BBC-journalist skulle skrive om VM-arbeidere i Qatar. Ble arrestert og satt i varetekt

Andre gang på få uker at Qatar arresterer journalister.

Publisert Sist oppdatert

Doha (NTB-AFP): En BBC-journalist som var invitert til Qatar for å se på levekårene til arbeidernes som jobber med landets VM-anlegg, ble arrestert og satt i varetekt i mer enn et døgn.

Det opplyser BBC selv mandag.

Journalisten Mark Lobel, som er den britiske allmennkringkasterens korrespondent i Dubai, skal ha blitt pågrepet i hovedstaden Doha da han filmet en gruppe arbeidere fra Nepal.

Det er andre gang på få uker at myndighetene i Qatar arresterer journalister som forsøker å skrive om levekårene til fremmedarbeiderne i den lille Gulfstaten. I mars ble et tysk TV-team arrestert da det skulle dokumentere arbeid som gjøres på anlegg og infrastruktur som skal benyttes under fotball-VM i 2022.

Dramatisk pågripelse

Arrestasjonene kommer parallelt med at Qatar jobber hardt for å tilbakevise kritikken som har kommet rundt behandlingen av fremmedarbeiderne.

Journalist Lobel hevder at han og tre kolleger tilbrakte to netter i arresten. Det skal ikke ha blitt reist noen sak mot de tre, men alt av utstyr ble inndratt. Så langt er ingenting levert tilbake.

Lobel omtaler arrestasjonen som dramatisk.

– Plutselig omringet åtte hvite biler kjøretøyet vårt og tvang oss inn på en sidevei, sier han.

– Et dusin sikkerhetsoffiserer beordret oss ut i gata og skrek til oss da vi forsøkte å snakke. De tok alt utstyr og kjørte oss til hovedkvarteret sitt, tilføyer BBC-journalisten.

Ble løslatt

Lobel hadde selskap av en kameramann, en tolk og en sjåfør. Samtlige ble pågrepet.

– Vi ble forhørt av etterretningen. Spørsmålene var fiendtlige, sier han.

Etter å ha blitt løslatt fikk BBC-teamet tillatelse til å slutte seg til den offisielle presseturen som var organisert av et London-basert PR-byrå.

Myndighetene i Qatar har de siste ukene hevdet at det jobbes hardt for å bedre arbeidsforholdene for fremmedarbeiderne.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS