På Svalbard - bak kamera.

BBC med dypdykk i norsk natur

Norge er med på over halve serien i neste sesong av «Blue Planet».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

BBCs filmskapere dykker langt ned i norske farvann og saumfarer norsk natur. Nå er storserien «Blue Planet II» her.

Norsk natur er synlig i fire av sju episoder når BBC Earth sjøsetter oppfølgeren til den prisvinnende serien.

Produsent Jonathan Smith forteller hvorfor han ser mot Norge i den nye BBC-serien «Planet Earth II».

Produsent Jonathan Smith er ikke sen med å svare når spørsmålet om hvorfor de valgte å se mot Norge melder seg:

– Vår oppgave var å finne de mest fantastiske, største og mest spektakulære historiene på planeten. Jeg ville filme noe i massiv skala som viser det som skjer i havene. Etter min mening er det ingenting som kan måle seg med det som finner sted i fjordene i Nord-Norge, sier han til NTB.

 

 

Hval leker seg i fjord i Norge.

- Helt utrolig

Han forteller at det å komme tett på spekkhoggere som jakter på sild er en massiv oppvisning som mangler sin like.

Blue Planet II:

* Storsatsingen fra BBC, «Blue Planet II», følger opp dokumentarserien «Blue Planet», som ble vist på TV i 240 land verden over.

* For å lage «Blue Planet II» har filmskaperne vært på 125 ulike ekspedisjoner i 39 land i løpet av de siste fire årene. De har brukt 6.000 timer på undervannsdykking, over 1.000 timer i ubåter og over 1.500 dager til sjøs.

* Filmskaperne dro blant annet til Vengsøya og Andfjorden i Troms da de filmet episoden «One Ocean» – med knølhval og spekkhoggere. De tilbrakte totalt 82 dager på location her.

* Teamet i Troms ble ledet av produsent Jonathan Smith.

* På Norges østligste øy har de blant annet filmet lundefugler som blir angrepet av tyvjo når de prøver å hente mat til ungene sine.

* Også episoden «Green Seas» byr på norsk natur da blant annet sjøstjerner og sjøpølser, filmet utenfor Bergen, er med.

* «Blue Planet II» består av sju episoder, presentert av Sir David Attenborough.

* De vil sendes på BBC Earth hver søndag fra og med 29. oktober kl. 21.00.

– Kombinasjonen av sild, spekkhoggere og knølhvaler er helt utrolig. Se for deg sild i virkelig stor skala som beveger seg i en og samme kolossale masse. Det er del av deres strategi.

- Så har du spekkhoggerne som jobber som et team. De snakker, kommuniserer og jobber sammen når de dytter sildestimen oppover – og holder den der. Det er en veldig bråkete affære å koordinere alt dette, forteller produsenten. Som sier kraften, når spekkhoggere begynner å delje løs på silda, er helt enorm.

– Og så kommer knølhvalene! De har de samme utfordringene som spekkhoggerne, for det er ikke lett å fange bare én fisk. Men når spekkhoggerne gjør grovarbeidet, kan knølhvalene bare komme og forsyne seg.

 

Store klimautfordringer

Smith forteller at det som gjør «Blue Planet II» ganske unik er bruken av ny teknologi.

Og dersom filmen kommuniserer noe utover vakker natur, så er det at vi står overfor store klimautfordringer, forteller han videre:

– Jeg tror det ville vært helt umulig å lage film om verdenshavene uten å se hva som skjer. Hva vi står overfor av problemer er bakt inn i våre historier ettersom dette er noe som er her – synlig i dagen. Vi ser eksempelvis i åpningen en sekvens der en hvalross-mor gjør sitt ytterste for å gi barnet sitt et sted å hvile. Det var enklere å finne is før.

Han forteller også at filmteamet har dokumentert urovekkende endringer i korallrevene.

Nå ønsker produsenten seg en stor og variert seerskare.

– Jeg vil at både datteren min på tre år, og min 80 år gamle bestemor, skal se serien – og elske den. Dette er serier som treffer bredt. Men skulle jeg plukke ut en spesiell målgruppe, så er vel håpet at dette blir sett av folk som kan påvirke. Og det er den neste generasjonen som skal skape fremtiden. Kan vi inspirere noen av fremtidens forskere og politikere ville det føles som om vi virkelig har utrettet noe.

Spekkhoggere i norske farvann.

 

 

Lundefugl fotografert på Hornøya i Finnmark.

Krevende øvelse

Det har uten tvil vært en krevende øvelse å skape «Blue Planet II».

Produsenten forteller om mange kalde timer fordelt over fire år – i hele 39 land.

På spørsmålet om hva det beste noen kan si om serien er når den nå er ferdig, svarer han:

– At de føler at de ikke ser dette igjennom en kameralinse – på TV. Jeg vil at du skal se en scene og ikke tenke: «Hvordan klarte de å filme dette»? Jeg vil at du skal se på det og tenke: «Wow, det dyret er fantastisk».

«Blue Planet II», som blant annet har sjøstjerner og sjøpølser fra Bergen «på rollelisten», vises på BBC Earth i Norge fra og med 29. oktober.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS