UD om Barents Observer: «Vi er enige om at vi skal holde tett kontakt framover»

Men Utenriksdepartementet vil ikke kommentere prosessene de ba om stans i.

Publisert Sist oppdatert

Mandag skrev Medier24 at UD i et skarpt brev til de tre nordnorske fylkene ba om at Barentssekretariatet satte på vent to omstridte prosesser:

Både anbudsutlysning av Barents Observer, og rettslig forfølgelse av The Independent Barents Observer.

Fredag møtte UD også representanter for fylkene, som eier sekretariatet. Leder for representantskapet og fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, sa til Medier24 at det viktigste nå var ro rundt Barentssekretariatet.

Han ville i går ikke kommentere prosessene for Barents Observer i detalj.

- Vi jobber med flere alternativer, sa Norvoll.

Se faktaboks og tidslinje nederst i saken!

Medier24 forespurte allerede søndag kommenterer fra UD om saken.

Vi har så langt ikke fått til noe intervju med departementet, men i en skriftlig kommentar per e-post skriver statssekretær Tore Hattrem (H) følgende:

- Jeg hadde et konstruktivt og nyttig møte med representanter fra de tre nordlige fylkeskommunene fredag 13. november om Barentssekretariatet. Barentssekretariatet er en viktig partner for UD i det grenseoverskridende samarbeidet med Russland. Det folkelige samarbeidet vi har med Russland i nord er unikt. Vi er enige om at det viktigste nå er at Barentssekretariatet får ro til å gjøre jobben sin.

Og om det vi må anta er BarentsObserver, skriver Hattrem følgende:

- Fylkeskommunene forsikret i møtet om at sekretariatet nå arbeider med å finne gode løsninger på de utestående spørsmålene. Vi er enige om at vi skal holde tett kontakt i tiden fremover.  

Barents Observer-konflikten:

  • Barents Observer drives av Barentssekretariatet, som jobber for samarbeid og prosjekter på tvers av landegrensene i regionen. Sekretariatet finansieres av Utenriksdepartementet, men eies og styres av de tre nordnorske fylkeskommunene.
  • 21. mai omtalte Medier24 første gang at eierne av Barentssekretariatet sa nei til å la Barents Observer underskrive Redaktørplakaten.
  • Allerede neste dag kom Utenriksdepartementet med klar beskjed: Det var viktig å beholde Barents Observer som en uavhengig avis.
  • Konflikten preget sekretariatet gjennom vår og sommer, fram til redaktør Thomas Nilsen fikk sparken - ble avskjediget 28. september. Avskjedigelsen begrunnes i all hovedsak med at redaktøren og redaksjonen brukte nettstedet til å si sin mening om konflikten.
  • Norsk Journalistlag bestemte seg så for å yte juridisk bistand, og det endte 14. oktober med at avskjedigelsen formelt trekkes, mot at Thomas Nilsen sier opp og får ett års etterlønn.
  • 22. oktober er Thomas Nilsen og Atle Staalesen på plass med nettstedet The Independent Barents Observer.
  • Alle ansette fra den opprinnelige Barents Observer har nå sagt opp eller sluttet i Barentssekretariatet. Styret har foreslått å legge drifta av nettstedet ut på anbud. Barentssekretariatet har varslet rettslige skritt om bruk av navnet.
Powered by Labrador CMS