Trym Aafløy, Mats Rønning og Sigvald Sveinbjørnsson.

Gir pressen restriksjoner:

Bompenge-Trym vil nekte pressen å ta bilde av kandidatene deres med alkohol: – Uakseptabelt

Bompengepartiet vil begrense hvem journalister kan snakke med og ta bilder av under valgvaken. - Må ha noen kjøreregler, svarer førstekandidat Trym Aafløy.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det har kokt i bergenspolitikken de siste månedene, og det er knyttet stor spenning til hvem som ender opp med makten i Norges nest største by.

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) har vært i vinden, og gjort flere knallmålinger i vestlandshovedstaden.

I forbindelse med valgvaken deres har de sendt ut et skriv adressert til «interesserte medier», hvor de informerer om en rekke begrensninger for journalistene som skal være til stede og dekke valgvaken.

Vil begrense hvem som kan intervjues

I brevet skriver FNB blant annet at en rekke av de personene som vil være til stede på valgvaken er uerfarne når det kommer til pressen, og ber derfor om at pressen følger en rekke føringer de lister opp. 

Her er kravene til FNB (med Medier24s uthevinger):

  • Media vil bli tilvist eget bord, skal ikke sitte sammen med gjestene.
  • Alle intervjuer skal avtales med vertskapet a) styremedlemmer FNB Bergen, b) de 8 første på bystyrelisten Bergen kommune, c) de 5 første på fylkestingslisten Vestland fylke. Toppkandidat for Vestland vil være på arrangementet.
  • Media kan konversere og snakke uformelt for å lodde stemningen med hvem de vil, under forutsetning av at ikke noe direkte refereres, tas opp eller på annen måte gjengis som annet enn stemningsrapport.
  • Offentlig uttalelse kommer noe etter offentliggjøring av valgdagsmåling – kl. 21:15 ved Trym Aafløy.
  • Det gir styret mulighet til å konferere etter at valgprognose er kommet
  • Hvis noen fra mediene vil ha eget intervju med en/flere FNB kandidater, avtal med vertskap
  • Obs: Fotografering av folk med alkohol må gjøres med forsiktighet og koordineres. Her kommer medlemmer som ikke er medievant, og de må kunne slippe å se bilder av seg på en forside dagen etter med alkohol i hånden.
  • Vennligst Ikke ta nærbilder eller enkeltbilder med alkohol. Gruppebilder der mange holder (minst fire pers) opp glassene samtidig er OK, men alle må gi sitt samtykke, eller få flytte seg bort før fotografering.

– Uakseptabelt

Mats Rønning er leder av Stortingets presselosje, og leder for politisk avdeling i Dagbladet. Han har dekket politikken som journalist siden slutten av 1990-tallet, og aldri vært borti lignende. 

– Å stille betingelser til pressen om hvem som skal intervjues og ikke, er uakseptabelt og veldig uvant. Enhver som ønsker å snakke med journalister har selvsagt rett til det, sier han. 

Mats Rønning, Dagbladet.

Han har forståelse for at mange av deltakerne på vaken har liten erfaring med pressen, men påpeker at det også gjelder kandidater og valgvakegjester fra mange andre partier. 

– Vi tar selvsagt hensyn til at vi er gjester på en valgvake og oppfører oss profesjonelt i henhold til dette. Vi har forståelse for at mange av listetoppene er uvant med pressen, mener likevel at dette er spesielt, sier Rønning og legger til:

– Samtidig tror jeg nok at dette er sagt i beste mening, og at det handler om uerfarenhet og at man ikke har tenkt seg nøye nok om. 

Når det kommer til kravet om å ikke ta bilder av mennesker som drikker alkohol, har Rønning et forslag til løsning:

– Hvis man ikke ønsker å bli avbildet med en øl eller et glass vin på en valgvake, foreslår jeg at man drikker mineralvann, sier Rønning. 

Han forteller at Dagbladet ikke kommer til å etterkomme kravene, men tror at det kommer til å løse seg når deres team står der mandag kveld. 

– Det er selvfølgelig uakseptabelt for oss i Dagbladet å gå med på slike krav. Vi skal dit med fotograf og journalist – og regner med at dette kommer til å løse seg friksjonsfritt, og gleder oss til å dekke valgvaken deres i Bergen, sier han. 

Sigvald Sveinbjørnsson, fotografert i baren under Hauststormen høsten 2018.

– Rare krav

Ansvarlig redaktør i Bergensavisen, Sigvald Sveinbjørnsson, sier til Medier24 at han nærmest er litt imponert over at FNB stiller krav til pressens oppførsel på deres valgvake.

– Jeg ble faktisk litt imponert. Her viser de at de tenker gjennom hva de vil og ønsker å ha kontrollen og regien. Og det er greit det, sier han og legger til: 

– Det er jo litt rare krav. Det er åpenbart at de ønsker å ha regi og kontroll, men de må huske på at de er et demokratisk parti. De deltar i en demokratisk prosess, som i Norge preges av åpenhet, og hvor publikum gjennom media og pressen er til stede - og det er trist at de ikke har tillit til at mediene kommer til å dekke vaken deres på en god måte, uten at de må stille slike krav, sier han. 

BA-redaktøren har et vennlig råd til FNB i Bergen: 

– Jeg setter dette på kontoen for at dette har de ikke gjort før: Mitt vennlige råd til Bompengepartiet er å senke skuldrene og møte oss i pressen med et åpent sinn.

Sveinbjørnsson understreker at det ikke er aktuelt for Bergensavisen å følge kravene, men tror ikke at det kommer til å bli noe stort problem.

– Jeg tror nok at vi kommer til å finne det fint ut med hverandre når vi er der borte, sier han og legger til at han vurderer å ta seg en tur innom selv. 

Ansvarlig redaktør i Bergens Tidende, Øyulf Hjertenes, var ukjent med kravene før Medier24 tok kontakt, men skriver at han tror de kommer til å finne en løsning. 

– Slike begrensninger er det ikke tradisjon for blant partiene i Bergen. Men dette skal vi nok finne ut av på en grei måte sammen med FNB, skriver han i en sms til Medier24. 

Trym Aafløy har ledet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger til å bli jevnstore med Ap og Høyre i Bergen.

 

– Nødt til å ha noen regler

Førstekandidat for FNB i Bergen, Trym Aafløy, sier til Medier24 at kravene er der fordi de har opplevd et stort trykk fra mediene – og at de regner med mellom 30 og 40 deltakere fra partiet og omtrent like mange journalister. 

– «Alle» mediene i hele Norge kommer til å være der. Det er snakk om like mange journalister, som deltakere på valgvaken. Da er vi nødt til å ha noen regler, og det er dette et forsøk på, sier han til Medier24.  – Dagbladets Mats Rønning kaller det «unaturlig»?  – Det er jo ingenting som er naturlig med oss. Vi er uerfarne på dette, det er første gangen vi gjør dette. Den interessen vi har fått i forbindelse med valgvaken, den er helt absurd, og krever noen kjøreregler, sier han. 

Han understreker at det er likebehandling av alle mediene som skal være der.  – Det er ikke slik at noen får lov, og andre ikke får lov. Vi har også mange medlemmer som kommer, som ikke har noen forventninger om det mediekjøret, sier han. 

 

– Tror ikke det er noe stort problem

Til fotorestriksjonene på mennesker som drikker alkohol, hvor FNB skriver:

«Vennligst ikke ta nærbilder eller enkeltbilder med alkohol. Gruppebilder der mange holder (minst fire pers) opp glassene samtidig er OK, men alle må gi sitt samtykke, eller få flytte seg bort før fotografering». 

Aafløy forklarer at de ikke ønsker at vanlige medlemmer av FNB skal havne på avisforsider med en øl i hånda dagen etter valget. 

– Vi vil ikke at de skal bli utsatt for fotografering med en øl eller et vinglass på forsiden av en eller annen avis, sier han.  – Hvorfor ikke?  – Nei, fordi dette er privatpersoner. 

På spørsmål om hva de kommer til å gjøre hvis mediene ikke ønsker å følge kravene som er satt, svarer Aafløy at de ikke har tatt stilling til det enda, men at han tror det kommer til å løse seg.  – Jeg tror ikke dette er noe stort problem. Vi har ikke tenkt ut hvordan vi skal forholde oss til dette, hvis noen ikke ønsker å følge reglene, sier han og understreker samtidig at han tror de kommer til å finne en løsning.

Powered by Labrador CMS