I kompetansemålene for 7. klasse heter det at elevene skal kunne tegnsetting. Kan vi holde oss med en kunnskapsminister som ikke behersker kommareglene?
SØNDAGSPOSTEN: Torbjørn Røe Isaksen leverer fem kommafeil i sin seneste kommentarartikkel. Et sløvsinn som forteller at vi nærmer oss et postgrammatikalsk samfunn.
Feil 1: Røe Isaksen skriver: Bor du i by er du for.
Det skal alltid være komma etter bisetninger (leddsetninger) når de kommer foran en hovedsetning. Det må altså skrives slik:
Bor du i by, er du for.
Feil 2: Røe Isaksen skriver: …bor du i distrikt er du mot.
Også her må det være slik: Bor du i distrikt, er du mot.
Feil 3: Røe Isaksen skriver: Sannheten er en annen og bildet er langt mer broket…
Regelen er at det skal være komma mellom to hovedsetninger, så det Røe Isaksen skulle ha skrevet, var dette:
Sannheten er en annen, og bildet er langt mer broket…
Feil 4: Røe Isaksen skriver: Det gjaldt under de rødgrønne og det gjelder nå. Feilen er den samme som ovenfor:
Det gjaldt under de rødgrønne, og det gjelder nå.
Feil 5: Røe Isaksen skriver: For disse har alle som én, gjort vedtak om å slå seg sammen.
Statsråden bedriver her umotivert kommasetting. Kan han være rammet av engelsk syke? Hos oss skal det ikke være komma etter foranstilte ledd som ikke er setninger (med et mulig unntak for ledd som er like lange som en laks på 13 kilo).
Derfor må kommaet bort: For disse har alle som én gjort vedtak om å slå seg sammen.
Å sette komma etter det foranstilte leddet er blind kommatering, og det er ikke urimelig å sammenligne forseelsen med vold av samme type.
I KOMPETANSEMÅLENE for sjuende klasse i grunnskolen heter det at elevene skal kunne skrive tekster med funksjonell tegnsetting.
Vi har en kunnskapsminister som ikke når dette målet. Det er trist.
Antakelig er kunnskapsministerens ungdomssløvsinn et uttrykk for at vi nærmer oss et postgrammatikalsk samfunn, et språkfellesskap der stadig færre bryr seg om at grammatikk er logikk og stringens og åpner for klar tenkning med bokstaver, ord og setninger på papir eller skjerm eller hva man skulle ha for hånden.
I antikken var det sju intellektuelle kunster som gjaldt. Tre av dem ble satt spesielt høyt: Retorikk, logikk og grammatikk.
Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.
PS: Michalsen har også skrevet boka Komma - kommategnets personlighet, historie og regler.(Juritsen forlag, 2014)