Noen av foreningens medlemmer.
Noen av foreningens medlemmer.

Med ny generalsekretær i fast stilling tar Norsk tidsskriftforening sats og krever et solid løft for sine medlemmer

Bente Riise er ansatt som generalsekretær i foreningen. Hun varsler kamp for bedre vilkår, og kaster seg på toget i kravet om nullmoms.

Publisert

Bente Riise (54) har vært styreleder i Norsk tidskriftforening de siste ti årene, og går nå over i fast stilling som generalsekretær, melder foreningen. 

Hun har tidligere vært journalist i NRK, Dagbladet og A-magasinet, og redaktør i Psykisk helse og tidsskriftet Syn og Segn. Hun har også vært nestleder i Magasinet i Dagens Næringsliv. De siste årene har hun vært sakprosaredaktør i Samlaget.

Bente Riise, ny generalsekretær i Norsk tidsskriftforening.
Bente Riise, ny generalsekretær i Norsk tidsskriftforening.

Som generalsekretær har Riise ansvar for å utarbeide strategier, budsjetter og daglig drift. Foreningen arrangerer kurs og seminar, debatter og den årlige Tidsskriftdagen.

- En viktig del av jobben blir å styrke veiledning og støtte til medlemstidsskriftene, enten det gjelder redaksjonelt arbeid, juss, etikk eller utgiverspørsmål, heter det.

 

Varsler kamp for vilkår

Men den kanskje viktigste delen av jobben nå handler om å jobbe for rammevilkårene:

- Vi må få et solid løft for tidsskriftene. De er viktigere enn noen gang, men får for alt lite støtte, sier Riise.

Tidsskrifter har eksistert i Norge helt siden 1600-tallet, og vært en viktig del av norsk skriftkultur, minner foreningen om.

Nå roper Norsk tidsskriftforening varsku, mange sliter.

- Tidsskriftene blir stadig viktigere, og må sikres gode vilkår framover, særlig når resten av norsk presse er under press. Tidsskriftene er viktige aktører i et demokrati.

- Vi etterlyser derfor et tidsskriftløft som monner. Tidsskriftene har ikke blitt regnet med i de store strategiene i medie- og kulturpolitikken, og har slik havnet bakerst i køen. Nå må det være tidsskriftene sin tur, sier generalsekretær Riise.

 

- Mange må trylle for å holde hjulene i gang

Tidsskriftforeningen ble opprettet i 2005, og har i dag 91 medlemmer, både allmennkulturelle og vitenskapelige tidsskrifter.

Ifølge foreningen er medlemmene viktige formidlere av fag og forskning på ulike felt, og premissleverandører i den offentlige debatten. Men de blir kanskje glemt og gjemt, mener generalsekretær Bente Riise.

Nå vil hun jobbe for både profilering utad og kompetanseheving internt. Digitalisering er et viktig stikkord. Og der ligger også et av vilkårene foreningen skal kjempe for: Nullmoms for digitale utgaver.

- Mange tidsskrifter må trylle for å holde driften i gang. Derfor må vi som forening være både vaktbikkje og kreativ medspiller med myndighetene og andre for å gjøre situasjonen bedre for de viktige tidsskriftene, sier Riise.

 

Powered by Labrador CMS