytt, men at det er noe de, som arrangør, ikke ønsker.

- Det er artistens representanters valg, og vi må forholde oss til det som en del av kontraktgrunnlaget for konserten. Det er ikke uvanlig, dessverre. De samme reglene gjelder for hele turnéen, såvidt oss bekjent, det er altså ikke noe spesielt for denne konsertens del.

- Hva gjør dere i møte med agenter som krever det?

- Vi forsøker å få artistens representanter til å oppheve eller lempe på slike forbud og begrensninger. Noen ganger lykkes vi, andre ganger går det dessverre ikke. 

- Hva synes du personlig om fotoforbud?

- Vi ønsker selvsagt en så bred dekning av arrangementet som mulig, men må samtidig respektere de avgjørelser som artistens representanter velger. Reglene er nok i stor grad utarbeidet for andre markeder der presse og media ikke har samme tilnærming til bruk av bilder som man har her til lands, sier Næs. 

  • Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra Bruno Mars sitt management, men de har så langt ikke benyttet seg av muligheten.
Powered by Labrador CMS