«Shortsfolket» på desken i NRK ut mot «bukseeliten» i ledelsen: – Jeg vet ikke om de har noe å skjule
Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter avviser at han er en del av en slags langbukseelite, men: – Jeg har alltid vært opptatt av at journalister må kle seg ordentlig.
Shortsdebatten raser i norsk mediebransje i det temperaturen har nådd over 30 grader flere steder i Norge.
Og der de krangler så busta fyker i Schibsted, så står det ikke dårligere til i statskanalen.
– Jeg er ingen fundamentalist
Fagredaktør Marius Tetlie, en representant for «bukseeliten», nekter å innrømme at han lar seg provosere av shorts, men Medier24 vet gjennom sikre kilder at han egentlig HATER shortsbruk på jobb.
– Før jeg deltar i denne debatten, så vil jeg understreke at det finnes andre debatter innenfor journalistikken som jeg mener er viktigere enn denne – og jeg vil også understreke at jeg er ingen fundamentalist, men jeg tenker at journalister som utgangspunkt skal gå kledd på en måte så det ikke står til hinder for jobben de skal utføre.
– Jajaja. Men på en skala fra 1 – 10 hvor stort vil du si at dette problemet er i dine redaksjoner?
– Det er ikke noe stort problem, men hvis jeg må sette et tall på det, så må det ligge på en femmer … eller kanskje en firer.
– Når kan man komme opp i situasjoner med shorts der det skaper problemer, tenker du?
– Hvis du skal ute for å møte mennesker i en profesjonell setting der du vil skille deg ut negativt på grunn av antrekket ditt, for eksempel. Det kan være i formelle møter, intervjuer med maktpersoner, næringslivstopper, politikere og folk som er preget av alvorlige saker – og der du ikke utviser respekt ved å komme i shorts, sier Tetlie med et alvor i stemmen og fortsetter:
– Jeg har alltid vært opptatt av at journalister må være ålreit kledd. Du må tenke gjennom hva slags oppdrag man kan risikere å måtte reise ut på.
– Bryte ned shortsproletariatet?
– Men er det forskjell på om du leser nyhetsbulletin fra desken eller om du er utegående reporter?
– Ja, det er det jo, men så er vi i en slik situasjon her i NRK at folk kommer også til oss. Og noen av de kan være pent antrukket. Det hender seg også at det kommer statsoverhoder fra utlandet, som er på omvisning her i forbindelse med et offisielt norgesbesøk. Og da kan det være NRK-ansatte som sitter der med shorts på desken.
– Irriterer det deg?
– Nei, jeg blir ikke irritert, det klarer jeg ikke å bruke så mye energi på, men jeg ser at det skjer – og tenker at det sikkert går fint.
– Men du tenker også «der sluttet karriereveien din ja …»?
– Haha, nei. Ingen implikasjoner på det. Overhodet!
– Du har selv bakgrunn fra Schibsted – og i Aftenposten er stabssjefen mot shorts. Du er jo selv sjef. Har dere gått sammen i en slags bukseelite for å bryte ned shortsproletariatet?
– Nei, det vil jeg ikke si. Men jeg registrerer at til og med en NJ-tillitsvalgt er på «lange beinklær»-siden av debatten. Så jeg vil ikke si at det er særlig elitistisk. Også her har folk ulike meninger og det skal det være rom for, ler han.
– Jeg er ikke stolt over leggene mine
Journalist Helge Carlsen i NRK Nyheter går redaktøren i sømmene.
Han karakteriserer seg selv som en del av shortsproletariatet og har argumentasjonen klar når mellomlederne begynner å prøve seg mot kortbuksefolket:
– Jeg bet meg merke i at kringkastingssjefen ble intervjuet i politisk sommerkvarter i fjor og fikk spørsmål om det var OK å bruke shorts på jobben – og det sa han ja til. Jeg forholder meg til K-sjefens uttalelser, sier han tydelig preget av debatten.
– Så du har gått i et helt år og ruget på denne aksepten for shorts – for så å ta den fram når mellomlederne er kritiske?
– Nei, jeg vil ikke akkurat si det, men nå som det nærmet seg 30 grader, så tenkte jeg at det var mulig å tillate seg å la buksene. Men de kommer tilbake igjen når temperaturen kryper ned mot 20 igjen.
– Noen vil hevde at bukseeliten i norsk mediebransje, som Marius Tetlie åpenbart er en del av, dominerer denne shortsdebatten, hva tenker du om det?
– Jeg vet ikke om de har noe å skjule, siden de ikke vil vise seg fram, men jeg vet ikke. Jeg er ikke særlig stolt over leggene mine selv, men hvis noen føler seg krenket, så får jeg ta en ny vurdering, avslutter journalist Carlsen.