Nordnorske NJ-lag med kritisk uttalelse til Barents Observer-eiere

Kritisk til å nekte nettavisa å undertegne Redaktørplakaten.

Publisert Sist oppdatert

Som Medier24 omtalte forrige uke, vil nordnorske fylkespolitikere nekte Barents Observer å undertegne Redaktørplakaten - og gjøre om nettstedet som et «informasjonsnettsted» for Barentssekretariatet.

Fylkespolitikerne viste først til et ønske fra Utenriksdepartementet, som finansierer både sekretariatet og dermed også Barents Observer, men det er senere avvist av UD.

LES MER på Medier24 i disse sakene:

Denne uka kom også en uttalelse fra de nordnorske lokallagene i Norsk Journalistlag. Under følger uttalelsen i sin helhet: 

Uttalelse fra de nordnorske lokallagene i Norsk Journalistlag om redaksjonell uavhengighet i nyhetsnettstedet Barents Observer

De nordnorske journalistlagene ber de nordnorske fylkeskommunene, som eiere av nyhetsnettstedet Barents Observer, om å utvide nettstedets redaksjonelle frihet.

Vi merker oss at representantskapet i Barentssekretariatet, som driver nettstedet med finansiering fra Utenriksdepartementet, skyver direktiver fra UD foran seg i argumentasjonen for å begrense den redaksjonelle friheten.

I den anledning vises det til pressemelding fra UD ved underdirektør Christian Halaas Lyster fredag 22. mai. Der avviser UD at de ønsker at Barents Observer skal være et informasjonsnettsted, og ikke en uavhengig avis.

Videre fremholder UD at det er en fordel om Barents Observer har en uavhengig linje, og at det vil være viktig for dens troverdighet og legitimitet.

Dette synet er fastholdt også av politisk ledelse i UD, ved statssekretær Bård Glad Pedersen.

Pedersen viser til bladet Bistandsaktuelt, som også finansieres av midler fra UD. Bistandsaktuelt er både underlagt lov om redaksjonell frihet i medier og arbeider etter Vær varsom-plakaten.

Russiske medier kritiseres til stadighet for sin nyhetssensur. I en tid med kaldere politisk klima mellom Vesten og Russland, mener de nordnorske journalistlagene det er svært betenkelig at folkevalgte politikere i Nord-Norge kan gå inn for mindre kritisk journalistikk og redaksjonell frihet i et av få nyhetsnettsteder som dekker Barentsregionen.

På vegne av de nordnorske journalistlagene

Robin Mortensen, leder i Finnmark Journalistlag Rune Ytreberg, leder i Troms Journalistlag Karin Skarby, leder i Hålogaland Journalistlag Leif Steinholt, leder i Helgeland og Salten Journalistlag

Powered by Labrador CMS