Equinor offentliggjorde rapport samtidig som fredsprisen ble annonsert: – Uheldig

– Det kan være en informasjonsstrategi de benytter seg av, sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække. – Ikke bevisst, svarer Equinor.

Publisert

Forrige fredag klokken 11.00 var oppmerksomheten til norsk media rettet mot Nobelinstituttet og deres årlige annonsering av Nobels fredspris. 

På nøyaktig samme tidspunkt på Fornebu valgte Equinor å offentliggjør rapporten som viser at Equinor har tapt 161 milliarder på sin USA-satsing.

Dette tilfeldige sammentreffet har fått flere mediepersoner til å reagere.

Blant dem er nyhetsjournalist i Bauer Media, Kjetil Kjær Andersland. Han understreker at han ikke kan si noe med sikkerhet, men synes det var litt for tilfeldig at det ble lagt samtidig som en så stor offentliggjøring som Nobels fredspris.

– Jeg synes det er påfallende at offentliggjøringen av rapporten kom akkurat klokken 11.00 den fredagen, sier han til Medier24.

Andersland referer til det amerikanske begrepet «taking out the trash», hvor det er velkjent at selskaper velger seg tidspunkter hvor det skjer mye i mediebildet for å unngå stor oppmerksomhet rundt annonseringen av dårlige nyheter.

Kjetil Kjær Andersland synes det er påfallende at Equinor hadde pressekonferanse om en negativ rapport samtidig som fredsprisen.
Kjetil Kjær Andersland synes det er påfallende at Equinor hadde pressekonferanse om en negativ rapport samtidig som fredsprisen.

– Det er ikke uvanlig at man legger pressekonferanser om ting man ikke vil ha så mye oppmerksomhet rundt til en fredag. Når det i tillegg er akkurat den fredagen og akkurat det klokkeslettet, så synes jeg det er litt for tilfeldig, sier han.

TV 2: – Vi hadde en mistanke

Andersland sier at Bauer Media - som blant annet eier Radio Norge - ikke hadde mulighet eller plass til å sende begge offentliggjøringene samtidig.

– Man har bare én toppsak i et etermedium. Det var ingen overraskelse at det ble Nobelprisen, sier han.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, sier at hun har som leveregel å ikke sette seg inn i hodene på andre mennesker og påstå hva de tenker. Men hun tror informasjonsavdelingen i Equinor vet både dato og klokkeslett for annonseringen av fredsprisen.

– Jeg synes det er uheldig at et selskap som Equinor velger akkurat det tidspunktet. Det kan være en informasjonsstrategi de benytter seg av og tror det er det beste for å holde offentligheten mindre informert, sier hun til Medier24.

TV 2 Nyhetskanalen hadde direktesending fra Nobelinstituttet klokken 11.00, men gikk senere live fra Fornebu.

Solbrække sier at de luktet lunten når Equinor annonserte offentliggjøringen på samme tidspunkt.

– Vi hadde en mistanke om dette da vi fikk høre tidspunktet. Konsekvensene av det er at vi blir mer mistenksomme med tanke på budskapet. Det gjorde at vi mobiliserte ekstra, nettopp på grunn av dette valgte tidspunktet, sier Solbrække og legger til:

– Hvis målet var å gå under radaren, så lyktes de ikke med det.

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække synes det er uheldig om Equinor forsøker å unngå oppmerksomhet rundt negative pressemeldinger.
TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække synes det er uheldig om Equinor forsøker å unngå oppmerksomhet rundt negative pressemeldinger.

Equinor: – Forstår at det var upraktisk

Informasjonsdirektør i Equinor, Bård Glad Pedersen, sier at selskapet var sikker på at denne rapporten ville få stor medieoppmerksomhet.

Han er klar på at Equinor var tjent med at rapporten skulle nå ut til media og bli forstått.

– Vi ønsket å legge den frem og vi ønsket å gjøre det på en pressekonferanse som det var mulig å besøke, sier Pedersen til Medier24.

Han sier at pressekonferansen ble lagt til fredag fordi rapporten ble presentert til Olje- og energidepartementet på torsdag. At den ble holdt midt på dagen skjedde ifølge Pedersen for å gi medier fra Stavanger mulighet til å delta.

Han understreker at Equinor ikke tenkte på at de la det på samme tidspunkt som fredsprisen.

Informasjonsdirektør i Equinor Bård Glad Pedersen sier at de ikke tenkte over at fredsprisen skulle bli annonsert på det samme tidspunktet som Equinors egen pressekonferanse.
Informasjonsdirektør i Equinor Bård Glad Pedersen sier at de ikke tenkte over at fredsprisen skulle bli annonsert på det samme tidspunktet som Equinors egen pressekonferanse.

– Hadde vi tenkt på det, så vil vi nok ha flyttet den noen timer frem eller tilbake. Jeg forstår at det var upraktisk for noen medier at det var samtidig, men flere medier klarte å dekke begge pressekonferansene, sier han.

Powered by Labrador CMS