Kulturminister Linda Hofstad Helleland legger frem stortingsmeldingen om kommersiell allmennkringkasting.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland legger frem stortingsmeldingen om kommersiell allmennkringkasting.

Avtale om kommersiell allmennkringkasting lyses ut før sommeren

Stortingsmeldingen om kommersiell allmennkringkasting skal behandles i Stortinget neste uke. Det ligger an til utlysning av avtalen allerede før sommeren.

Publisert

– Ja, vi tar sikte på å kunngjøre før sommeren, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet til Kampanje.com.

Ifølge avisen skled stortingsmeldingen gjennom i kulturkomiteen på Stortinget uten vesentlige merknader tidligere denne uken. Neste uke skal den opp til behandling i Stortinget.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) la fram stortingsmeldingen i desember i fjor.

Regjeringen foreslår en modell for fortsatt støtte til én kommersiell allmennkringkaster. Totalt tilbyr regjeringen opp mot 15 millioner euro i kompensasjon for merutgifter TV-kanalen påføres med kravene som stilles.

Helleland lyste ut en midlertidig avtale for kommersiell allmennkringkasting like før Nordiske Mediedager i mai i fjor.

Dersom statsråden gjør det samme i mai i år, kan det ligge an til en tildeling allerede før høstens stortingsvalg, ifølge Kampanje.com.

Det er TV 2 som har lisensen i dag, men kanalen søkte ikke om ny lisens fordi det ikke fulgte med noen statsstøtte. Ordningen kan først begynne i 2018 og vil vare i fem år.

For å få støtten krever regjeringen at kanalen må ha hovedkontor og sentral nyhetsredaksjon utenfor Oslo, daglige nyhetssendinger, norskspråklige programmer for barn og unge, formidle norsk film- og tv-drama og bruke begge målformer. 50 prosent av innholdet skal være norsk.

I kulturkomiteen uttrykte Frp et ønske om at en kommersiell allmennkringkaster underlegges et offentlig oppnevnt organ, likt Kringkastingsrådet. Det er noe Kulturdepartementet nå vurderer.

Powered by Labrador CMS