Simulert setefødsel gikk viralt for Sykepleien: Snart 10 millioner visninger på Facebook

Fødende dukke ga respons fra hele verden. - Jeg tror vi blir fascinert av hvor vanskelig en slik fødsel kan være, sier redaktør Barth Tholens.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I august publiserte Tidsskriftet Sykepleien en reportasje om at Kari kan føde på mange måter.

Kari er i dette tilfellet en dukke som bor på et simuleringssenter ved Høgskolen i Bergen, hvor sykepleiere og jordmorstudenter øver på å ta i mot nyfødte.

Reportasjen ble fulgt av to videoklipp - en «vanlig» fødsel med litt blod og fostervann, og en litt mer komplisert «setefødsel» hvor barnet kommer ut med hodet sist.

Saken ble lest 4700 ganger, hvilket i og for seg er godt for Sykepleien.no.

Men det var da de to filmene ble lagt direkte på Facebook, at det virkelig tok av:

Setefødselen ble publisert 27. august. I skrivende stund fredag formiddag nærmer den seg 10 millioner visninger (!), den har fått 22.000 likes og reaksjoner, like mange kommentarer, og 106.790 delinger (!!).

- Det er tall vi aldri har vært i nærheten av å oppnå!

Slik kommenterer en fornøyd fagbladredaktør Barth Tholens responsen.

Øver på setefødsel

Selv om det er legen som skal ta imot ved setefødsel, må jordmorstudenter lære seg prosedyren. Da føles det trygt å kunne øve på Baby Sophie. Les hele saken: https://sykepleien.no/2016/08/kari-kan-fode-pa-mange-mater

Posted by Tidsskriftet Sykepleien on 27. august 2016

- Komplisert fødsel fascinerer

10 millioner visninger betyr logisk nok at filmen har slått an i hele verden, og særlig Brasil utpeker seg, ifølge redaktøren.

Men hvorfor går akkurat et klipp av en simulert setefødsel så viralt?

Tholens tror det handler om at dette er noe uvant og nytt for de fleste av oss:

- Mange har hørt om en setefødsel, men ikke helt skjønt hva det er for noe. Når man gjør det, er det klart at man blir slått av hvor vanskelig det er. Og den simulerte fødselen virker veldig realistisk.

- Jeg tror rett og slett vi blir fascinert av hvor imponerende dette er, og hvilket mirakel en fødsel kan være, sier redaktøren.

Og legger til at det også for han var interessant å se hvordan en setefødsel faktisk foregår.

Samhandlingen mellom sykepleiere og pasienter

Tholens leder et fagblad som har satset offensivt og digitalt det siste året, samtidig som de leverer et solid og godt lest fagblad - med et papiropplag på over 100.000 eksemplarer. Senest før sommeren ble Sykepleien belønnet med Fagpresseprisen.

Og om målet ikke er 10 millioner visninger på alt som produseres, så er det en klar målsetting å nå ut med journalistikken til flere enn bare medlemmene.

- Sykepleiere jobber med pasienter, og pasienter - det er du og jeg og alle andre. Å lage journalistikk om samhandlingen mellom sykepleiere, pasienter - og andre fagfolk - det tror vi er interessant og viktig stoff.

- Så skal vi nå jobbe litt med hvordan vi kan bruke og lære av denne erfaringen, til andre sammenhenger. Det er klart at video er en viktig del av det: Bare tekst og bilde ville ikke nådd like godt ut. Så det har jeg oppfordret journalistene våre til å gjøre mer av, sier Tholens.

Fått mange tusen nye følgere. Men...

Det er enn så lenge ingen forretningsmodell eller inntekter av å publisere filmklipp på Facebook, så direkte inntekter er det ikke blitt av disse 10 millioner visningene.

Men det har gitt mange tusen nye følgere - antallet som har likt Facebook-siden Tidsskriftet Sykepleien har økt fra 31.000 til 47.000. 

- En del av dem er nok norske, og følgere som kanskje synes innholdet vårt er relevant framover. Men vi har fått mange følgere fra Brasil og Japan, og jeg er nok usikker på hvor mye verdi det har for oss, sier Barth Tholens.

I lys av siste ukers Facebook-debatt om nakenhet og sensur, var redaktøren også usikker på om disse filmene ville bli rapportert og fjernet.

Det har så langt ikke skjedd.

Denne filmen ble også publisert på Facebook, og har fått «bare» snart 100.000 visninger: 

Øver på fødsel

Simulering: Kari kan føde på mange måter, også med blod og fostervann. https://sykepleien.no/2016/08/kari-kan-fode-pa-mange-mater

Posted by Tidsskriftet Sykepleien on 28. august 2016

Powered by Labrador CMS