SV vil bruke Svalbard, Bouvetøya og Jan Mayen til å skape en «sikker frihavn» på nett

Slik at varslere som Snowden kan ytre seg fritt og trygt.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): SV vil bruke internettdomenet til blant annet Svalbard til å opprette «frihavner» på nett der varslere som blant annet Edward Snowden kan ytre seg fritt.

Norges geografiske utposter – Bouvetøya, Svalbard og Jan Mayen – har sine egne såkalte toppdomener. Mens nettadresser med .no på slutten er kjent for de fleste av oss, eier Norge også de sovende toppdomenene .bv og .sj.

Og det er disse SV vil bruke til å skape det Bård Vegar Solhjell kaller frihavner på nett, skriver Dagbladet.

– Norge er kjent for å beskytte dissidenter og meningsbærere, og folk som Edward Snowden har vist oss at det behovet finnes på nettet også, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Han vil gi personer i regimer med restriksjoner på ytringsfriheten muligheten til lagre data og trygt kunne ytre seg uten frykt for egen sikkerhet.

– Alle kunstnere, forfattere og kulturaktører må ha tilgang til en digital plattform hvor de ikke risikerer overvåking, sensur og forfølgelse. Norske frihavner på nett vil kunne tilby en trygg sfære, mener han.

Ideen, som er med i utkastet til nytt kulturpolitisk program, kommer opprinnelig fra Opera-gründer Håkon Wium Lie. Han sier de to toppdomenene er «en vanvittig naturressurs» og helt unikt i verdenssammenheng.

– La oss nå bruke dem for å snu en del av de skjevhetene vi er i ferd med å se på nettet, sier han og visert til økt statlig overvåking, hacking og svekket personvern.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS