Barents-redaktør: - Viktig at balalaika-vedtaket fra eierne ikke følges av en ny jo-jo-behandling i styret

Styret skal gjennomgå BarentsObserver-saken på nytt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

OPPDATERT 18.00: Sitater fra BarentsObserver-redaktør Thomas Nilsen nederst i saken. 

For et par uker siden blåste det opp til storm i nordøst, da styret og representantskapet for Barentssekretariatet i Kirkenes - som er eid av de nordnorske fylkeskommunene - sa nei til at BarentsObserver skulle undertegne redaktørplakaten.

Avisa er en liten del av sekretariatet, som jobber med mange former for utveksling og samarbeid over landegrensene i nord.

Det klare budskapet fra både eiere og styret har vært at BarentsObserver skal være et informasjonsnettsted. Dette ble gjentatt senest forrige uker i møter med ansatte.

Men nå har pipa fått en annen lyd: I møte med Utenriksdepartementet onsdag, ga styreleder Stig Olsen beskjed om at man skal «gjennomgå organiseringen på nytt». 

- UD har hatt møte med representanter for Barentssekretariatets styre i dag. Styret har fattet vedtak om å gjennomgå organiseringen på nytt, og så legge det fram for representantskapet for ny vurdering. Herunder inkludert spørsmål om å knytte BarentsObserver til redaktørplakaten, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til Medier24.

Press fra departementet

Allerede samme kveld som vedtaket om å ikke undertegne redaktørplakaten ble kjent, uttrykte UD ved statssekretær Bård Glad Pedersen at de var særdeles skeptisk til en slik utvikling av BarentsObserver. Det er Utenriksdepartementet som finansierer Barentssekretariatet og dermed BarentsObserver. 

- Hvor mye har dette presset og budskapet fra UD hatt å si for styrets vendereis?

- Det skal jeg ikke uttale meg om. Fra vår side har vi i dag gjentatt budskapet om at BarentsObserver har utviklet seg til å bli en viktig og god nyhetskilde om nordområdene. Da er det viktig for troverdigheten og legimiteten at avisa kan opptrå mest mulig uavhengig, sier Andersen.

På spørsmål fra Medier24 kan han ikke opplyse om når styret gjorde sitt vedtak.

- Har en annen organisering, for eksempel å flytte BarentsObserver ut av sekretariatet, vært tema?

- Det har ikke vi diskutert. For vår del så uttrykte vi oss positiv til at de skal gjennomgå organiseringen. Så får styret komme tilbake til det senere, sier kommunikasjonssjefen.

- Ikke nytt vedtak

Medier24 har også forsøkt å kontakte styreleder Stig Olsen, som til daglig er stabssjef i Nordland fylkeskommune. Han har ikke besvart våre henvendelser per telefon og sms. 

Til iFinnmark sier imidlertid Olsen at dette ikke er noe «nytt styrevedtak», men baserer seg på et vedtak styret gjorde i desember om å se på organiseringen av BarentsObserver.

- Her ble det bestemt å gjennomgå mandatet og formålsparagrafen til BarentsObserver. Da kan spørsmålet om redaktørplakaten være naturlig å se på, sier han til iFinnmark.

- Forslagene er ferdig skrevet

Redaktør Thomas Nilsen for BarentsObserver fikk ikke vite om sakens nye vending før møtet mellom styret og UD hadde vært. Han konstaterer følgende, overfor Medier24: 

- Styret har fått kilovis av gode utredninger fra oss i redaksjonen om BarentsObservers mulige fremtidige organisering under gode og ordnede former med redaktørplakat. Dette trenger de ikke bruke lang tid på. Forslagene er ferdig skrevet, og kan vedtas i morgen tidlig, sier Nilsen

Onsdag kveld hadde han fortsatt ikke fått noen orientering om møtet eller veien videre annet enn gjennom media. Og om den videre saksgang, sier Nilsen følgende:

- Jeg mener det som nå er viktigst er at balalajka-vedtaket fra eierne om at vi ikke skulle få følge redaktørplakaten for all del ikke må ende opp med en ny «jo-jo-behandling» fra styret. Jeg stiller også et stort spørsmålstegn ved om fylkespolitikere i det hele tatt er rette eiere til BarentsObserver.

Powered by Labrador CMS