Jonas Alsaker Vikan i NRK, Bastian Øien Alstad og Thomas Tangen i Nidaros samarbeidet på et større graveprosjekt. Her i NRK P1 studio sammen med Arne Kristian Gansmo i NRK P1.

NRK og Nidaros sammen om avsløring: – Tilfeldighet 

NRK åpnet pengesekken og sendte et team til USA da de gikk sammen med Nidaros i graveprosjekt. 

Publisert

Lørdag publiserte Nidaros og NRK i samarbeid en avsløring om en norsk psykolog som var fratatt autorisasjonen og svartelistet i Norge, som jobbet som psykolog i USA.

Samarbeidet springer ut fra en større avsløring Nidaros hadde tidligere i år, forteller nyhetsredaktør i Nidaros, Bastian Øien Alstad.

– Da vi jobbet med sakene om det norske dyreovergrep-forumet leide vi inn Jonas Alsaker Vikan fordi vi trengte hans kompetanse. Da var dette sporet et av de vi jobbet med, en sak vi vurderte lenge om vi skulle legge bort, sier Øien Alstad.

Etter at Alsaker Vikan gikk til NRK i starten av året, kom ny informasjon om psykologen fram hos noen i NRK, blant annet at vedkommende hadde flyttet til USA.

– Da gjenopptok vi kontakten med Jonas og begynte samarbeidet, for vi så at dette var noe vi kunne jobbe videre med.

– Trengte begge redaksjonene

Teamet har nå publisert to saker, i tillegg til radio og TV-reportasjer. Flere saker er også klare til publisering.

Øien Alstad er klar på at Nidaros ikke kunne løst saken alene.

– Det var NRK som reiste til USA. Det hadde ikke vi hatt midler til. Og selv om mye av grunnlaget var lagt, var det informasjon NRK hadde som gjorde at vi fikk hull på saken, sier han og legger til:

– Saken ble født i Nidaros, og vokste i NRK.

– Men kunne NRK bare bygget saken videre med den informasjonen de satt på sammen med Alsaker Vikan?

– Nei, her trengte man begge redaksjonen. For trådene fra det første prosjektet var det vi satt på, og historikken der. Jonas gjorde mye med sakene i Nidaros i vinter, men det var vi som holdt i det.

– NRK har vært en god hjelper

Og selv om Øien Alstad har vært involvert i flere graveprosjekter tidligere, sier han det var lærerikt å jobbe med et større mediehus.

– NRK er veldig opptatt av å løfte lokalavisene og de har vært en god hjelper. Og det har vært en artig prosess å være med på, hvor man også skal tenke radio og TV. Det blir veldig omfattende, vi er bare en nettavis, sier Øien Alstad.

For Alsaker Vikan er det ikke første gang han samarbeider med andre redaksjoner. I E24 jobbet han med mange redaksjoner i «Dubai Uncovered».

– Denne gangen er det litt annerledes fordi det er to og et mer direkte samarbeid med samme innhold i sakene foreløpig, sier han til Medier24.

Alsaker Vikan sier samarbeidet har gått fint, og at det gjorde det lettere å ha jobbet sammen tidligere.

– Har helt andre muskler

Nyhetsredaktør i NRK Trøndelag, Nareas Sae-Khow, sier til Medier24 at samarbeidet var en «tilfeldighet» - men at det også er i tråd med NRKs strategi.

– I dette tilfelle var det linken med at begge medier satt på informasjon, og linken Jonas hadde til Nidaros. Vi satt på en puslebit vi ikke kunne gjort noe med alene, sier Sae-Khow.

– Vi har helt andre ressurser og muskler, og kan så klart koste på oss å reise til USA. Samtidig ga denne saken også mening for oss, fordi det er å samarbeide med en trondheimsavis om en lokal historie, sier han.

Han påpeker at NRK Tyholt allerede har flere samarbeid med Adresseavisen, både med valgmålinger, valgsendinger og kåringen av «Årets Trønder».

– Sånn sett var det på sin plass å også ha et samarbeid med Nidaros. Det er helt fair at vi balanserer mellom de to konsernene.

Lot Nidaros publisere først

Han legger til at de i det daglige er konkurrenter på lokalt stoff i Trondheim.

– Men her har vi vært helt åpne, og vi har jobbet tett og godt.

En utfordring de møtte da den første saken skulle publiseres, var at Nidaros er en abonnementsavis, mens NRK har åpen trafikk.

Sae-Khow forteller at de valgte å legge sin publisering ni timer etter Nidaros.

– De har naturlig nok et behov for å selge abonnementer, og skal drive business. Det ville vært meningsløst om vi publiserte samtidig med vår åpne plattform, så der ville vi at de skulle være først, sier Sae-Khow.

 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS