NRK vil komme tettere på Syria - flytter Midøsten-kontoret fra Kairo til Beirut

Når Kristin Solberg snart tiltrer som NRKs Midtøsten-korrespondent, tar hun med seg kontoret fra Egypt til Libanon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen kom nylig hjem fra den egyptiske hovedstaden Kairo, etter fem år som NRKs Midtøsten-korrespondent.

Om en drøy uke overtar Kristin Solberg den posten, etter et års tid på NRKs nyopprettede Istanbul-kontor.

Men når hun tiltrer, tar hun samtidig med seg kontoret fra Egypt og til Libanon, med base i hovedstaden Beirut.

NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge sier at det er flere årsaker til det, men den viktigste er nyhetsbildet:

- Hovedbegrunnelsen er at Syria nok fortsetter å være den dominerende historien i Midtøsten. I Beirut er du enda tettere på.

- Samtidig er det mer et ønske om å dra til Beirut, enn å forlate Kairo, sier han.

Sikkerhet også tema

I løpet av disse fem årene har det også vært uroligheter i Egypt - og det har vært episoder i Kairo som spiller inn på avgjørelsen. Mindre avgjørende har imidlertid søksmålet fra organisasjonen GNRD vært, som ifølge DN i fjor høst krevde NRK utvist fra Egypt.

Kristin Solberg er snart på plass i Beirut, og meldte før helga på Instagram om den kompliserte jakten etter et sted å bo i byen:

Et øyeblikk mens jeg leter etter leilighet og NRKs TV-bakgrunn for fremtidige direkteinnslag fra Beirut. Tror dette var leilighet nummer 25, men har mistet tellingen i sommerheten. Foto: @georgekurian

Et bilde publisert av Kristin Solberg (@solbergkristin)

Når hun finner sted å bo og kommer i gang, blir den journalistiske hverdagen ikke mindre komplisert.

Med et naboland i krig, et mildt sagt uoversiktlig bilde og en konflikt tilsynelatende uten noen god løsning, blir det nok å melde om fra Syria.

- I hvilken grad vil man reise over grensa og inn i selve landet?

- Vi har hatt flere turer årlig til Syria, senest på senvinteren i år. Men vi reiser ikke til opprørskontrollerte områder, sier Knut Magnus Berge.

«Traff godt» med Tyrkia-kontoret

Utenrikssjefen sier videre at man vurderte å flytte kontoret fra Kairo til Beirut i fjor, men da ville det bli en tredje etablering innenfor ett år, noe som kunne blitt for krevende. I fjor etablerte NRK nemlig nytt kontor i Berlin og Istanbul.

Sistnevnte kontor skal nå besettes av Sidsel Wold, som overtar en portefølje som består av randsonen til Midtøsten, samt områdene Afghanistan, Iran, Pakistan og resten av «Vest-Asia».

Da Istanbul-kontoret ble vedtatt, var det med ambisjoner om å dekke nyhetsbildet tettere. Men NRK kunne knapt nok spå hvor dramatisk det skulle bli, med både flyktningesituasjonen og politisk uro.

Sistnevnte toppet seg med et kuppforsøk i sommer, og påfølgende sanksjoner mot politiske potstandere.

- Tyrkia har bare blitt mer aktuelt, så du kan si at vi er fornøyd med at vi valgte å etablere oss i Istanbul. Det er blitt en god «hub» for å dekke området godt, sier Berge.

- Men tilstedeværelse hindrer ikke alltid feil - senest forrige uke så vi det i forbindelse med debatten rundt seksuell lavalder i Tyrkia. Hva forteller en slik sak oss?

- Det var selvsagt ikke bra, men det viser viktigheten av å være til stede ute i verden. Vi vil nok fortsatt kunne gjøre feil, både fra utenriksredaksjonen hjemme og korrespondnettet ute. Men jeg håper slike feil bidrar til at vi lærer og blir bedre, sier NRKs utenrikssjef.

 

Slik ser NRKs korrespondentkorps ut fra og med september:

  • WASHINGTON: Gro Holm og Tove Bjørgaas
  • BRUSSEL: Philip Lote
  • LONDON: Espen Aas
  • BERLIN: Guri Norstrøm
  • MOSKVA: Morten Jentoft
  • BEIJING: Peter Svaar
  • ISTANBUL: Sidsel Wold
  • BEIRUT: Kristin Solberg
  • AFRIKA: «Korrespondentparet» Christine Præsttun og Tom Sverre Radøy
  • RIO: Arnst Stefansen er frilansende korrespondent i Latin-Amerika.

- Har ikke noe ønske om å ha permanente korrespondenter

Dermed kan man si at NRKs korrespondentnett er komplett, men det betyr ikke stabilt i den forstand at det ikke blir endringer.

Med så mange poster, og tre-fire års kontraktsperioder, betyr det jevnlige skifter.

- Det blir i alle fall tre-fire bytter neste år, litt avhengig av hvor mange kontrakter som må fornyes. Vi har ikke noe ønske om å ha helt permanente korrespondenter, men vil ha jevnlig fornyelse. Derfor fortsetter vi med tre-fire år som hovedregel, sier Berge.

Da Sigurd Falkenberg Mikkelsen kom hjem nylig, la han overfor Dagsavisen ikke skjul på at han gjerne skulle vært lengre.

Utenrikssjefen sier at det ikke har vært noen konflikt rundt dette, og understreker at Falkenberg Mikkelsen har vært fem år i Midtøsten.

- Det er et år lengre enn de fleste. Og Sigurd er og har vært en veldig god korrespondent, sier Berge.

- Nå blir han en nyttig ressurs for utenriksredaksjonen på Marienlyst?

- Ja - vi har behov for dyktige medarbeidere hjemme også. Med hans Midtøsten-kompetanse blir han god å ha i studio.

Nå starter valgkampen for alvor

Samtidig som det er både endringer og dramatiske tider i resten av verden, er det ett stort land som er vanskelig å ikke nevne når vi snakker om utenriksjournalistikk framover:

USA - og oppkjøringen fram mot presidentvalget 8. november.

- Nå vil jo noen hevde at dekningen allerede har vært intensiv, men de neste to månedene blir det nok ganske heftig. Vi sitter med planleggingen nå, og dette er en valgkamp som må dekkes bredt.

- Kan det bli for mye?

- Det er alltid en balansegang, men dette valget framstår som såpass ekstraordinært at jeg tror det er viktig å dekke det tett og bredt. Jeg tror også det er stor forståelse for og ønske om det blant publikum, sier Knut Magnus Berge.

Utenrikssjefen sier at USA også vil styrkes med flere enn de to faste reporteren i tida fram mot valget.

Og man har såvidt begynt å planlegge dekningen av den store valgnatta i november.

LES OGSÅ flere saker om NRK, Urix og korrespondenter: 

Powered by Labrador CMS