Bilde av Bård Wormdal, journalist og forfatter.
Bård Wormdal, journalist og forfatter.

Hevder NRK lot seg presse av E-tjenesten

Da tidligere NRK-journalist Bård Wormdal mottok åpenhetspris hevdet han fra scenen at han mistet sin journalistiske frihet i NRK etter press fra E-tjenesten. NRK kjenner seg ikke igjen i påstandene. E-tjenesten ønsker ikke kommentere dem.

Publisert Sist oppdatert

Forrige mandag mottok Bård Wormdal Norsk Presseforbunds åpenhetspris for hans bøker «Satellittkrigen», «Spionbasen» og «Spionkrigen».

Wormdal har jobbet i NRK i 35 år, og tok sluttpakke for halvannet år siden. De siste 20 årene har han hatt sikkerhetspoltikk og forsvar som spesialfelt.

Fra scenen sa Wormdal at hadde jobbet med dette feltet i mange år, men at han etter hvert skal ha mistet sin journalistiske frihet i NRK.

– Blant annet etter press fra etteretningstjenesten mot NRK. Og det er ting vi må ta med oss videre. Det var en viktig grunn til at jeg forlot NRK, at jeg ikke kunne jobbe fritt journalistisk med dette, hevdet Wormdal.

NRK påpeker at Wormdal kommer med flere påstander de ikke kjenner seg igjen i, les hele svaret nederst i saken. 

E-tjenesten ønsker ikke kommentere Wormdals påstander i denne saken. Les deres svar nederst.

Til Medier24 utdyper Wormdal at det var for seks-syv år siden, at han skal ha fått beskjed om at E-tjenesten i et møte med NRK sentralt skal ha gitt beskjed om at de ikke likte at Wormdal jobbet med journalistikk om feltet.

– Da fikk jeg beskjed fra NRK om at NRK ikke ønsket at jeg skulle tobbe videre med stoffområdet. Dette ga jeg også etter for i en viss tid før jeg kunne ta opp dette arbeidet men da med en grundigere sjekk og bearbeiding enn normalt fra ledere av det jeg produserte., hevder Wormdal.

Medier24 har ikke kunnet bekrefte at dette møtet fant sted, og at Wormdals opplevelse av innholdet i et slikt møte eventuelt er korrekt.

Mener NRK lot seg stoppe

Wormdal påstår at dette regimet for hans arbeid med stoffområdet skal ha vart helt til han sluttet i NRK.

– Og det var flere artikler som ble stoppet uten at jeg har skjønt hvorfor, blant annet med begrunnelse om at det har vært politisk upassende, hevder han.

Wormdal mener også at han skal ha fått ekstra lange karantener før og etter bokutgivelsene sine. 

Han påpeker at han ikke er kritisk til at e-tjenesten skal ha vært kritisk til hans journalistikk.

– Det har de lov til å være. Jeg skulle gjerne sett at de tok det med meg, men e-tjenesten gjorde ikke noe galt. Problemet er at NRK ikke bevarer sin uavhengighet når de lar seg stoppe.

Wormdal sier at denne opplevelsen var en av grunnene til at han sluttet i NRK.

– Det er trist, for det blir etterlyst at man skal ha mer spisskompetanse i journalistikken. Men det var min spisskompetanse som bidro til at jeg sluttet. For jeg følte meg motarbeidet, sier han.

NRK: – Her finnes påstander vi ikke kjenner oss igjen i

NRK er blitt forelagt Wormdals påstander og kritikken som kommer fram i denne saken.

– Det er nok flere ledere og redaktører som i senere år har hatt interessante faglige og presseetiske diskusjoner med Bård Wormdal, sier Håkon Grønbech, distriktsredaktør i NRK.

Han trekker frem at Wormdal har gjort en solid journalistisk innsats for NRK over flere år.

– Samtidig har vi stilt de samme journalistiske kravene til ham som vi gjør til øvrige medarbeidere under redaktøransvaret, helt uavhengig av saksfelt og involverte aktører, så her finnes påstander vi ikke kjenner oss igjen i. 

– Noe mer har vi ikke å legge til.

E-tjenesten: – Dette er en sak mellom han og NRK

Etteretningstjenesten er forelagt påstandene fra Wormdal.

Kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene skriver til Medier24 at Etteretningstjenesten har jevnlig og god dialog med norske redaksjoner hvor de deler bakgrunns­informasjon om aktuelle sakskomplekser. 

– En kritisk, fri og uavhengig presse er en bærebjelke i vårt demokrati, og noe Etterretningstjenesten er opptatt av å beskytte. Utover dette har vi ingen kommentar til Wormdals påstander, dette er en sak mellom han og NRK.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS