UD om Barents Observer: «Vi er enige om at vi skal holde tett kontakt framover»

Men Utenriksdepartementet vil ikke kommentere prosessene de ba om stans i.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag skrev Medier24 at UD i et skarpt brev til de tre nordnorske fylkene ba om at Barentssekretariatet satte på vent to omstridte prosesser:

Både anbudsutlysning av Barents Observer, og rettslig forfølgelse av The Independent Barents Observer.

Fredag møtte UD også representanter for fylkene, som eier sekretariatet. Leder for representantskapet og fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, sa til Medier24 at det viktigste nå var ro rundt Barentssekretariatet.

Han ville i går ikke kommentere prosessene for Barents Observer i detalj.

- Vi jobber med flere alternativer, sa Norvoll.

Se faktaboks og tidslinje nederst i saken!

Medier24 forespurte allerede søndag kommenterer fra UD om saken.

Vi har så langt ikke fått til noe intervju med departementet, men i en skriftlig kommentar per e-post skriver statssekretær Tore Hattrem (H) følgende:

- Jeg hadde et konstruktivt og nyttig møte med representanter fra de tre nordlige fylkeskommunene fredag 13. november om Barentssekretariatet. Barentssekretariatet er en viktig partner for UD i det grenseoverskridende samarbeidet med Russland. Det folkelige samarbeidet vi har med Russland i nord er unikt. Vi er enige om at det viktigste nå er at Barentssekretariatet får ro til å gjøre jobben sin.

Og om det vi må anta er BarentsObserver, skriver Hattrem følgende:

- Fylkeskommunene forsikret i møtet om at sekretariatet nå arbeider med å finne gode løsninger på de utestående spørsmålene. Vi er enige om at vi skal holde tett kontakt i tiden fremover.  

Barents Observer-konflikten:

  • Barents Observer drives av Barentssekretariatet, som jobber for samarbeid og prosjekter på tvers av landegrensene i regionen. Sekretariatet finansieres av Utenriksdepartementet, men eies og styres av de tre nordnorske fylkeskommunene.
  • 21. mai omtalte Medier24 første gang at eierne av Barentssekretariatet sa nei til å la Barents Observer underskrive Redaktørplakaten.
  • Allerede neste dag kom Utenriksdepartementet med klar beskjed: Det var viktig å beholde Barents Observer som en uavhengig avis.
  • Konflikten preget sekretariatet gjennom vår og sommer, fram til redaktør Thomas Nilsen fikk sparken - ble avskjediget 28. september. Avskjedigelsen begrunnes i all hovedsak med at redaktøren og redaksjonen brukte nettstedet til å si sin mening om konflikten.
  • Norsk Journalistlag bestemte seg så for å yte juridisk bistand, og det endte 14. oktober med at avskjedigelsen formelt trekkes, mot at Thomas Nilsen sier opp og får ett års etterlønn.
  • 22. oktober er Thomas Nilsen og Atle Staalesen på plass med nettstedet The Independent Barents Observer.
  • Alle ansette fra den opprinnelige Barents Observer har nå sagt opp eller sluttet i Barentssekretariatet. Styret har foreslått å legge drifta av nettstedet ut på anbud. Barentssekretariatet har varslet rettslige skritt om bruk av navnet.
Powered by Labrador CMS