OSKARS AMERIKA: Odin Eikre i hovedrollen, her i samspill med Bjørn Sundquist.

Før skulle alle bli noe i media. Nå rømmer ungdommen skolene. Men svaret er ikke å bygge ned tilbudet

SØNDAGSPOSTEN: Hvem skal fortelle historiene da - og bli den neste Torfinn Iversen?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tidligere skulle alle bli «noe innen media». Nå rømmer ungdommen fra medieutdannelser.

Bård Borch Michalsen: 

Spaltisten begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.

Michalsen har gitt ut en rekke bøker, blant dem Komma (2014) og i disse dager kommer Skriv bedre ut på Spartacus forlag. 

Da kan det bli for få til å skape og fylle alle de nye jobbene, jobbene som skal gi oss informasjon, innsikt, opplevelser og klokskap (og gjerne også en dæsj galskap).

Dette slo meg da jeg i går så jeg den norske spillefilmen Oskars Amerika under barnefilmfestivalen i Harstad. Oskars Amerika er basert på et originalt manus skrevet av Torfinn Iversen.

Han har også regissert filmen, og kan derfor glede seg dobbelt over at Aftenposten skriver om en nydelig feelgoodfilm for hele familien, mens Dagens Næringsliv beskriver det som en alvorlig og søt røverhistorie.

 

 

Filmen viser at norske utdannelsesinstitusjoner åpner dører:

STARTET TIDLIG, HOLDE KOKEN: Filmregissør og manusforfatter Torfinn Iversen (32).

Torfinn Iversen (32) er utdannet fra Nordland kunst- og filmfagskole, og han har en bachelor i filmvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer.

Men han begynte å interessere seg for filmfaget lenge før den tid.

For 30 år siden utvidet musikkskolene repertoaret, og gjennom kulturskolene får barn og ungdom tilbud om å male, spille, synge, danse, filme. Tilbudet gir alle en anledning til utvikling, vekst og mestring, og for noen blir det også en begynnelse til en livsvei.

I Vesterålen gikk seks kommuner sammen om et regionalt kultursamarbeid, og det var Vesterålen kulturutvalg som etablerte filmprisen Laterna Magica.

Jeg mintes denne filmprisen da jeg så Oskars Amerika i går, for i 1993 var jeg beæret med en plass i juryen. Den yngste klassen leverte ikke egne filmer, men tegneserier som kunne ha vært film.

VANT PRIS: I 1993 vant Torfinn Iversen (da 8) filmprisen Laterne Magica for tegneserien Dalton Duck & Co.

Det året var det en klar vinner som skilte seg ut: Torfinn Iversen (8).

- Det var en uforglemmelig opplevelse, noe som ga meg motivasjon til å fortsette med å fortelle historier, sier han i dag.

 

Er ungdommen av i dag fornuftig? Er den for fornuftig?

Jeg vet ikke, men i alle fall ser våre yngste til å gå etter det som ser ut til å være de trygge jobbene.

Før var køene lange for å studere medier og kommunikasjon ved de videregående skoler, og bare de med toppkarakterer kunne håpe å slippe inn ved høyere utdannelse i journalistikk.

Slik er det ikke lenger.

Journalistutdannelsen ved Nord universitet fikk i vår så få søkere at det var fare for at det ikke ville bli noen førsteklasse til høsten. Heldigvis tok styret ansvar: Det blir oppstart av ny klasse.

I Harstad Tidende leser jeg at bare fem ungdommer har søkt seg til medielinja ved Stangnes videregående skole. Derfor starter det ikke noe nytt kull til høsten.

– Ungdommen følger med i tiden og har fått med seg hvilke bransjer som har nedgang i antall ansatte, sier assisterende rektor Ulf Mathiassen til avisen.

 

Før og etter visningen av Oscars Amerika i går hadde den unge hovedrolleinnehaveren Odin Eikre (snart 13) og jeg en prat om filmen på scenen.

Odin ble kåret til «Nordic Star» under filmfestivalen i Malmø nylig. Filminnspillingen var et slit, kunne han fortelle, med nye tagninger og mye venting.

Men har lyst til å spille mer?

- Ja, svarte Odin.

Det lover godt.

Jeg håper all energi og kunnskap vi har lagt ned for å bygge opp medie- og kulturutdannelser på alle nivåer, blir brukt til å utvikle studietilbudene for store og små, ikke avvikle dem.

 

 

Powered by Labrador CMS